Hlavní obsah

Za Čecha by v Chelsea mohl zaskočit Barthez

LONDÝN/OXFORD

Vedení fotbalistů Chelsea sleduje, jak se zlepšuje zdravotní stav brankáře Petra Čecha, ale zároveň se už rozhlíží po někom, kdo by ho mohl po dobu jeho rekonvalescence nahradit. Ve francouzských i britských médiích se už objevilo jméno Fabiena Bartheze, který letos v létě ukončil úspěšnou kariéru. Trenér José Mourinho se ho prý pokouší přemluvit k návratu.

Článek

Chelsea se dostala do složité situace, když během sobotního zápasu v Readingu přišla najednou o dva gólmany. Vedle Čecha totiž na delší dobu vypadl ze hry také Ital Carlo Cudicini a Mourinhovi zbyl jen jeho zatím málo zkušený krajan Henrique Hilário.

Pětatřicetiletý Barthez by se podle agentury AFP mohl vrátit do anglické ligy, v níž déle než tři roky hájil branku Manchesteru United. Člen týmu mistrů světa z roku 1998, který oblékl francouzský dres v 86 zápasech, však zatím své rozhodnutí skončit s fotbalem nezměnil.

"Mluvil jsem s ním po telefonu a stále je přesvědčen, že udělal dobře, když skončil. Znáte Fabiena. Když něco řekne, tak to hned tak neodvolá," řekl Eurosportu Laurent Spinosi, trenér brankářů Olympique Marseille, kde Barthez naposledy chytal.

Mourinho se mezitím ocitl pod palbou kritiky za svá prohlášení, která pronesl po Čechově vážném zranění. Nejdříve obvinil hráče Readingu Stephena Hunta, že brankáře zranil úmyslně, a poté i funkcionáře soupeřova klubu, že nezajistili rychlý odvoz jeho hráče do nemocnice. Podle britských médií je ale Mourinho lhář a pořádá hon na čarodějnice.

Zprávy o zranění opory českého národního týmu plní hlavní stránky britských deníků již několik dnů, ale dosud nikdy nebyla Mourinhova kritika tak tvrdá. "Jsi lhář, José!" nadepsal dnes svoji hlavní sportovní stránku deník Daily Mirror. Reagoval tak na obvinění, s kterým kontroverzní trenér Chelsea přišel, že Čech musel na odvoz ze stadionu čekat půl hodiny. Nakonec se ale ukázalo, že to bylo asi sedm minut.

Podle komentátorů Daily Mirror Mourinho "lže tak často, že mu už není možné cokoli věřit". Servítky si nebere ani Daily Express a připomíná, že Čechovo zranění se bude jako stín vznášet i při dnešním zápase Chelsea s Barcelonou. Údajně není pochyb, že z případného nezdaru britského mužstva Mourinho obviní rozhodčího, UEFA, jednoho nebo více hráčů Barcelony a samozřejmě i média. Bulvární Daily Sport se dokonce přimlouvá za to, aby se obviněními trenéra Chelsea začala zabývat britská Fotbalová asociace.

Nemocnice připomíná pevnost

Současné místo pobytu české brankářské jedničky připomíná spíše pevnost než nemocnici. Areál zdravotního zařízení Radcliffe Infirmary v centru Oxfordu hlídá ochranka a dovnitř pustí jen nejbližší Čechovy známé či spoluhráče z týmu.

Zatímco v minulých dnech za zraněným brankářem, který se zotavuje z operace zlomené lebeční kosti, proudily celé delegace, dnes se v Oxfordu ukázal jen Luděk Mikloško - bývalý brankář jiného londýnského týmu West Ham United. I tak ale byla jeho návštěva příjemným zpestřením pro české i britské novináře, kteří rozlehlý nemocniční areál obklopují již několik dní.

Zatímco však téma "Petr Čech a jeho zranění" plní stránky novin a televizní zpravodajství rozebírá brankářův stav do nejmenších podrobností, mnohem méně sdílní jsou zástupci oxfordské nemocnice i Chelsea. Mluvčí Radcliffe Infirmary Elika Saediová dnes ČTK řekla, že informace o Petru Čechovi podává pouze brankářův londýnský klub. Jeho mluvčí však měla po celý den vypnutý telefon a nereagovala ani na zanechané vzkazy.

Reklama

Související témata: