Hlavní obsah

Brankář Newcastlu Pavel Srníček: Asi nechtěli udělat aféru

Bývalý reprezentační brankář a čerstvá posila Newcastlu United Pavel Srníček má s anglickou nejvyšší fotbalovou ligou bohaté zkušenosti. Po návratu do Anglie soudí, že pověstné tvrdosti nepřibylo, pouze se z anglických trávníků vytrácí férovost a převládá touha zvítězit za každou cenu.

Foto: Právo

Pavel Srníček ve svatyni národního týmu.

Článek

Anglická asociace rozhodla, že Hunt nebude za zákrok na Petra Čecha potrestán. Co si o tom myslíte?

Kdyby se to stalo anglickému brankáři, třeba by to dopadlo jinak. Víte, tady v televizi komentuje spousta bývalých anglických hráčů a ti říkají, že to byl souboj fifty fifty. Já to tak rozhodně nevidím, něco už jsem v životě odchytal. Petr měl balón v ruce a hotovo. Nechci tomu Huntovi nějak škodit, ale klidně mohl Čecha poznamenat na celý život. Podle mě z toho nechtěli udělat aféru a každý si musí udělat obrázek sám. Takových náhodných zranění moc není.

Jaký trest byste zvolil vy?

Mě nejvíc mrzí, že ten kluk nedostal ani žlutou kartu, sudí nad tím mávl rukou. Když třeba v boxu teče v ringu krev, rozhodčí přeruší zápas. A tohle zranění vypadalo hned daleko hůř. Měli potrestat i sudího a Huntovi bych dal klidně stop do konce sezóny. Pokud by se prokázal úmysl. Jenže to byl asi ten největší problém. Kdo mu to dokáže?

Jste přesvědčen, že tam úmysl byl?

Určitě se mohl vyhnout. Až takhle to třeba udělat nechtěl, ale že ho trefí kolenem... Bylo to jako úder v kickboxu, po kterém borce často odnášejí z ringu. Problém je v tom, že někdy do toho ti kluci chodí blbě. Může to být nezkušenost i to, že je prostě vyblázní trenéři.

Třeba Reading je svou tvrdostí pověstný...

Všeobecně platí, že kluby, které na tom nejsou finančně nejlíp, hledají hráče nižší úrovně. To je třeba případ nováčka z Readingu. Vezmou fotbalistu, který vydrží devadesát minut jezdit a jde do všeho naplno. V těch nejlepších klubech je to jiné. Tam jsou hráči na úrovni a mají víc respektu.

Zdá se vám anglická liga po návratu do Newcastlu ještě tvrdší?

Ona byla tvrdá už kdysi, ale hráči byli férovější. Dnes přibylo strašných zákroků loktem, přeražené nosy, lícní kosti. Dřív si po nějakém tvrdším zákroku podali ruce, teď často někdo někoho zmastí a kašle na něj. Respekt trochu vyprchává. Možná i proto, že dnešní fotbal je hlavně o penězích a vítězstvích.

Byl jste někdy na hřišti svědkem nějakého podobně těžkého zranění?

Jednou jsem zažil, že klukovi po ostrém zákroku zapadl jazyk. Toho, který mu to udělal, trenér okamžitě stáhl z placu, byl strašně špatný. Kouč usoudil, že není správné, aby pokračoval a střídal ho. Hunta to asi nepoznamenalo, když hrál v klidu dál.

Nemáte obavy, že by tato událost mohla Petra Čecha v budoucnu na hřišti limitovat?

Věřím, že na to postupem času zapomene. Ze začátku bude určitě opatrnější, ale neměl by s tím mít problémy. Držím mu palce.

Reklama

Související témata: