Hlavní obsah

Čech věří, že se vrátí silnější než dřív

Má před sebou ještě několikaměsíční rekonvalescenci, ale už se nemůže dočkat, až se vrátí na trávník. Fotbalový brankář Petr Čech v rozhovoru pro klubovou televizi ChelseaTV sice prohlásil, že jej sužují bolesti hlavy a také velká únava, na druhou stranu si pochvaluje, jak rychle se po nedávné operaci fraktury lebky zotavuje.

Foto: www.petr-cech.cz

Petr Čech věří, že bude brzy zpět na trávníku.

Článek

"A udělám všechno pro to, abych se vrátil silnější než dřív," uvedl čtyřiadvacetiletý gólman, kterému v sobotu 24. října ostrým zákrokem způsobil zlomeninu lebky záložník Readingu Stephen Hunt. "Ale je jasné, že během těch tří měsíců, kdy se bude hojit operované místo, nesmím nic uspíšit. Nějaké komplikace by byly to poslední, co momentálně potřebuju. Jakmile mi však lékaři řeknou, že jsem v pořádku, tak už snad na návrat nebudu čekat moc dlouho," řekl Čech.

Nikdy si nepřipustil, že by jeho kariéra mohla skončit. "Byla by škoda, kdyby k tomu mělo dojít ve čtyřiadvaceti letech, kdy mám před sebou třeba ještě patnáct let chytání. Ale doktoři mi hned říkali, že bych se měl vrátit," prohlásil. "Ale kdyby mi někdo řekl: odlež si pár měsíců a skončil si, tak by to bylo složité. Fotbal totiž miluju. Na druhou stranu život a zdraví jsou přednější. S těžkým srdcem bych to ale musel akceptovat," připustil Čech.

Věří, že až se znovu postaví do branky, nebude mít ale strach z dalšího možného zranění. "Možná je dobře, že si na tu situaci vůbec nepamatuju. Ve fotbale mě potkalo už hodně zranění, bát bych se neměl. V létě jsem třeba podstoupil operaci ramen a také jsem při návratu nepociťoval nějaký strach," řekl Čech.

Dostane program rekonvalescence

Odchovanec plzeňského fotbalu se momentálně cítí poměrně dobře, v léčbě dělá podle lékařů pokroky. "Zatím se zotavuju velmi rychle, za ten týden jsem udělal velký pokrok a všem se to líbí. V nejbližší době by mělo zasednout lékařské koncilium a vypracovat přesný harmonogram, kterého se následující tři měsíce budu při přípravě držet," nastínil Čech, který byl v úterý propuštěn do domácího léčení.

Nyní jej nejvíc limitují časté bolesti hlavy a celková únava. "V podstatě celý den mě hlava bolí, někdy zabere prášek a zlepší se to. Také tělo je hodně vyčerpané, jdu se třeba na chvilku projít, ale po dvaceti minutách se musím vrátit a zase si lehnout," uvedl Čech.

Návratu do svého londýnského domu za manželkou Martinou a labradorem Maxem už se nemohl dočkat. Teď za ním chodí spousta návštěv, pozdravit jej ve čtvrtek přišel i reprezentační spoluhráč Tomáš Rosický. "Je vidět, že se Petrovi daří lépe, to je skvělé," uvedl Rosický na webových stránkách Arsenalu.

Odpočine si na dovolené

Čech vzkázal, že si nesmírně váží podpory, které se mu dostalo z mnoha stran. Děkoval hlavně manželce Martině, která s ním trávila už v Oxfordu, kde byl operován, všechen čas.

"Byla pro mě s mojí rodinou tou nejdůležitější osobou. Pořád stála při mně. Byla unavená, měla hodně práce, ale hodně se obětovala. I když pro ni asi bylo těžké, když viděla svého muže, kterého miluje, v takovém stavu. Je ale nesmírně statečná," řekl Čech o své ženě, která byla u lůžka i ve chvíli, kdy se probíral z narkózy po operaci. "Měl jsem trubičku v puse, tak jsem ani nemohl mluvit. Spíše to bylo takové divení a zmatení. Martina mi pak vysvětlila, k čemu vlastně došlo," uvedl.

Potěšily ho i návštěvy kamarádů z týmu v čele s trenérem Josém Mourinhem, stejně jako spousta povzbudivých dopisů z celého světa. "Všem jsem za jejich zájem nesmírně vděčný. Ta podpora pro mě byla takovým motorem, který mě hnal zpět," řekl Čech, kterého mile překvapily i povzbudivé vzkazy od jeho brankářských rivalů - Ira Givena a Portugalce Ricarda.

"Třeba Shay Given je také zraněný a poslal mi zprávu, ať se rychle uzdravím. Od člověka, který na tom také teď není nejlépe, to moc potěší," poznamenal Čech, jehož hlavu nyní "zdobí" krátký vojenský sestřih a také viditelná jizva na levé straně hlavy. "Vlasů teď moc nemám, snad to rychle zaroste," vtipkoval Čech. Ve čtvrtek se poprvé od operace zašel podívat za svými spoluhráči do tréninkového centra v Cobhamu. "Jsem šťastný, že mohu být zase zpátky mezi svými kamarády. Hned je mi lépe," řekl Čech.

Plánuje, že v nejbližších dnech vyrazí s manželkou na neplánovanou dovolenou. Alespoň na pár dní chce změnit prostředí a vyměnit hektickou atmosféru britské metropole za klidnější místa. "Budu chtít trochu relaxovat a být s Martinou, protože si to zaslouží. Od fotbalu si na chvíli aspoň odpočinu, protože je pro mě docela těžké dívat se na něj v televizi. Na dovolené si odpočinu a naberu síly na to, abych se co možná nejdříve dostal zase zpátky," prohlásil Čech.

Reklama

Související témata: