Hlavní obsah

Jaká bude letošní FIFA 10?

Nový díl nejpopulárnějšího fotbalového simulátoru, FIFA 10, rozhodně neusnul na vavřínech a 2. října dorazí na pulty obchodů s mnoha úpravami a vylepšeními. Na naší stránce vám je postupně detailně představíme, nyní nabízíme menší summary.

Foto: FIFA 10 Team

FIFA 10

Článek

Základní prvky herního systému na hřišti byly ještě zdokonaleny tak, aby FIFA 10 maximálně reflektovala skutečnou podobu fotbalu. Jde zejména o přesnější ovládání míče a fyzikální interakci mezi fotbalisty. Kromě toho se nyní hráči pohybují a chovají realističtěji a lépe si hledají pozice. Při útočné činnosti efektivněji analyzují své okolí, kličkují ve snaze nevystavit se ofsajdu, přirozeně si vytvářejí prostory pro přihrávky a využívají širšího spektra ofenzivních variant. Fotbalista dnes nemůže být jen atlet!

V obraně pak nové koncepty, jako je prioritní volba postavení, umožňují obráncům vyhodnocovat více možností řešení různých situací. Spoluhráčem opuštěný post je tak vždy potencionálně pokrytý. Nakolik se jedná o podobnost s tzv. „Hřebíkovými čtverci“, se nám zatím nepodařilo zjistit. Přibylo také určování směru skluzu, nátlakové bránění a hráči rovněž dovedou logičtěji a aktivněji uklidit míč mimo nebezpečí. (Prostě naši virtuální čutálisté zvládnou i odkop na třetí galerii, pokud si to situace žádá!)

Z bránění se tak ve FIFA 10 stává skutečná taktická disciplína. Velký počet vylepšení a jemných úprav inteligence brankářů se projevuje v podobě lépe načasovaného a účinnějšího vybíhání z branky a velmi realistických zákroků.

„Naše fanoušky možná nejvíce zaujme, že jsme k další inovaci FIFA 10 plně využili ohlasů z více než 275 miliónů zápasů odehraných online!“ uvedl Andrew Wilson, viceprezident a výkonný producent série FIFA. „Naslouchali jsme připomínkám samotných hráčů a odpověděli jim v podobě vylepšeného ovládání fotbalistů, jejich reakcí a inteligence, a vytvořili to, co pokládáme za nejautentičtější fotbalovou videohru na světě.“

Vyváženější kolmé přihrávky vzduchem, inteligentnější brankáři, realističtější systém střelby s nižší frekvencí zasahování brankových tyčí, tréninkový areál k pilování herních dovedností a dokonalejší fotbalový zážitek i díky méně přerušované hře a rychle rozehrávaným přímým kopům jsou jen některými z mnoha věcí, na něž fanoušci poukázali a které jsou ve FIFA 10 vyřešeny.

A na co se můžete těšit dále? Třeba na nové herní módy nebo inovaci oblíbeného módu Be A Pro. A také na vůbec první skutečný systém driblování s míčem v rozsahu 360°, který dává hráčům možnost lépe kontrolovat míč a lépe tak nacházet volné prostory mezi obránci, což dříve až tak docela nefungovalo. S podporou zbrusu nové technologie animací mohou nyní šikovní dribléři přejít přes obránce s využitím vysoce citlivého bočního vedení míče. Inovativní koncept s názvem Freedom in Physical Play (Volnost ve fyzické hře) umožňuje hráčům driblovat do větší šířky a nové sdílení kolizí zajistí zajímavější souboje o míč mezi útočníkem a obráncem, které jsou nyní variabilnější, propracovanější a méně předvídatelné.

FIFA 10 rovněž obsahuje zdokonalené pokračování široce populárního manažerského módu s více než 50 zásadními vylepšeními, zahrnujícími nový realismus zápasů, věrohodnější hráčské přestupy prováděné na základě většího počtu rozhodovacích kritérií a křivku výkonnostního růstu fotbalistů, která lépe odpovídá skutečnosti.

FIFA 10 vám tak umožní stát se hráčem, ale i trenérem nebo dokonce manažerem anglického střihu! Sledujte naše stránky, během následujícího měsíce vám povíme více!

Reklama