Hlavní obsah

Přestup roku v Ostravě? Pokud dá Baroš vale Baníku, pak se udál v Golden Tour!

I.S.C. Sports

Již 3. ročník ostravské ligy firem odstartoval v sobotu 26. ledna v havířovské sportovní hale Žákovská. Pro rok 2013 se řady účastníků rozrostly na 14 celků. 1. liga svádí proti sobě 8 v Golden Tour etablovaných družstev, 2. liga přináší především souboje nově přihlášených výběrů.

Foto: I.S.C. Sports

Nováček Vítkovice Golden Tour Ostrava 2013, tým Matyx, si vedl v prvním kole se střídavými úspěchy.

Článek

V 1. lize zatím všechna mužstva sehrála pouze po dvou utkáních, a tak je předčasné uchylovat se k nějakým závěrům. Přesto, na čele se, stejně jako v konečném pořadí loňského ročníku, usadila reprezentace Vítkovice Power Engineering, nyní zatím o skóre před OS KOVO Ocelové konstrukce. Vítkovičtí, kteří plní roli obhájců prvenství v Ostravě a zároveň se pyšní titulem vicemistra EURO Golden Tour, vstoupili do sezóny 2013 hladkými výhrami nad celky FAČR Ostrava a Avatar Team.

Střelecky tým „VPE“ za šestibodovým vykročením do ligy vedli Vít Přecechtěl a Martin Blaheta (po 6 gólech). Právě bývalý člen dřívější futsalové bašty CC Jistebník Martin Blaheta nám sdělil pár svých dojmů z úvodního dne. „Chceme se určitě pokusit opět vyhrát a když se podívám hodně dopředu, i na finálovém turnaji dojít co nejdál, třeba konečně porazit MON-ING (brněnský celek, jenž VPE zastavil na EURO GT v posledních dvou letech – pozn. red.)“, popsal zkušený borec plány na celý rok.

„Naše mužstvo až na odchod Martina Procházky zůstalo pohromadě, věřím, že tomu tak bude po celou sezónu, já osobně, pokud bude držet zdraví, nastoupím ve všech kolech.“ Kromě složení svého týmu si Blaheta pochvaluje i změnu systému Golden Tour: „Nový systém, kdy hrajeme s každým 2x, je zajímavější a asi i spravedlivější.“

Na závěr ostřílený harcovník ocenil i prostředí havířovské haly, kde se turnaj hraje druhým rokem: „Zázemí je tady výborné, já hlavně vítám parketový povrch.“

Odborářský výběr KOVO Ocelové konstrukce se představil až v závěru úvodního programu. Výhry 6:2 nad ČD Cargo a 7:2 proti Vítkovice Cylinders, které řídil hlavně střelec Volný, znamenají pro „KOVO“ taktéž stoprocentní vstup do sezóny. První měření sil dvou uvedených špičkových ostravských celků přinese až 3. hrací den – 2.března.

Na dalších příčkách najdeme týmy se 3 body. 3. místo patří souboru HARD Jeseník, prohra 1:4 s ČD Cargo a vítězství 6:2 nad Cylinders přináší týmu zatím aktivní skóre. Celkem třemi góly se do statistik zapsal již zmíněný Martin Procházka, který se nám coby nová akvizice HARDu také svěřil se svými názory.

„Žádná přestupová bomba to není, HARD Jeseník je detašované pracoviště VPE a já jsem se rozhodl doplnit právě tým Jeseníku“, říká skromně Procházka a přidává další souvislosti: „ Roli sehrála také zdravotní nejistota na konci roku a moje dálkové studium VŠ Báňské v Ostravě, právě kvůli diplomce a státnicím možná nestihnu všechna kola za HARD.“

Chladnokrevný střelec poté nastínil zvýšené ambice svého nového týmu: „Rozhodně bychom měli dopadnout lépe než loni, chceme být v lepší polovině tabulky, navíc od příště by měly být k dispozici 2 kompletní čtveřice na střídání.“ Favority ostravské soutěže vidí Procházka opět jasně ve svém bývalém výběru Power Engineering, překvapit prý může FAČR. Nakonec vysoký hráč ocenil přechod na ligový systém: „To jsem uvítal, vloni jsme s někým vůbec nehráli nebo jen jednou a s jiným soupeřem jsme se potkali snad 4x, takto bude o co hrát až do posledního dne.“

Předčasné je hovořit i o situaci na dně tabulky, kde na konci sezóny 2 družstva potká sestup, ale shodně 2 prohry týmů Avatar a Vítkovice Cylinders znamenají zatím nulový bodový zisk.

2. liga Vítkovice Golden Tour Ostrava je pro rok 2013 novinkou. Střetává se v ní 6 celků (utkají se vždy celkem 3x) a dá se hovořit o téměř kompletní soutěži nováčků, protože i tým Vítkovice Heavy Machinery (jediný účastník z minulých let) prošel značnou obměnou kádru. Právě „Heavíci“ vstoupili do soutěže hodně smolně. Prohra 3:4 s ČEZem a zejména 4:5 s výběrem Colorspol se zrodila v samém závěru. Nové týmy ukázaly nespornou kvalitu, Matyx s širokým kádrem získal 4 body, ČEZ, který naopak čeká na doplnění mužstva od 2. kola, vyválčil 7 bodů.

Suverénně vstoupili do ligy reprezentanti Montis Bau ze Žiliny, kteří to do pořadatelského Havířova mají přes hornatou hranici nedaleko. Stejně jako slovenské družstvo začal sezónu 6 body i celek Colorspolu, střelecky mladé borce v zeleném táhli hlavně Neumann a Karlík. Na závěr 1. dne došlo právě na souboj zmíněných soupeřů. Zápas byl jednoznačně vrcholem ligy, přinesl nasazení a velkou herní kvalitu, výsledek byl však nakonec jednoznačný. Výhra 7:2 znamená pro Montis Bau plný počet 9 bodů do tabulky, gólově se nejvíce prosazovali Papuča a Martoník.

Druhý hrací den ostravské Golden Tour je na programu pro obě ligy v Havířově 16. února. Aktuality a výsledkový servis Golden Tour je tradičně na www.goldentour.info

Reklama