Hlavní obsah

Italští reprezentanti opanovali halovou ligu Golden Tour

I.S.C. Sports

Před posledním hracím dnem nově vzniklé Superligy Golden Tour Praha 2013 bylo ve vzduchu cítit napětí. Těžko říct, zda tomu tak chtěl osud, nebo to zapříčinil nový hrací systém, či to zkrátka bylo vzácnou vyrovnaností týmů, ale hned pět mančaftů mělo reálnou šanci na získání titulu v nejprestižnější lize pražské části firemní soutěže.

Foto: I.S.C. Sports

Lesa – šampión Superligy PRE Golden Tour Praha 2013. Horní řada zleva: Miloslav Moravec, Fabio Leggeri, Boris Kočí, Tomáš Kočí, Giang-Franco CoizzaDolní řada zleva: Michal Kočí, Honza Kočí, Vitaliy Rusu

Článek

A jak že vypadalo pořadí na čele? Nejvýhodnější pozici držel nováček - dovozce italských pochutin tým Lesa (14z/29b), za ním se drželi dva předchozí držitelé titulu - bankéři z JP Morgan a Policie ČR (oba 15z/28b), s mírným odstupem další z nováčků Stones Catering (14z/25b) a internacionální tým Money Polo (15z/24b). Hráči posledních dvou jmenovaných celků se však ocitali ve schizofrenní situaci, kdy kromě útoku na špičku ligy se museli ohlížet i za sebe, neboť sestupové pásmo začínalo již na 21 bodech - tento počet dokázali nashromáždit FAČR a Mattoni.

Favoriti začali potvrzovat své kvality hned od samého úvodu, a to především díky kvalitní defenzivní činnosti - Stones Catering držel čisté konto prvních 36 minut, Policie dokonce 38 minut a kouzlo obou brankářů tak odčarovali až střelci Lesy. Zatímco gólmana Stones Vojtu překonal dvakrát Vitaliy Rusu, který tak zařídil remízu 2:2 (střela přes celé hřiště do odkryté brány v poslední vteřině skončila jen na tyči), Keseli v brance Policie čelil především nájezdům rodiny Kočích, která se postarala o všechny čtyři branky a vyšachovala Policii z boje o titul i o účast na EURO Golden Tour 2013, který se uskuteční právě v hale na Podvinném mlýně.

Stones Catering přiživil naděje na premiérový mistrovský titul hladkým vítězstvím nad Money Polem (8:1), které bojovalo pouze s 3 hráči v poli, a tak jediný čestný úspěch do sítě cateringové společnosti byl odměněn mohutným a srdečným aplausem publika.

Do boje o titul se jako poslední zapojilo mužstvo JP Morgan, tentokrát pouze v civilu s brankářskou jedničkou Jiřím Švarcem.  Veškeré naděje však pohasly hned v úvodním vystoupení „bankovního baletu", ČEZ se předvedl ve veké formě a kontroloval vítězství 2:0. O titul tak mohl Lesu připravit jedině naprostý kolaps v posledních dvou zápasech, ze kterých týmu Fabia Leggeriho stačilo uhrát 2 plichty. Jako první zkusil bleděmodrým znepříjemnit cestu k prvenství sestupující tým Městské policie, který pod vedením Karla Kreuzera sehrál velmi povedenou partii, ale oslavy nového mistra již oddálit nedokázal (3:0). Poslední vystoupení mistrovského týmu pak již bylo oboustrannou oslavou fotbalu, ze které nakonec odešel poražen bývalý šampion JP Morgan (7:4).

Jako zcela nečekaný hodnotil titul kapitán a vůdce Lesy Fabio Leggeri: „Vůbec jsme to nečekali, zvlášť po prvním kole, kde jsme získali jen jeden bod a doufali, že budeme hrát o čtvrté nebo páté místo, hlavně že se zachráníme". Titulu si Fabio velice cení: „Turnaj má výbornou kvalitu, hrají tu opravdu dobří hráči, mnoho z nich znám i z velkého futbolu. Na to vítězství jsme čekali 3 roky, kdy jsme začínala ve 3. lize a postupně jsme postupovali nahoru". Kapitán nezapomněl připomenout ani významný vklad tahounů týmů: „Boris a jeho kluci Kočí jsou skvělí fotbalisti, hrajeme spolu i velký fotbal a jsou opravdu výborní. S Borisem se známe 15 let a je radost s ním hrát, i když je o 25 let starší než jeho kluci, tak je pořád nejlepší" uzavírá s úsměvem Fabio.

Konečné pořadí na špici tak rozvířil jen Stones Catering, který si díky druhému místu zajistil účast na EURO Golden Tour, pro pohár za třetí místo si na závěrečném galavečeru (31.5., Občanská plovárna) přijdou zástupci Policie ČR.

Tuhý boj se čekal také mezi týmy se sestupovými starostmi, především pak mezi Mattoni a FAČRem, který držel šestou, tedy poslední nesestupovou pozici. Velké drama se ale nekonalo, „Matonka" neuhrála ani bod a příští rok se tak zavrtá hlouběji k pramenům. FAČR už nedokázal rozhodit ani závěrečný nápor ČEZu, který útočil až z 8. pozice s osmibodovou ztrátou a díky 3 výhrám se přehoupl před Mattoni. Tým vedený znovuzvoleným šéfem českého futsalu Otou Mestkem si tak zahraje Superligu i v roce 2014 a pokud se mu podaří stabilizovat kádr, může klidně zaútočit na příčky nejvyšší. Superligu naopak opouští loňský nováček Telefónica.

Policisté mohou cítit alespoň částečnou satisfakci - v jejich držení zůstává korunka pro nejlepšího střelce soutěže, na pomyslném trůnu střídá svého parťáka z útoku Romana Havránka Petr Šindelář.

Kompletní výsledky a informace o největší halové lize firem Golden Tour najdete na www.goldentour.info

Reklama