Hlavní obsah

V generálce na kvalifikaci přišla kanonáda do lotyšské sítě až po přestávce

LIBEREC

Osm minut v úvodu druhé půle stačilo, aby česká fotbalová reprezentace generálku na vstup kvalifikace o EURO 2012 zvládla a Lotyše v Liberci nakonec hladce 4:1 porazila. Trenér Bílek se tak dočkal v premiéře před domácím publikem druhého vítězství za dobu působení u národního celku, ovšem zkouška mnohem těžší a důležitější čeká jeho i reprezentaci za necelý měsíc na Hané, kde narazí na Litevce, protivníka daleko kvalitnějšího a vyspělejšího.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Střelci prvního gólu v zápase s Lotyšskem Romanu Bednářovi (vpravo) gratulují Jaroslav Plašil (uprostřed) a Jan Polák.

Článek
Fotogalerie

Bílek měl pravdu! Lotyši mysleli jen na bránění a jakmile přišli o míč, i třeba v osmi se do vlastní šestnáctky stáhli, aby před Vaninsem vystavěli val, jímž se těžko pronikalo.

A nic nepomáhalo, že český tým skutečně vsadil na avizovaný útočný fotbal a hned v úvodu pár rychlých, jednoduchých a nápaditých akcí předvedl. Hlavně Rosický invencí nešetřil, a protože i Fenin se k němu přidal, dostalo se Bednářovi a hlavně Polákovi opakovaných výzev, aby otevřeli skóre a soupeře načali.   

Ani změna receptury nepomohla

Legionáři z ostrovů Bednářovi však opakovaně chyběly centimetry, aby se k míči a střele dostal, Plašil sice nebezpečně vypálil, ale lotyšský gólman jeho prudkou ránu sice s potížemi, ale přece jen likvidoval.

<img alt="Tomáše Rosického se snaží o míč připravit Lotyš Karlsons." height="289" src="http://im.sport.cz/040/130401-article-pf5z7.jpg" width="400"/><span class="imgTitle">Tomáše Rosického se snaží o míč připravit Lotyš Karlsons.</span><span class="author">foto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Petr Horník</span>

<span><span>Po pětadvaceti minutách marného dobývání lotyšských hradeb to proto Bílkův výběr zkusil s trochu jinou recepturou. Otrávený z toho, že se soupeř ani nepokouší hrát fotbal, dopředu se prakticky nepouští a vybíjí se jen v osobních soubojích a snaze držet míč co nejdál od vlastní brány, se stáhl k půlící čáře, kde zdlouhavě kombinoval, aby Lotyše vytáhl přece jen trochu dál od jejich šestnáctky. </span></span>

Ani to ale moc nepomohlo, i když těsně před přestávkou se Pospěch ve slibné šanci přece jen ocitl, jenže míč mizerně zpracoval a vysoko přestřelil.

Za osm minut rozhodnuto

Až po domluvě během přestávky hráči pochopili, že se musí zkoušet daleko víc prosazovat individuálně a že hlavně do lotyšské šestnáctky musí létat přesnější míče než v poločase prvním. A v ní že je zapotřebí důraz, rozhodnost a přesné zakončení, tedy premisy, na něž Bílek už před utkáním apeloval.

<span><span>Plašil byl zřejmě vnímavým posluchačem, neboť hned na úvod jednu takovou akci předvedl a Bednář premiérovým gólem v reprezentačním dresu otevřel skóre.</span></span>

<img alt="Roman Bednář se raduje z branky do sítě Lotyšska v přípravném utkání." height="268" src="http://im.sport.cz/040/130404-article-tbliy.jpg" width="400"/><span class="imgTitle">Roman Bednář se raduje z branky do sítě Lotyšska v přípravném utkání.</span><span class="author">foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>/Radek Petrášek</span>

A za pět minut bylo rozhodnuto docela, protože Fenin přidal po centru Rosického a přesné přihrávce Pospěcha branku druhou, čímž urputnou defenzivu Lotyšů zcela rozvrátil.

Po hromadném střídání v 60. minutě si sice hosté na čas oddechli, neboť přece jen chvíli trvalo, než čtyři noví hráči v českém dresu našli společnou řeč, pak ovšem Pospěch s Necidem dalšími dvěma góly završili hladkou a zaslouženou výhru nad soupeřem, který se zmohl jen na bránění a Bílkův tým příliš neprověřil.

S Litevci to bude mít za necelý měsíc v Olomouci rozhodně těžší. A nic na tom nemění, že se Lotyši v nastaveném čase alespoň čestného gólu, jímž vysokou prohru zmírnili, dočkali.<br/>

Česká republika - Lotyšsko 4:1
Branky:  48. Bednář, 53. Fenin, 74. Pospěch, 76. Necid - 90.+2. Cauna. Rozhodčí: Dankovskyj - Plužnik, Kalamendik (všichni Ukr.). ŽK: Pudil, Plašil, Hübschman - Laizans, Grebis. Diváci: 7 456. Poločas: 0:0.
ČR: Drobný - Pospěch, Hubník, Kadlec, Pudil (46. Rajnoch) - Plašil (77. M. Černý), Hübschman, Polák (61. Holek), Rosický (61. Štajner) - Bednář (61. Necid), Fenin (61.Lafata). Trenér Bílek.
Lotyšsko: Vanins - Klava, Ivanovs, Gorkšs, Mihadjuks - Pereplotkins (73.Solonicins), Rafalskis (80. Fertovs), Laizans (60. Lazdinš), Rubins (46. Žigajevs) - Verpakovskis (69. Grebis), Karlsons (60. Cauna). Trenér: Starkovs.

Reklama

Související témata: