Hlavní obsah

Jediné překvapení před Litvou - reprezentanti pojedou na Hanou vlakem

PRAHA

Překvapení se nekonalo. Samo sebou, že reprezentační kouč Michal Bílek vsadil na své vyvolené. V jeho nominaci na úvodní duel kvalifikace o EURO 2012 proti Litvě, který se hraje 7. září v Olomouci, se objevují samá známá a osvědčená jména. Jedinou výjimkou je Marek Suchý ze Spartaku Moskva, jenž nemá na kontě ještě ani jeden start za národní mužstvo. Překvapením je tudíž jen přesun reprezentace z Prahy na Hanou. Fotbalisté totiž pojedou vlakem!

Foto: Jan Tauber, Sport.cz

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek nominací na Litvu nepřekvapil.

Článek

Bílek si oddechl. Dokonce s takovou úlevou, jako ještě před žádným zápasem, v němž národní tým vedl. S výjimkou zraněného Sivoka a Kušníra totiž mohl vůbec poprvé povolat do reprezentace všechny hráče, které si vysnil.

„Čech je v pořádku a v Chelsea pravidelně nastupuje, což je určitě pozitivní zpráva, Baroš už také hraje, daří se mu a jeho zdravotní stav se každým dnem lepší, i Fenin laborující od přípravy s Lotyšskem s bolavými zády by měl na reprezentační start přijet a do Olomouce s námi odcestovat,“ vysvětloval kouč národního týmu své mimořádně dobré rozpoložení.

V návrat Ujfalušiho stále věří

Nic na něm neubrala ani odmítavá reakce legionáře z madridského Atlétika Tomáše Ujfalušiho, který se přes přemlouvání trenéra a hlavně reprezentačního manažera Vladimíra Šmicra nemíní do národního týmu vrátit.

„Pořád jsme se ale nesmířili s tím, že takový fotbalista jako on by měl v reprezentaci chybět. Od jara jsme s ním v kontaktu a věřím, že by přijel a pomohl, kdyby nastala skutečně krizová situace,“ přiznal Bílek, že i v něm stále ještě doutná naděje, že by exkapitán Ujfaluši mohl jeho výběr přece jen posílit.

Tomáš Ujfaluši se do reprezentace nevrací, i když trenér Bílek by o něho moc a moc stál.foto: Právo/Milan Malíček

Podobně se dívá i na případný comeback legionáře z Premier League Kováče. „I on už před časem projevil přání soustředit se na působení v klubu, což respektuji, i od něho ale zazněl příslib, že v případě nouze pomůže. Teď záleží na tom, zda bude ve West Hamu pravidelně nastupovat a v jaké formě bude,“ připustil kouč národního mužstva, že ani Kováče ze seznamu potencionálních reprezentantů ještě definitivně nevyškrtl.

Suchý dostal přednost před Mazuchem

Na kvalifikační premiéru s Litvou však do zadních řad raději povolal dvaadvacetiletého mladíka Marka Suchého ze Spartaku Moskva, pro něhož by v případě startu proti Litvě šlo o reprezentační debut. „Rozhodoval jsem se mezi ním a Mazuchem, nakonec rozhodovaly Suchého větší zkušenosti i fakt, že v ruské lize pravidelně hraje,“ vysvětlil Michal Bílek.

Exslávista ve službách Spartaku Moskva Marek Suchý se objevil v nominaci na kvalifikační zápas s Litvou. foto: Právo/Michaela Říhová

Jediným zdánlivým překvapením v osmnáctičlenném výběru je gólmanská dvojka. Namísto Drobného se jí stal Laštůvka z ukrajinského Dněpropetrovsku. „To proto, že Drobný si v Hamburku zatím nevybojoval pozici brankářské jedničky. Projevil přání, že se chce o místo mezi tyčemi poprat a já mu vyhověl,“ zdůvodnil rošádu mezi Čechovými náhradníky.

Sraz v Praze, na Hanou Pendolinem

Reprezentace se před zápasem s Litvou sejde v úterý 31. srpna v Praze, kde bude dva dny trénovat, ve čtvrtek se přesune Pendolinem  do Olomouce, kde se bude chystat na úterní kvalifikační premiéru. „V pátek počítám s přípravným střetnutím s olomouckým celkem. Ovšem za zavřenými dveřmi,“ nastínil plán trenér Bílek.

Utkání s Litvou se hraje v úterý 7. září ve 20.15 na Andrově stadionu v Olomouci.

Nominace české fotbalové reprezentace na zápas s Litvou
Jméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
Brankáři:
Petr ČechChelsea740
Jan LaštůvkaDněpropetrovsk00
Obránci:
Zdeněk PospěchKodaň192
Roman HubníkHertha Berlín81
Michal KadlecLeverkusen161
Jan RajnochAnkaragücü80
Marek SuchýSpartak Moskva00
Daniel PudilGenk142
Záložníci:
Tomáš RosickýArsenal7319
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck290
Jaroslav PlašilBordeaux564
Jan PolákAnderlecht Brusel517
Jiří ŠtajnerLiberec334
Mario HolekDněpropetrovsk50
Útočníci:
Milan BarošGalatasaray Istanbul7838
Martin FeninFrankfurt133
Roman BednářWest Bromwich41
Tomáš NecidCSKA Moskva167

Reklama

Související témata: