Hlavní obsah

Litevci sice dostali výprask, Bílek přesto tvrdí: Jsou lepší než Lotyši

V pěti zápasech už českou fotbalovou reprezentaci vedl, ani v jednom však neměl trenér Michal Bílek k dispozici hráče, které si vysnil. Až vstup do kvalifikace o EURO 2012 by měl znamenat zlom, neboť až na Sivoka a Kušníra má kouč národního týmu pohromadě všechny své vyvolené. „Kéž bychom se v tomto složení příští úterý opravdu sešli,“ přál si Bílek, když jména osmnácti nominovaných reprezentantů vyřkl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek má konečně pohromadě všechny hráče, které si přál

Článek

Po generálce proti Lotyšsku jste tvrdil, že vstup do kvalifikace bude mnohem těžší a náročnější, neboť Litva je mnohem dál než její pobaltský fotbalový soused. Myslíte si to i poté, co Litevci dostali v přípravě výprask od Bělorusů?

Generálka se jim sice nepovedla, s Běloruskem prohráli doma 0:2, ale to nic nemění na tom, že jsou na tom po herní stránce lépe než Lotyši. Vždyť v minulosti porazili Rakousko a vyhráli i v Rumunsku.

Co tedy od nich v úvodním kvalifikačním duelu 7. září v Olomouci čekáte?

Poctivou defenzivu a mnohem větší aktivitu, než s jakou jsme se v liberecké přípravě setkali u Lotyšů. Dobře kombinují, drží míč, herně jsou na tom lépe.

Přesto by s nimi neměl mít váš tým problém, když se konečně sejde téměř kompletní...

Až na zraněného Sivoka a Kušníra jde skutečně o kádr, jaký jsem si představoval. Jsem rád, že se Čech dal do pořádku a pravidelně nastupuje, stejně pozitivní zprávou je, že i stav Baroše se den ze dne lepší. Nastoupil už na celý zápas, v Evropské lize vstřelil dva góly, daří se mu a dokazuje, že je pro Galatasaray klíčovým hráčem.

Přiznal jste, že máte konečně pohromadě kádr, jaký jste si představoval, přesto jste s manažerem Šmicrem usilovali o návrat exkapitána Ujfalušiho...

O ten usilujeme už od jara.

Jenže bezvýsledně...

Tvrdím, že Tomáš do reprezentace stále patří a nesmířil jsem se s tím, že by ji neměl posílit.

On ovšem opakuje, že po půldruhém roce zpátky do národního mužstva nechce!

Přesto věřím, že jednání budou pokračovat.

Takže podobná sága, jako když se vlády Karla Brücknera do reprezentace vracel a nevracel Pavel Nedvěd?

Na první kvalifikační zápas Ujfaluši nominován není, ale věřím, že by reprezentaci pomohl, kdyby nastala krizová situace.

Totéž si můžete říkat o Kováčovi, Jarošíkovi či třeba Grygerovi, kteří dali národnímu týmu rovněž vale...

Kováč svůj úmysl skončit a soustředit se na působení ve West Hamu oznámil už před delší dobou, ale jsem s ním domluven, že v případě nouze by i on pomohl. Záleží ovšem na tom, zda bude v Premier League hrát a v jaké bude formě. Jarošík argumentuje podobně jako Ujfaluši – chce se soustředit na výkony v klubu a protože už nějaké roky přece jen má, volné dny věnovat regeneraci.

Brankář Drobný sice úmysl skončit neoznámil, v nominaci na Litvu přesto nefiguruje.

To proto, že se po přestupu do Hamburku nestal v klubu gólmanskou jedničkou a chce se o své místo mezi tyčemi poprat. Vyhověl jsem mu.

Jediná nejistota ve vašem týmu se momentálně vznáší nad Feninem. Kdy budete vědět, zda s ním můžete počítat?

Z posledního přípravného zápasu reprezentace proti Lotyšsku si odvezl pochroumaná záda, proto v úvodním kole bundesligy absentoval. Dojíždí do Mnichova na injekce a ve čtvrtek ho čeká poslední kontrola. Pak se rozhodne, zda na sraz národního mužstva dorazí.

Na sraz dorazí i Polák, který podepsal v Anderlechtu novou smlouvu, v Belgii zůstává a zase bude nastupovat. Určitě jste si oddechl, že jeho kauza je vyřešena.

Samozřejmě, protože na něm bylo znát, že mu pravidelný zápasový rytmus schází. Prodloužení angažmá, které podepsal hned po návratu z reprezentačního srazu, by mu mělo dodat klid a pomoci mu.

Jediným rébusem, který jste nakonec musel řešit, byli stopeři. K Hubníkovi a Rajnochovi jste přibral Suchého ze Spartaku Moskva, čímž jste naznačil, že s Kadlecem počítáte spíše na kraj obrany...

Sám ještě nevím, jakou variantu vyberu. Ve stoperské dvojici může hrát s Hubníkem Kadlec, jako v první půli s Lotyši, postavit tam ale mohu i Rajnocha či Suchého, jemuž jsem dal nakonec přednost před Mazuchem. Až během olomouckého soustředění se rozhodnu.

Reklama

Související témata: