Hlavní obsah

Reprezentace je téměř kompletní, prémie budou jen za postup na EURO

PRAHA

Dopoledním natáčením spotu pro fanklub české reprezentace začali fotbalisté národního týmu sraz před prvním zápasem kvalifikace EURO 2012. Příští úterý se před vyprodaným hledištěm v Olomouci střetnou od 20:15 s Litvou. Na podzim ještě čeká nároďák dvojzápas se Skotskem (8. října v Praze) a v Lichtenštejnsku (12. října ve Vaduzu). Mužstvo pojede podle nového prémiového řádu - odměny budou jen za postup na šampionát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér národního týmu Michal Bílek a Tomáš Rosický

Článek

Generálka s Lotyšskem vyšla, teď ale začíná naostro kvalifikace. Spokojenost zajistí stoprocentní zisk devíti bodů ze tří podzimních zápasů, což je cíl národního týmu. Pozitivní je, že se po čase zase sešel trojlístek klíčových mužů Čech, Rosický, Baroš, mimo zůstává jen dlouhodbě zraněný stoper Sivok. "Na první sraz dorazilo asi to nejsilnější, co máme, a to je dobrá zpráva. Těšíme se na úterý a chceme Litvu porazit," hlásil kapitán Tomáš Rosický.

Přímý postup si na rozdíl od minulé evropské kvalifikace zajistí jen vítězové skupin a nejlepší tým ze druhého místa. Ostatní mužstva ze druhých pozic čeká baráž. V pětičlenné „české“ skupině je neotřesitelným favoritem Španělsko, úřadující mistr světa i Evropy. „Nemusíme nic zastírat. Ze tří podzimních zápasů chceme vytěžit plný počet devíti bodů,“ potvrdil manažer reprezentace Vladimír Šmicer.

Není to neskromnost, ale nutnost. Pokud Češi ztratí body s Litvou či Skotskem, těžko je nahradí v zápasech se Španělskem. „Základem podle mě je, aby se vyhrávalo doma. A forma v domácích zápasech nebyla v posledním cyklu moc dobrá, na to jsme v kvalifikaci MS doplatili,“ poukazuje Rosický.

Také prémiový řád nutí hráče postoupit

Fotbalový svaz prodloužil smlouvu se společností T-mobile, generálním partnerem reprezentace až do roku 2012. "Vážíme si, že s námi zůstali a věříme, že společně postoupíme do Polska a na Ukrajinu. Smlouva je motivační, takže v případě úspěšné kvalifikace bude mnohem zajímavější," pochvaloval si šéf svazu Ivan Hašek.

Na stejném principu je postaven také nový prémiový řád pro hráče. "Velmi slušné peníze si kluci vydělají jen v případě, že postoupíme. V tom případě dostanou také prémie za získané body. Když se nepostoupí, zůstane jim pouze startovné," řekl manažer národního týmu Vladimír Šmicer.

V minulém cyklu bylo startovné za jeden zápas 20 tisíc korun. "Teď je to o trochu víc. Více než deset tisíc, ale méně než třicet tisíc. Tak to máte jako hádanku..." naznačil manažer, že by mohlo jít o 25 tisíc za zápas. "Jinak na hotelích a dalších náležitostech rozhodně šetřit nemusíme. Stále platí, že reprezentanti musí mít ty nejlepší podmínky," dodal Šmicer.

Útočníci nejsou fit, ale Bílek se všemi počítá

Poslední dva přípravné zápasy se Spojenými státy a Lotyšskem nároďák vyhrál a v obou případech nastřílel soupeři čtyři góly. „Je to příjemné, ale ještě podstatnější pro mě je, že se v obou případech trefovali útočníci. Snad na to navážeme i v kvalifikaci,“ doufá kouč Michal Bílek.

Právě útočníci mu však dělají největší starosti. "Baroš sice už hraje, ale jeho problémy s achillovkou přetrvávají. Rovněž Bednář má zánět achillovky, Fenin začíná po problémech se zády trénovat. Zatím s nimi se všemi počítám," avizoval Bílek s tím, že třeba Baroš si zátěž během týdenního srazu bude korigovat sám, aby byl do úterý fit. "U Bednáře se musíme brzy rozhodnout, jestli tu snámi může zůstat. On sám chce hrát, ale pokud by to nešlo, máme v záloze ještě Lafatu či Mageru," připomněl trenér.

Litva doma prohrála v generálce po bezradném výkonu s Běloruskem, Skotsko v nekompletní sestavě nezvládlo duel ve Švédsku. Národní tým to neukolébává, ale věří si. „Každý zápas bude těžký, žádný soupeř se neporazí sám. Máme ale vyšší fotbalovou kvalitu než Litevci a Skoti, takže start chceme a musíme zvládnout. Výhodou pro nás trochu je, že si Litvu můžeme prohlédnout ještě v jejím pátečním utkání se Skotskem,“ poukázal Bílek.

Reklama

Související témata: