Hlavní obsah

I Španělé se dají porazit, souboj o první místo nevzdáváme, říká Plašil

Záložník Jaroslav Plašil (28) nepřijel po dvou porážkách v úvodu francouzské nejvyšší soutěže v nejlepší náladě. Tu si ale v novém prostředí spravil a teď vzhlíží k prvnímu kvalifikačnímu duelu s Litvou. Nejen o tomto utkání, ale také o dvou dalších podzimních duelech má jasno... "Musíme získat devět bodů," zdůraznil v rozhovoru.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslav Plašil

Článek

Kvalifikaci začínáte s Litvou. Bude to vzhledem ke složení českého mužstva jednoduchý vstup? Dneska to není úplně jednoduché se žádným soupeřem. Nelze vidět jen jednoho soupeře. My hrajeme první dva zápasy doma, v říjnu to bude Skotsko, a třetí v Lichtenštejnsku. Z těchto tří utkání potřebujeme a musíme získat devět bodů. Pak budeme se vstupem do kvalifikace spokojení.

Řekl jste, že dnes to není jednoduché s žádným soupeřem. Všichni umějí běhat a bránit. Ale Lichtenštějnsko je přeci jenom tým, který by neměl být ve skupině nebezpečný. Jak vůbec vidíte kvarteto soupeřů?

Lichtenštejnsko bychom skutečně měli porazit bez větších potíží, ale rozhodně ho nesmíme podcenit. Já osobně tento tým třeba vůbec neznám. Litevci budou určitě nepříjemní a Skotové se s námi budou chtít poprat minimálně o druhé místo. Samozřejmě favority jsou mistři světa a Evropy Španělé. Když podáme proti Litvě v úterý alespoň takový výkon, jako ve druhém poločase proti Lotyšsku, měli bychom začít tak, jak potřebujeme. Tedy vítězstvím.

Berete Španěly jako jasného vítěze skupiny?

Papírově by tomu tak být mělo, ale... Švýcaři na mistrovství světa ukázali, že i tohle skvělé mužstvo se dá porazit. Takových zápasů moc není. Povede se třeba jeden z několika. Kdyby se nám to jednou ve skupině povedlo, bylo by to cenné. Určitě předem boj o první místo ve skupině nevzdáváme.

Mužstvo, které se sešlo na tomto srazu, je asi nejsilnější, jaké mohl trenér Bílek povolat nebo vám tu někdo chybí?

Chybí Tomáš Sivok... Jinak to je na trenérovi, je to jeho odpovědnost. My jsme tu od toho, abychom odevzdali v každém zápase maximum. On musí vědět, jestli povolal ty nejlepší. Já se do toho pouštět nebudu... Ale pokud trenér řekl, že povolal ty nejlepší, kteří jsou v tuto chvíli k dispozici, tak pak tu asi jsme...

Jste přesvědčený, že tohle mužstvo má na postup na EURO?

Ano, jinak by nemělo smysl sem jezdit. Minulou kvalifikaci jsme začali špatně, toho se teď musíme vyvarovat. Máme pětičlennou skupinu, což je příjemnější, že v ní není další papírově hodně slabý tým. Nebude se tudíž ani nic škrtat. Ty zápasy nebyly k ničemu. Třeba hráči San Marina jen padali, zakopávali míče, nechtěli hrát fotbal, pak to je o dobývání branky a čekání na gól. Pětičlenná skupina ale také znamená, že důležitý je opravdu každý bod. O to víc platí, abychom začali beze ztráty. To máme ve svých rukou, aby se skupina vyvíjela podle našich představ a nemuseli jsme spoléhat na výsledky druhých.

Tým je pohromadě deset dní. Není to příliš? Myslím tím třeba na ponorkovou nemoc...

Ta určitě nehrozí. Vidíme se po delším čase, máme si o čem povídat. Ti, kdo přijedou s nějakými zraněními, mají také čas se doléčit. Pozitivní je, že máme čas nacvičit spoustu věcí, především standardek. Všichni se na úvodní zápas těšíme, protože víme, o co v něm jde. Navíc hrajeme v Olomouci, kde už jsme dlouho nebyli. Pokud vím, je vyprodáno. Atmosféra bude jistě výborná a my ji musíme ozdobit dobrým výsledkem.

Budete se zajímat o páteční výsledky skupiny?

Určitě, otázkou je, kde je uvidíme nebo jestli je budeme znát jen přes internet.

Vašemu Bordeaux se v úvodu francouzské nejvyšší moc nedaří. Co je příčinou?

Trenér Blanc převzal francouzskou reprezentaci, útočník Šamach odešel do Arsenalu a záložník Gourcuff do Lyonu. To byly klíčové osobnosti týmu. Jejich ztráta se musela projevit. Přišli sice čtyři noví hráči, ale dva z nich tři dny před startem ligy. Nějaký čas je potřeba k tomu, abychom se poznali a sehráli. Nový kouč pochopitelně chce, abychom hráli podle jeho not. První dva ligové zápasy v Montpeliere a doma s Toulouse jsme prohráli, takže v klubu panovala určitá nervozita. Naštěstí jsme vyhráli v Paříži a remízovali jsme s mistrem z Marseille. Naše výkony jdou nahoru.

Vy sám máte jiné úkoly než za Blanka?

Jak kdy. Hrajeme trochu jinak, na jednoho útočníka a dva ostré kraje ve středové řadě. Já se toulám zálohou. Třeba proti Marseille jsem začínal za hrotem, pak jsem byl vpravo, potom vlevo a zápas jsem končil uprostřed středové řady, ale mně to nevadí.

Do Olomouce jede reprezentace vlakem. jaké máte fotbalové zkušenosti s touto dopravou?

Ještě když jsem byl v Osasuně, na zápasy do Madridu a Barcelony jsme jezdili vlakem. Je to mnohem příjemnější, pohodlnější. Můžete se projít po vagonu, zabavíte se počítačem, hrami, filmem nebo si čtete. Mně osobně to vyhovuje víc.

Reklama

Související témata: