Hlavní obsah

Fotbalovým velmocím začíná kvalifikace o postup na ME

Necelé dva měsíce po skončení světového šampionátu naplno startuje kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v roce 2012. Zatímco medailisté z Jižní Afriky - zlatí Španělé, stříbrní Nizozemci a bronzoví Němci - chtějí pokračovat v započaté práci, další velmoci jsou na začátku nové éry, v níž touží zapomenout na nedávný krach. Francii i Itálii povedou do bojů noví trenéři.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Bude hrát Fernando Torres? Liverpool by byl rád, kdyby nemusel...

Článek

Kvalifikaci sice již v srpnu rozehrály Estonsko a Faerské ostrovy, ale ostrý start více než ročního kolotoče očekávají fanoušci až v tomto týdnu. Již dnes přivítá Izrael Maltu, v pátek je pak na programu 22 zápasů. Vedle České republiky bude odpočívat už jen kvarteto týmů. Španělé jako teprve třetí celek v historii vstoupí do kvalifikace zároveň v pozici světových i kontinentálních šampionů. Nová motivace jim rozhodně nechybí, rádi by se stali prvním týmem, který obhájí evropský primát. Svoji cestu zahájí v Lichtenštejnsku a nikdo nepochybuje, že proti 141. mužstvu světového žebříčku vylepší skvělou bilanci posledních let. Od listopadu 2006 prohráli jen dvakrát a z předešlých 56 duelů si připsali 50 výher. Soupeř naopak čeká na vítězství už tři roky.

Liverpool by rád, kdyby Torrese šetřili

"Nejdůležitější věcí bude zapomenout na to, co jsme dokázali, a začít znovu od nuly. Musíme hrát se stejnou pokorou jako doteď," prohlásil španělský útočník Fernando Llorente. V základní sestavě pravděpodobně dostane přednost před jmenovcem Torresem, u něhož kouč Vicente del Bosque do poslední chvíle zvažuje, zda ho nasadit nebo raději na přání Liverpoolu šetřit. Elitní ze španělských útočníků David Villa má velkou šanci vyrovnat střelecký rekord krajana Raúla, k metě 44 gólů mu schází jediný. Zápas v Lichtenštejnsku bude zajímat také český tým, který se s oběma celky utká ve skupině. Nejprve však změří svěřenci Michala Bílka v úterý síly s Litvou. Její páteční vstup do kvalifikace proti Skotsku bude přímo v dějišti sledovat pozorovatel Daniel Drahokoupil.

Návrat kanonýra Ruuda van Nistelrooije

Také Němci a Nizozemci věří, že budou pokračovat v úspěšných výkonech ze světového šampionátu. "Tulipány" ve svém kádru před zápasem v San Marinu po dvou letech opět přivítaly útočníka Ruuda van Nistelrooije, který by měl nahradit zraněného Van Persieho. Zkušeného kanonýra doteď mrzí, že se nevešel do týmu pro světový šampionát a přišel o nizozemskou jízdu až do finále. "Jsem rád, že jsem zpět, přesto stále věřím, že bych byl na mistrovství užitečný. Doufám, že to ukážu i nyní," uvedl. Éru s novými trenéry začínají finalisté z předminulého světového šampionátu v Německu Italové a Francouzi, kteří v Jižní Africe nečekaně vypadli už ve skupině. Výběr galského kohouta potřebuje po blamáži na mistrovství světa a skandální revoltě proti tehdejšímu trenérovi Raymondu Domenechovi pod vedením nového kouče Laurenta Blanka znovu získat důvěru fanoušků. Kdysi opěvovaný tým se propadl v žebříčku FIFA mimo elitní dvacítku a je níž než Austrálie nebo Spojené státy americké. "Začínáme novou kapitolu a je důležité začít ji dobře. Věřím, že diváci budou stát za námi," přál si Blanc před domácím duelem s Běloruskem. Do nominace zařadil pouze devět hráčů z uplynulého světového šampionátu a povolal několik mladíků, kteří ho zaujali v přípravě proti Norsku. "Snažili jsme se vytvořit jakýsi mix mladých talentů se zkušenějšími hráči. Věřím, že s Běloruskem uspějeme," dodal Blanc.

Zaplaší Italové negativní myšlenky?

V podobné situaci je Itálie. Kouče Marcella Lippiho nahradil po světovém šampionátu Cesare Prandelli a hned na úvod v Estonsku touží se svými novými svěřenci ukončit čekání na první letošní výhru. Naposledy se Italové radovali z vítězství loni v listopadu. "Jsme na začátku nové éry a musíme zaplašit negativní myšlenky. To, že jsme letos ještě nevyhráli, může tým srážet dolů," mínil Prandelli, podle kterého je důležité, že se zcela uzdravil záložník Pirlo. "Má schopnost změnit naši hru," podotkl.

Také Angličané se vraceli z Jižní Afriky s rozčarováním, osmifinálový debakl 1:4 od nenáviděného Německa je bude ještě dlouho strašit. Neúspěch nakonec ustál kouč Fabio Capello, každé další zaváhání by ale mohlo s jeho pozicí zatřást. Zvlášť proto, že Angličané chyběli na minulém Euru. Vstup do kvalifikace jim komplikuje marodka - mimo hru jsou zkušení Terry, Lampard a Ferdinand a také Crouch s Jagielkou. Záložník Gareth Barry tuší, že Albion čeká proti Bulharsku a ve Švýcarsku těžký úkol. "Čtyři body by byly dostačující, ale pokusíme se o šest," řekl.

Páteční program
Skupina A: Astana: Kazachstán - Turecko, Brusel: Belgie - Německo
Skupina B: Jerevan: Arménie - Irsko, Andorra la Vella: Andorra - Rusko, Bratislava: Slovensko - Makedonie
Skupina C: Torshavn: Faerské ostrovy - Srbsko Tallinn: Estonsko - Itálie Maribor: Slovinsko - Severní Irsko
Skupina D: Piatra Neamt: Rumunsko - Albánie Lucemburk: Lucembursko - Bosna a Hercegovina Paříž: Francie - Bělorusko
Skupina E: Kišiněv: Moldavsko - Finsko Solna: Švédsko - Maďarsko Serravalle: San Marino - Nizozemsko
Skupina F: Riga: Lotyšsko - Chorvatsko, Pireus: Řecko - Gruzie
Skupina G: Podgorica: Černá Hora - Wales, Londýn: Anglie - Bulharsko
Skupina H: Reykjavík: Island - Norsko, Guimaraes: Portugalsko - Kypr
Skupina I: Kaunas: Litva - Skotsko, Vadúz: Lichtenštejnsko - Španělsko

Reklama