Hlavní obsah

Blankovi při porážce s Běloruskem chyběl kvalitní útočník

PAŘÍŽ

Fotbalová mizérie francouzské reprezentace se ještě prohloubila, poté co tým nezvládl vstup do kvalifikace mistrovství Evropy a doma prohrál 0:1 s Běloruskem. Po blamáži na mistrovství světa a následné porážce v přípravě s Norskem tak přišla další velká rána. Podle nového trenéra Laurenta Blanka je hlavním důvodem fakt, že Francii chybí kvalitní útočník, který by dokázal rozhodovat zápasy.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Trenér Francie Laurent Blanc během zápasu s Běloruskem.

Článek

"Je těžké hledat na této porážce něco pozitivního. Zvláště když to byl zápas, který jsme měli vyhrát. Byli jsme lepší, ale nedokázali jsme dát gól. Zkrátka nám chybí kvalitní útočník, který by byl nebezpečný 25 metrů od branky. Držíme míč, ale nic z toho," zhodnotil páteční utkání Blanc, který po neúspěchu na MS nahradil Raymonda Domenecha, ale oba dosavadní zápasy prohrál.

Proti Bělorusku sice jeho svěřenci tlačili, ale do branky míč dopravil pouze ve formě hrající nový kapitán Malouda, který však v tu chvíli stál v ofsajdu. Rozhodující okamžik tak přišel tři minuty před koncem. Běloruský útočník Vjačeslav Hleb si pohrál s francouzskou obranou, prošel podél pokutového území a zpětnou přihrávkou našel volného Sergeje Kisljaka, který ranou do šibenice rozhodl o překvapivé výhře hostů.

"Když se nedaří zápas vyhrát, musíme vědět, jak ho neprohrát. My chtěli tři body, ale nemáme žádný. Při inkasovaném gólu jsme byli hodně naivní," kritizoval Blanc.

Klíčový zápas s Bosnou 

Po překvapivé porážce je tak hned druhý zápas ve skupině pro Francii klíčový. Pokud by Blankovi svěřenci v úterý podlehli i Bosně, měli by boj o postup už hodně složitý. "S Bosnou to pro nás bude velmi důležitý zápas. Je naší povinností získat body. Další ztrátu si nemůžeme dovolit," uvedl Blanc.

Jeho problém s útočníky se přitom pro zápas s Bosnou ještě zhoršil. V souboji s Běloruskem se totiž zranili Rémy a Saha, navíc zdravotní problémy měl i Benzema. "Jejich start je nepravděpodobný, oba mají silné bolesti v tříslech respektive v lýtku. Budeme muset zvážit, kým je nahradíme," dodal Blanc.

Zato Bělorusko si nemohlo přát lepší start do kvalifikace než získat tři body na půdě hlavního favorita skupiny. "Je to senzace. A nebylo to jen o tom, že bychom měli štěstí. My šli výhře naproti," radoval se trenér Bernd Stange, který soucítí se svým kolegou Blankem. "Ze své zkušenosti vím, jak těžké je budovat národní tým téměř od začátku a mít na to jen pár týdnů," podotkl.

Reklama

Související témata: