Hlavní obsah

Litevci, těšte se, olomoucké peklo je pro vás nachystáno

OLOMOUC

Hotová hanácká idyla. Fotbalisté mohou svůj nový autobus s maskotem lvíčkem Victorem nechat zahálet na parkovišti. Z nového hotelu NH Olomouc Congress dojdou přes cestu na Andrův stadión klidně jen v trepkách. V úterý večer však klid zbraní skončí. Aréna pro 12 106 diváků je dávno vyprodaná a Bílkova reprezentace tady chce na úvod kvalifikace EURO 2012 usmažit Litvu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Dejte si na nás pozor, varují Milan Baroš a spol. prvního soupeře z Litvy.

Článek

Až si přečtou bilanci svého soupeře v Olomouci, mohou Litevci předem hodit na trávník ručník... Československá a posléze česká fotbalová reprezentace sehrála na Hané zatím šest zápasů - a všechny je vyhrála s luxusním celkovým skóre 21:4!

„Stadión se mi moc líbí. Byl jsem tu několikrát, když jsme tady hrávali s reprezentací ještě pod trenérem Brücknerem, a odezva fanoušků tady vždycky byla dobrá. I proto jsme sem utkání s Litvou dali. Věříme, že atmosféra bude dobrá, ale je jasné, že to musíme podpořit naším výkonem,“ usmívá se manažer národního týmu Vladimír Šmicer.

Reprezentace v Olomouci
27.3.1991ČSFR - Polsko 4:0přátelsky
16.10.1991ČSFR - Albánie 2:1kvalif. ME
25.3.1998ČR - Irsko 2:1přátelsky
21.8.2002ČR - Slovensko 4:1přátelsky
11.6.2003ČR - Moldavsko 5:0kvalif. ME
7.9.2005ČR - Arménie 4:1kvalif. MS
Celkem6 - 0 - 021:4

Poprvé reprezentace zavítala do Olomouce v roce 1991 s koučem Milanem Máčalou, který tady hrával i trénoval. O sedm let později na Hané v duelu s Irskem na lavičce nároďáku debutoval Jozef Chovanec. A pak tady třikrát úřadoval Olomoučák Karel Brückner. Naposledy před pěti lety, od té doby sem výkonný výbor svazu především na truc kverulantovi Jiřímu Kubíčkovi reprezentaci neposlal.

Až teď, takže bylo rychle vyprodáno. Diváci navíc právě v úterý budou poprvé fandit i ze zbrusu nové jižní tribuny, která bude slavnostně uvedena do provozu. Peklo pro Litevce tak je ze všech stran trávníku uzavřeno.

Hubník má první kvalifikaci doma

„Jsem nadšený, že první zápas s Litvou hrajeme právě v Olomouci. Jsem tu doma. Fanoušci tady jsou po reprezentaci hladoví, nároďák přivítají po delší době,“ libuje si stoper Roman Hubník, který se zase na chvíli vrátil na Hanou.

Již první otevřený trénink reprezentace ve čtvrtek sledovalo asi tisíc dychtivých diváků. „Pro nás je to jenom dobře. Olomouc se zvedla, zájem je i z okolních regionů, Slovácka nebo Zlínska. Na zápasy v Praze se třeba tady ti lidi nedostanou, destinace je zvolena skvěle,“ přidává se další moravský obránce Michal Kadlec.

„Pamětníci o tom vyprávěli, ale stejně jsem nečekal, že tu za námi hned od tréninků bude stát tolik lidí. Proto se na úterý moc těším, chceme se jim odvděčit třemi body,“ ujišťuje Pražák Roman Bednář.

Reklama

Související témata: