Hlavní obsah

Když trenéři kvalifikační debut vyhráli, postoupili. Co Bílek?

Pavel DosadilSport.cz

Pokud fotbalová reprezentace v úterý v Olomouci porazí Litvu, neměla by na EURO 2012 chybět. Železné pravidlo totiž praví, že pokud nový kouč zažije vítěznou kvalifikační premiéru, národní tým pak na příslušný šampionát postoupí. Teprve Petr Rada zahájil svou misi remízou - a bylo to neklamné znamení, že Češi o MS 2010 přijdou... Teď je na tahu Michal Bílek!

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Marek Suchý dostává nominační tričko od kouče Michala Bílka.

Článek

Nová kvalifikace = nová šance s novým koučem. I tak lze brát po absenci na letošním mistrovství světa pokus českého fotbalu o návrat na výsluní. Je třeba připomenout, že premiérové zápasy v kvalifikaci mají pro nové trenéry českého týmu přímo magický význam. Vyhraješ, postoupíš! Nevyhraješ, letíš...

Dušan Uhrin, Jozef Chovanec i Karel Brückner při svých premiérách uspěli a národní tým pak k postupu dovedli. Naopak Petr Rada začal remízou v Severním Irsku a konce kvalifikace MS 2010 se na lavičce ani nedočkal. Situaci se pokusil zachránit Ivan Hašek, ale bodové manko už jeho tým nesmazal.

Michal Bílek měl tři čtvrtě roku na to, aby nároďák přeskupil podle svých představ. A teď před ním stojí jasný úkol - dovést reprezentaci do Polska a na Ukrajinu. Jedno jak. Buď přímo ze skupiny, v níž jsou jasným favoritem mistři světa a Evropy Španělé, nebo z baráže.

„Poslední přípravné zápasy nám vyšly. Potěšitelné bylo, že se začali trefovat útočníci. Věřím, že máme větší kvalitu než Litevci a Skotové,“ dává Bílek najevo, že Španělé jsou tak trochu mimo soutěž a půjde především o druhé místo.

Jak si vedli trenéři při svých kvalifikačních debutech

Petr Rada: Belfastskému větru neporučili

Severní Irsko - ČR 0:0 (10. září 2008, Belfast, MS)

ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Kováč - Sionko (67. Pospěch), Plašil, Polák, Šírl - Baroš (78. Slepička).

Co řekl Rada: „Na úvod je to sice nepříjemná ztráta, ale na druhou stranu je to bod z venku a v Belfastu ztráceli i jiní favorité. K výhře nám chyběla větší odvaha v koncovce. Těžký terén a náročné počasí včetně prudkého větru se na výkonu hráčů mohly projevit.“

Karel Brückner: Moldavci odpadli až v závěru

Moldavsko - ČR 0:2 (12. října 2002, Kišiněv, ME)

Branky: 69. z pen. Jankulovski, 79. Rosický. ČR: Čech - Grygera, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický (Lokvenc), Galásek (Jarošík), Štajner - Koller, Vachoušek (Dostálek).

Co řekl Brückner: „Fotbal má více podob. Jedna se ukázala tady a byla hodně poplatná terénu. V těžkých podmínkách však musím hráče pochválit za úsilí a konečné vítězství.“

Jozef Chovanec: Drama ve faerské mlze

Faerské ostrovy - ČR 0:1 (6. září 1998, Toftir, ME)

Branka: 85. Šmicer. ČR: Poštulka - Votava - Rada, Suchopárek - Poborský (Slončík), Bejbl (Látal), Němec, Nedvěd, Čížek (Berger) - Šmicer, Lokvenc.

Co řekl Chovanec: „Čekal jsem na Faerech všechno, ale že budeme hrát v mlze a na hřiště vůbec nedohlédneme, mě ani ve snu nenapadlo. Byly to nervy a v závěru hrozná hektika, ale naštěstí všechno dobře dopadlo.“

Dušan Uhrin: Sieglův hattrick a pohodička s Maltou

ČR - Malta 6:1 (6. září 1994, Ostrava, ME)

Branky: 35., 61. a 78. Siegl, 6. z pen. Šmejkal, 33. Kubík, 86. Berger - 74. Laferla. ČR: Kouba - Kubík - Suchopárek, J. Novotný - Látal (P. Veselý), Frýdek (Berger), Němeček, Němec, Šmejkal - Kuka, Siegl.

Co řekl Uhrin: „Před utkáním bych bral jakékoliv vítězství. Byli jsme však výrazně lepší a vysoko vyhráli. Vypracovali jsme si ještě další šance a vítězství mohlo být mnohem vyšší.“

Reklama