Hlavní obsah

Fenin cítí po odchodu Kollera šanci, s kamarádem Barošem si rozumí

Petr MarekSport.czPrávo

Podle všech předpokladů by v úvodu kvalifikace EURO 2012 měl na Litevce vyrukovat útok Baroš - Fenin. Tvář fotbalové reprezentace se mění a po odchodu rekordmana Jana Kollera je stále k mání stabilní místo v ofenzívě. Martin Fenin patří k nejvážnějším adeptům, legionář z Frankfurtu se trefil v obou posledních přátelských zápasech s USA a Lotyšskem.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Fenin v utkání proti Lotyšsku

Článek

Máte představu, jak proniknout obranou Litvy?

Na to byl výborný hlavně duel s Lotyšskem. Litevci budou hrát podobně, asi hodně defenzivně. Určitě udělají všechno pro to, aby udrželi stav 0:0. Půjde tedy o to, abychom dali co nejdříve gól.

Určitě vás trenér Bílek upozorňoval na slabiny soupeře. Kde jsou?

Nechci být moc konkrétní, ale jsou to hlavně stopeři. Proto se míč budeme snažit dávat především mezi ně. Využít bychom mohli i standardek.

Jaká bude vaše role? Nastoupíte?

Každý z nás je tady proto, abychom vítězně vstoupili do kvalifikace a je úplně jedno, kdo nastoupí a kdo zůstane na lavičce. Já se nechám překvapit. Cítím ale, že po odchodu Jana Kollera bych se v reprezentaci mohl trvaleji prosadit.

S Milanem Barošem by vám to mohlo fungovat.

Já v to doufám. Rozumíme si. Jsme i velcí kamarádi. Pokud nastoupím, udělám maximum, aby tomu tak bylo. Je to trošku jiný útočník než já a to je dobře. Mělo by nám to sedět. Pokud to ovšem Litevci zavřou jako Lotyši v generálce, my dva sami nic neuděláme. Záležet bude hlavně na našich středních záložnících Tomášovi Rosickém a Jardovi Plašilovi, co vymyslí. Prostě, musíme dát gól. Je jedno jak a pak se to otevře a nastřílet bychom jich mohli více. Jen to nesmí být dlouho 0:0. Za takového stavu vždycky hrozí brejk, z něhož může soupeř udeřit. To by bylo to nejhorší, co by nás mohlo potkat.

Co říkáte na bezgólovou remízu Litvy se Skotskem?

Výsledek nehraje žádnou roli. Navíc se Skoty hráli doma a teď jsou venku. Bude to tedy zcela o něčem jiném.

Jak je to s vaším zdravotním stavem? Doktor Krejčí říkal, že jde o dlouhodobější problémy.

Nejprve mě trápila třísla, s nimiž jsem se léčil asi tři měsíce. Do Olomouce jsem ale přijel s problémy se zády, kvůli kterým jsem vynechal první dvě kola bundesligy, modelový duel s Olomoucí a jak se zdá, asi to skutečně bude delší záležitost. Zřejmě souvisí s těmi třísly. Pořád jsem jim totiž ulevoval, odnesla to záda. Je to blbé, ale musím se tím nějak prokousat. Do utkání však jsem připraven nastoupit s tím, že mohu podat stoprocentní výkon.

Nebojíte se, že si můžete přitížit?

Lékaři nic takového neříkali. Riziko je sice vždycky, ale s takovým pocitem hrát prostě nemůžu. Kdyby se něco přihodilo, nedalo by se nic dělat. Je to sport. Věřím však, že všechno bude v pořádku, záda nejsou nic vážného a potíže brzy překonám.

Jak to vypadá ve Frankfurtu, kde působíte?

Příprava byla výborná, dokonce jsem dal dva góly a vypadalo to, že bych mohl začít v základu. Jenže pak přišlo zranění. A konkurence je velká, protože jsme tam čtyři útočníci. Paradoxně však po těch dvou našich prohrách v úvodu soutěže by se pro mě mohla šance znovu naskytnout. Je to sice blbé, že to říkám, ale je to tak.

Mluvilo se ale o tom, že byste mohl z Frankfurtu odejít.

Ne. Nic takového. Objevilo se sice někde v médiích, že tam nejsem spokojen. To však možná proto, že první dva zápasy jsem byl na tribuně. Asi nevěděli, že jsem zraněný a mysleli si, že jsem mimo kádr. Byla to ale fáma. Někteří se však toho chytili a dokonce přišly dvě nabídky na hostování z italské Boloni a Freiburgu. Já ovšem s nikým nejednal. Rozhodně nemám v úmyslu z Frankfurtu odejít.

Jenže situace Frankfurtu po špatném startu do bundesligy není zrovna růžová...

Je to tak. Minulý rok byl super, vyhrávali jsme, měli po dlouhé době hodně bodů. Hráli jsme i o poháry a trenér nakoupil za velké peníze nové hráče. Očekávání bylo proto veliké. Nyní je to však hodně špatné. Nálada je na bodě mrazu. Rozčarování obrovské.

Totéž se dá říct o reprezentaci?

Jo. Je to podobné. Jsme na prahu nové éry a chceme ji začít úspěšně. To znamená, že ze tří kvalifikačních zápasů, které letos hrajeme, potřebujeme devět bodů. Věřím, že to zvládneme a karta se začne obracet.

Reklama

Související témata: