Hlavní obsah

VIDEO: Bílek žádá v kvalifikační premiéře tři body, slibuje i atraktivní fotbal

Pavel DosadilSport.cz

Čtyři zápasy jako kouč národního týmu marně čekal na výhru, další dvě utkání pak fotbalová reprezentace pod vedením trenéra Michala Bílka vyhrála. To všechno však byla jen fáze testování a příprav. Teprve v Olomouci úterním zápasem proti Litvě začíná koučova mise s názvem EURO 2012 naostro. „Zájem o reprezentaci je tady obrovský. Chceme vyhrát a přidat kvalitní hru,“ přeje si kouč.

Foto: Jan Tauber

Trenér reprezentace Michal Bílek v zápase s Tureckem.

Článek

Hodně se vám ulevilo, když se Tomáš Rosický v úterý probudil a ukázalo se, že bude fit?

Ulevilo se mi, že se probudil... (smích) Už v neděli bylo prakticky jasné, že bude na zápas k dispozici. Nejde jen o Tomáše, stav všech hráčů je dobrý.

O sestavě už máte jasno?

Mám.

Naznačíte ji?

Zvažoval jsem jednu alternativu v obraně a jeden otazník v útoku. Pro jednu variantu jsem se rozhodl. Ale ještě neřeknu, jaká to bude. Hráči vypadají velmi dobře. V útočné fázi máme takové, kteří dokážou naši hru změnit a oživit.

V posledních zápasech jste představil rozestavení 4-2-2-2. Je to systém ušitý na míru Rosickému a Plašilovi?

Hráli jsme tak již ve Skotsku. Chtěli jsme dostat Rosického s Plašilem co nejvíc do hry, navíc očekáváme aktivitu krajních obránců. Zatím nám to vychází.

Jak se vám zamlouvá páteční výsledek Litva - Skotsko 0:0?

Nemusíme si nic namlouvat. Oba naši soupeři ztratili body, a to je výsledek, který jsme si přáli.

Jaký dojem Litevci v tomto utkání na mužstvo udělali?

V pondělí od nás hráči dostali první informace, sestřih z duelu se Skotskem a ještě z dalších zápasů jim pustíme až v úterý. To je běžný postup.

V čem je Litva nejvíc nebezpečná?

Má zkušené hráče, kteří se zřejmě soustředí na defenzívu a budou vyrážet do protiútoků. Přechod do brejků mají opravdu rychlý. Chceme hrát ofenzivně, ale na tohle si musíme dávat pozor.

Po svém jmenování jste mužstvo budoval jedenáct měsíců. Jaký dojem by mělo zanechat v prvním kvalifikačním duelu?

Přeji si, abychom zápas s Litvou zvládli, to je základ. Také bychom však měli diváky zaujmout kvalitní hrou. Chci je požádat, aby nás podporovali po celý zápas. Doufáme, že je získáme na svoji stranu a budou oním dvanáctým hráčem.

Kvalifikace startuje. Cítíte nervozitu?

U kluků převládá především natěšenost. Cítím pochopitelně i jisté napětí, ale všichni se hrozně těšíme. V Olomouci je všechno pozitivní, vnímáme obrovský zájem o reprezentaci.

Reklama

Související témata: