Hlavní obsah

VIDEO: Pokud Skotsko neporazíme, může být po nadějích, říká kapitán Rosický

Měl být zásobovatelem nezištných přihrávek, měl vysílat své spoluhráče do vyložených šancí. To se ale Tomáši Rosickému v kvalifikačním utkání s Litvou příliš nedařilo. "Bohužel, z mé strany to dnes nebylo ono," kál se po zápase kapitán Bílkova týmu. Společně se svými spoluhráči se už nyní musí soustředit na důležitý říjnový zápas se Skotskem. Další prohru už si totiž národní celek dovolit nemůže...

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tomáš Rosický s Litevci Deividasem Šembarasem (vlevo) a Ramunasem Radavičiusem.

Článek

Porážku s Litvou si nikdo z vás nepřipouštěl. Co k tomu řeknete?

Jak to mohu komentovat? Je to pro nás všechny obrovské zklamání. Stalo se přesně to, co jsme nechtěli. Očekávání veřejnosti bylo obrovské, všechno kolem jen pozitivní. Zájem o fotbal se zase zvedl a to nejen tady v Olomouci. Neúspěch proto strašně mrzí.

Český fotbal padá stále níž a níž a vy jste k tomu teď výrazně přispěli...

Je to strašně špatný start. Jasně, neproměňovali jsme šance. Důvodů, proč to nevyšlo, je ale víc. Neřekl bych však, že nás soupeř zaskočil. Čekali jsme, že budou hrát, jak hráli. Na brejky. Hlavně první poločas jsme ale byli od nich strašně daleko. Nedostupovali jsme je, jak jsme měli a tím jsme jim dávali hodně prostoru.

Proč jste rychlé kontry nestačili zachytávat?

My jsme byli jeden vzadu, dva na odraženejch a oni chodili do brejku i klidně v pěti. Vracelo se nás prostě málo, nebo jsme se vraceli pozdě.

Neříkal jste si po inkasovaném gólu, že to už bude těžká šichta?

Ne. Zápasy takto probíhají. Samozřejmě v podvědomí vás to trošku hodí zpátky, ale času na to, abychom se s tím vyrovnali, bylo v té chvíli dost.

Byla klíčová neproměněná penalta Milanem Barošem?

To, že Bary nedal penaltu, se stane. Na to bych náš neúspěch rozhodně nesváděl. V takovém zápase jako je tento, i když jsme tlak měli a šance si vypracovali, těch šancí musí být mnohem víc. A to je především moje věc. Bohužel, z mé strany to však dnes nebylo ono.

Spoluhráči vám však moc nepomohli. Kombinace chyběla, narážeček bylo málo, spíše jste míče dopředu nakopávali, když tam soupeř měl vysoké zadáky...

Nevím, nevím. Myslím naopak, že když jsme se v první půli za obranu Litevců dostali, tak to bylo právě po kombinaci. Bylo toho ale málo. V takových zápasech toho musí být mnohem víc. Ty nákopy, to byl úplný závěr a ten byl samozřejmě hektický. To už tam šli ještě Bednář s Neckou a pak se to tam jen mydlilo. To je jasný.

Nešli na trávník příliš pozdě?

Těžko říct. Kdyby tam přišel dříve Roman, asi bychom míče do šestnáctky jenom nakopávali. Možná by tam něco propadlo, ale o tom můžeme teď jen polemizovat.

Co vaše zdravotní potíže, limitovali vás nějak?

Ne, vůbec.

Všichni jste před zápasem zdůrazňovali, jak je vstup do kvalifikace důležitý. Nemůže s vámi nečekaná porážka pořádně zamávat?

Nesmíme skládat zbraně. Je to pořád jenom začátek. Musíme prostě doufat, že chytneme nějakou sérii. Je však jasné, že příští zápas se Skotskem je klíčový.

Co udělat proto, aby se nezdar s Litvou na vás nepodepsal?

Nesmí se na nás podepsat. Kdyby se to stalo, tak už příště skončíme. To je jednoduché. Pokud Skotsko neporazíme, tak bude pravděpodobně velmi brzy po nadějích. Prostě první zápas jsme hrubě nezvládli, ale konec to ještě není. Teď je třeba ukázat, jaké mužstvo opravdu jsme.

Reklama

Související témata: