Hlavní obsah

Levein: Vydřená výhra nad Lichtenštejnskem nám může jen pomoci

PRAHA

Přestože fotbalisté Skotska získali v kvalifikaci mistrovství Evropy tři body za výhru nad outsiderem z Lichtenštejnska až v nastaveném čase, trenér Craig Levein byl šťastný. Vybojované vítězství 2:1 prý může jeho týmu jen pomoci. Že jeho hráčům hrozila ostuda v podobě bodové ztráty se 141. týmem světa, ho nezajímá. Soupeř si naopak stěžuje na délku nastaveného času.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Skotští fotbalisté Stephen McManus (vpravo) a Lee McCulloch se radují z branky do sítě Lichtenštějnska.

Článek

"Nechci se bavit o tom, co se mohlo stát. Máme tři body a vedeme skupinu, proto jsem šťastný," uvedl Levein po zápase. "To, že se nám povedlo zápas otočit a rozhodnout v nastaveném čase je pro hráče větší euforie, než kdyby vyhráli po pohodovém průběhu. Proto nám tento zápas může spíše pomoci," mínil.

Přitom Skotsko dělily jen sekundy od historické blamáže. S Lichtenštejnskem, které z předchozích 40 kvalifikačních zápasů jen třikrát vyhrálo a čtyřikrát remizovalo, dokonce prohrávalo, ovšem v sedmé minutě nastavení rozhodl po rohovém kopu obránce McManus. Hned vzápětí rozhodčí zápas ukončil.

"Samozřejmě vím, že jsme nehráli dobře, ale máme tři body, a to je hlavní. Pro mě není rozhodující, kdy jsme dali vítězný gól, ale to, že jsme ho dali," pokračoval Levein.

Bod s Litvou může mít cenu zlata

Kouč měl radost i z podpory fanoušků, kteří tým za nepříznivého vývoje zápasu nezatratili, a také z výkonu střídajícího Morrisona. "Jsem rád, že jsem se rozhodl ho o poločase nasadit do hry. Odvedl fantastický výkon a byl hlavním důvodem, proč jsme zápas zvrátili," řekl Levein.

Připomněl, že v druhém utkání skupiny I Litva překvapivě porazila českou reprezentaci 1:0. "Když jsme z Litvy přivezli jen bod za remízu, tak nás všichni kritizovali. No a teď Litva vyhrála nad Českem. Ten náš bod ještě může mít cenu zlata," dodal Levein.

Zatímco Skotsko si užívalo vybojované výhry, v Lichtenštejnsku zavládlo velké zklamání. Trenér Hans-Peter Zaugg především nechápal, proč se v nastavení hrálo tak dlouho.

"V první řadě chci říci, že jsem moc pyšný na svůj tým. Na to, jak malý jsme národ, jsme odehráli fantastický zápas. Nechápu ale, proč se tak dlouho nastavovalo. Rozhodčí ukázal pět minut, ale hrálo se sedm, to je trochu moc," postěžoval si Zaugg.

Prohra v posledních sekundách tak vzala radost i úspěšnému lichtenštejnskému střelci Mariu Frickovi, který se z 15. reprezentační branky radoval v den svých 36. narozenin.

Reklama

Související témata: