Hlavní obsah

Slovensko oslavuje triumf nad Ruskem, Francie vstala z mrtvých

PRAHA

Zatímco čeští fotbalisté po domácí prohře s Litvou dál ztrácejí pevnou půdu pod nohama, jejich bývalý federální partner Slovensko naopak krůček po krůčku stoupá mezi evropskou elitu. Po zvládnutí kvalifikace mistrovství světa, kde tým prošel do osmifinále, svěřenci trenéra Vladimíra Weisse výborně odstartovali i kvalifikaci evropského šampionátu. Po triumfu nad silným Ruskem mají plný počet bodů.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Slovenský reprezentant Miroslav Stoch jásá po gólu, který vstřelil do ruské sítě.

Článek

"Jsme velmi spokojení, vždyť jsme porazili jeden z nejsilnějších týmů Evropy. Dali jsme fantastický gól a kontrolovali hru. Den ode dne rosteme," radoval se po utkání Weiss, který nadále potvrzuje pověst nejúspěšnějšího slovenského trenéra.

Proti Rusku ale měli Slováci i štěstí, že soupeř nedokázal využít alespoň jednu z řady šancí. "Měli tam výborné příležitosti, nás ale znovu podržel brankář Mucha," uvedl Weiss, který v průběhu zápasu nevěřil, že jeho tým bude schopný dovést utkání do vítězného konce. "Asistentovi Hippovi jsem snad desetkrát za zápas řekl, že jestli tady vyhrajeme, tak nevím co..." prozradil trenér.

Jeho svěřenci to však zvládli, a tak musí Weiss splnit slib, který dal hráčům: že je za odměnu pozve, kam budou chtít. "Ale nebylo to myšleno doslova, úplně kamkoli to nebude. Hned po zápase se mě ale Marek Hamšík ptal, kam to teda bude, tak jsem mu řekl, že nejdřív do letadla a domů. Teprve se rozhodneme, jak to oslavíme," dodal Weiss.

Trenér francouzské fotbalové reprezentace Laurent Blanc foto: Reuters/Benoit Tessier

Blanc: Začátek nové Francie

Radost zavládla i ve Francii, která prožívá velmi těžké období. Po krachu na mistrovství světa prohrála i úvodní dva zápasy pod novým trenérem Laurentem Blankem. Proti Bosně si tak už Francouzi nemohli dovolit další zaváhání a nakonec vybojovali výhru 2:0, což francouzský tisk označil za zmrtvýchvstání.

"Je to skvělý pocit. Doufám, že tohle je začátek nové Francie," prohlásil Blanc, který po páteční porážce od Běloruska nebyl velkým optimistou. "Nálada v týmu nebyla nejlepší, tahle výhra nám ale hodně pomůže," dodal.

Blanc věděl, že jeho tým má problémy s koncovkou, proto se zaměřil především na bezchybnou obranu. "Museli jsme odstřihnout jejich tvůrce hry Pjaniče od útočníka Džeka. To se povedlo a celkově jsme hráli vzadu velmi dobře. Navíc jsme se konečně prosadili v útoku," uvedl.

Za výhrou tým nasměroval útočník Karim Benzema, který se pod Blankem vrátil do národního týmu a těsně před zápasem překonal problémy s poraněným kotníkem. "Tohle je pro mě možná nejdůležitější gól za Francii. Byl na mě kladen velký tlak, abych týmu pomohl gólem, proto mám velkou radost, že se mi to povedlo," radoval se útočník Realu Madrid, jenž má ve Francii pošramocenou pověst kvůli vyšetřování údajného sexuálního poměru s nezletilou prostitutkou.

Útočník anglické fotbalové reprezentace Wayne Rooneyfoto: Reuters/Darren Staples

Rooney hodil problémy za hlavu a zářil

Osobní problémy kvůli prostitutce má aktuálně i anglický útočník Wayne Rooney, který je tak pod velkým tlakem médií. V souboji se Švýcarskem však dokázal svou profesionalitu a gólem pomohl k výhře 3:1. Navíc se v národním dresu prosadil téměř po roce, po dvanácti odehraných zápasech.

"Vím, že to teď nemá lehké, ale ukázal, jak je skvělý hráč a že se dokáže soustředit jen na zápas, když je potřeba. Dnes zahrál opravdu dobře a bylo potěšující vidět ho šťastného," prohlásil trenér Anglie Fabio Capello.

Kapitán Steven Gerrard rovněž pochválil Rooneyho, ale zároveň ocenil přístup švýcarských fotbalistů, kteří nevyužili příležitost a Rooneyho kvůli jeho skandálu neprovokovali. "Ukázali se jako čestní hráči, za což jim patří dík. Ne každý tým by se tak zachoval, zvláště když hraje doma," mínil Gerrard.

Reklama

Související témata: