Hlavní obsah

Experti vidí za krizí českých fotbalistů generační zlom

PRAHA

Experti považují současnou krizi českých fotbalistů, zvýrazněnou úterní porážkou s Litvou na startu kvalifikace o postup na mistrovství Evropy, za vyústění změn po odchodu výjimečné hráčské generace, která získala na Euru před šesti lety bronzové medaile a vynikala mimořádnými ofenzivními schopnostmi. I tak má ale podle odborníků současná reprezentace dostatek kvality, aby si s podobnými soupeři poradila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Pospěch smutně sleduje radost Litevců po závěrečném hvizdu.

Článek

Výsledek prý není reálným odrazem současné výkonnosti národního týmu, spíše dílem špatné koncovky.

"Utkání s Litvou rozhodlo, že jsme nebyli produktivní. Nedali jsme penaltu, zahodili jsme dvě tři brankové příležitosti. Jinak bych nic nevyčítal a výkon bych nezatracoval. České mužstvo bylo po celý zápas lepší a z mého pohledu jde o vyloženě nešťastný zápas," uvedl bývalý reprezentant Günter Bittengel.

Současné tápání národního celku podle něj souvisí s koncem úspěšné generace kolem Pavla Nedvěda, Karla Poborského nebo Vladimíra Šmicra. "Víme, že máme generační problémy. Generace hráčů, která se předtím sešla, vytvořila výjimečný celek a po tomhle mužstvu přišel generační zlom. Momentálně jsme v takové situaci, kdy musíme pracovat a být trpěliví. Věřím tomu, že prohra s Litvou není konec českého fotbalu," dodal Bittengel.

Ani úspěchy netrvají věčně, tvrdí Němeček

Také bývalý reprezentační kapitán Václav Němeček vidí za nynější krizí reprezentačního výběru a porážkou od Litvy hlubší příčiny. "Potvrdilo se, že cesta zpět mezi elitu nemůže přijít ze dne na den. Všichni se namlsali úspěchy v předchozím období a ve fotbale nic netrvá věčně," naznačil vicemistr Evropy z roku 1996, že nynější trápení národního týmu považuje za logické vyústění současné situace.

Reprezentační trenéři podle něj nemají kde znovu a znovu brát špičkové hráče. "Pokud by byli všichni tak skvělí, tak jich bude hrát ve velkoklubech jako Chelsea nebo Arsenal víc. Nahradit Nedvěda, Poborského, Šmicra, to musí zákonitě nějaký čas trvat," tvrdil Němeček.

Nabádá k trpělivosti, bez níž se velké týmy nedají budovat. "Musíme zůstat na zemi a uvědomit si, jak malá jsme zem, a připomenout si, jak se trápí nebo trápily větší fotbalové mocnosti. Dorostou noví mladí kluci a já vidím v juniorských výběrech hodně talentů. Jen je nesmíme zkazit a úspěchy zase přijdou," věří nynější fotbalový agent.

Chybí individuality, míní Panenka

Slavný záložník Antonín Panenka postrádá v týmu hráče, kteří jsou schopni se prosadit individuálně. "Není tam nikdo, kdo by se prosadil, udělal kličku a byl faulován," podotkl Panenka, mistr Evropy z roku 1976.

Podle bývalého reprezentanta Pavla Kuky má ale současný tým dostatek kvality na to, aby duely se soupeři jako Litva zvládl. "Měli jsme generaci, která tu dalších deset let nebude, to však neznamená, že bychom neměli zvládat zápasy s Litvou, Ázerbájdžánem. Jsou tu jiní - Necid, velmi kvalitní Rosický, v brance Petr Čech. Národní tým má tolik kvality, že by si s Litvou měl poradit," mínil Kuka, kterého překvapilo, že český celek nastoupil proti Litevcům doma s dvěma defenzivními záložníky.

Uhrin by do základní sestavy zařadil Štajnera

Také někdejší reprezentační trenér Dušan Uhrin by s Litvou raději zvolil hru na jednoho defenzivního středopolaře a s ofenzivním Jiřím Štajnerem v základní sestavě. "Myslím, že tam chyběl pohyb. Štajner to potom rozhýbal, možná mohl hrát od začátku. Na těch rozhodujících dvaceti metrech jsme byli pasivní a Litevci se vždy stačili stáhnout," podotkl Uhrin, jenž stál u zrodu předešlé generace a vybojoval s ní stříbro na Euru v roce 1996.

"Byl to velký propad, ale já myslím, že se to dá dobrou a kvalitní prací zastavit. Škoda tohohle výsledku, protože už to k tomu zlepšení směřovalo po zápasech s USA a Lotyšskem," řekl Uhrin. "Možná, že právě vysoká výhra nad Lotyšskem týmu nepomohla. Kdyby to skončilo třeba remízou, hráči by nastoupili s větší koncentrací. Takhle se všechno vyvíjelo dobře, navíc to nadšení v Olomouci. Tým se musí držet na zemi," doplnil.

Experti český tým navzdory klopýtnutí hned v úvodu kvalifikace neodepisují. "Je to ale velká komplikace. Ztratili jsme tři body doma a teď je potřeba je přivézt zvenku. Jednoznačně musíme porazit Litvu u nich a neprohrát ve Skotsku," řekl Bittengel.

Reklama

Související témata: