Hlavní obsah

Bílek neodstoupí, ale ví, že když neporazí Skoty, může nároďák na EURO chybět

Dva dny po zpackaném vstupu do kvalifikace EURO 2012 předstoupil před veřejnost a zpovídal se z porážky 0:1 s Litvou. Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek hráčům, které si vybral, stále věří. Rezignovat zatím vůbec nehodlá. „Již při mém jmenování byla spousta hlasů proti mně. O rezignaci vůbec neuvažuji. Mužstvu věřím, pořád cítím, že šance postoupit je dost velká,“ prohlásil.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Michal Bílek

Článek

Noviny jsou plné titulků, že by měl Bílek odstoupit. Také vám to blesklo hlavou?

Nepřemýšlel jsem o tom ani na okamžik! Moje pozice samozřejmě není jednoduchá, zvláště po porážce s Litvou. Již při mém jmenování byla spousta hlasů proti mně. O rezignaci však vůbec neuvažuji. Mužstvu věřím, pořád cítím, že šance obrátit vývoj ve skupině a postoupit je dost velká.

Situace po vstupní porážce je jaká?

Nezačali jsme kvalifikaci tak, jak jsme si představovali. Před zápasem bylo všechno pozitivní, cítili jsme obrovskou podporu fanoušků i médií. Je to pro nás velká rána.

Kapitán týmu Tomáš Rosický vyslovil po utkání jasnou rovnici: Pokud v příštím utkání doma neporazíme Skotsko, bude to konec. Vidíte to stejně?

Pokud bychom neporazili ani Skoty, bude situace opravdu kritická a může se stát, že na šampionát nepostoupíme. To si moc dobře uvědomujeme.

V případě, že byste neuspěli ani se Skotskem, odstoupíte?

Teď přece musím přemýšlet o tom, jak mužstvo na Skoty připravit, abychom vyhráli. A ne uvažovat, co bude, když…

Hodláte na Skotsko povolat další hráče, které jste proti Litvě nepoužil?

Změn moc nebude, mužstvu nadále věřím. V našich očích jsme vybrali to nejlepší, co jsme vybrat mohli. Sledovat budeme třeba obránce Zápotočného, naopak víme, že třeba Jarošík reprezentovat nechce. Stále počítám například i s Davidem Jarolímem, ale momentálně víc spoléháme na záložníky, které jsme povolali.

Litevský trenér si pochvaloval, jak dobře vaši hru přečetl. Není to alarmující, když vás čekají ještě těžší soupeři Skotsko a Španělsko?

To po vítězném utkání přece řekne každý trenér, jsou to běžné řeči. Také Litva hrála přesně to, co jsme od ní čekali, jenže jsme se proti ní bohužel neprosadili. A to je samozřejmě velká komplikace na cestě k mistrovství Evropy.

Uvažujete alespoň o změně rozestavení?

Za tím si stojím. Kadlec se sice lépe cítí na svém levém kraji obrany, ale je rychlý a my potřebovali eliminovat přednost soupeře, jíž je rychlý přechod. Proto by mi znovu vyšel jako stoper. V záloze máme dva ofenzivní hráče Rosického a Plašila. Defenzivního Hübschmana a Poláka, který má podporovat hroty a střílet zdálky. K tomu se bohužel nedostal.

Tři ze čtyř povolaných útočníků ve svých klubech ztratili místo v základu. Nominujete další?

Nepočítáme s tím. Mluvil jsem i s trenérem jedenadvacítky Kubou Dovalilem, nikoho mi do áčka nedoporučil.

A co Baroš, jemuž zápas nevyšel?

To je pravda, ale nechal jsem ho na hřišti až do konce, protože je schopný se střelecky prosadit i v utkání, v němž se mu nedaří. Bohužel se tak nestalo.

Reklama

Související témata: