Hlavní obsah

Šmicer bere Bílka v ochranu: Trenérů se už na Strahově vystřídalo dost

Pavel DosadilSport.cz

Obsazení funkce trenéra fotbalové reprezentace se nemění, výbuch s Litvou kouče Michala Bílka nesmetl. On sám rezignovat nehodlá a vedení svazu o jeho odvolání neuvažuje. „Trenérů se už na Strahově vystřídalo dost,“ připomíná manažer národního týmu Vladimír Šmicer loňský rekord, kdy se Bílek stal již čtvrtým koučem, který během kalendářního roku reprezentaci vedl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Rosický (vpravo) a Vladimír Šmicer na srazu fotbalové reprezentace, kdy ještě vládl optimismus před zápasem s Litvou.

Článek

Čerstvě vyhlášený Trenér desetiletí měl výdrž... Karel Brückner poprvé usedl na lavičku fotbalové reprezentace začátkem roku 2002 a vládl na ní až do EURO 2008. S jeho odchodem se roztočil kolotoč změn, který měl zarazit Michal Bílek. Ten je však na odstřel hned po své kvalifikační premiéře.

„O odvolání Michala Bílka neuvažujeme. Chceme pracovat koncepčně a trenérů se už na Strahově vystřídalo v poslední době dost. Nastoupili jsme novou cestu a věříme, že je správná. Chceme v ní pokračovat,“ zopakoval ve čtvrtek manažer národního týmu Vladimír Šmicer stanovisko svazového vedení.

Kolotoč trenérů po Brücknerovi a jejich bilance
Petr Radasrpen 2008 - duben 20092 - 4 - 2
František Strakačerven 20091 - 0 - 0
Ivan Hašeksrpen - říjen 20093 - 2 - 0
Michal Bílekod listopadu 20092 - 1 - 4

Snaha o stabilizaci na trenérské lavičce je logická. Bílkova bilance je však na druhou stranu tragická. „Z porážky s Litvou jsme v šoku, stejně jako byli po utkání hráči, ale o změně teď nemůže být řeč. Musíme myslet na to, jak porazit Skotsko,“ poukazuje Šmicer.

O to právě jde. Kapitán Tomáš Rosický na rovinu prohlásil, že pokud národní tým v příštím utkání Skoty doma neporazí, bude to již po dvou zápasech znamenat prakticky konec nadějí na postup...

O porážce se Skotskem nechce manažer ani slyšet

„Tomáš to řekl ještě v emocích bezprostředně po utkání. Start jsme si samozřejmě všichni představovali úplně jinak. Pro mě však může nastat konec kvalifikace teprve ve chvíli, kdy už nebude žádná šance na postup. Situace se pořád dá řešit, i kdyby byla čím dál složitější,“ reaguje Šmicer na černé scénáře.

Ani on však po krachu s Litvou nevyhlásí, že by snad ještě nároďák mohl na EURO 2012 postoupit přímo bez baráže. „Je třeba příště porazit Skotsko a pak jít zápas od zápasu. Je to vyhlášená fráze - ale je tady zase,“ uvědomuje si Šmicer.

Na Skoty tedy znovu s Bílkem, jehož si vybral šéf svazu Ivan Hašek a převzal přímou odpovědnost za výsledky reprezentace. „Odvolávat trenéra hned po prvním nevydařeném kvalifikačním utkání je nesmysl. To by nic nevyřešilo. Problém není v trenérovi, ten za hráče šance nepromění. Máme před sebou celou kvalifikaci a věřím tomu, že tohle mužstvo je schopné se o postup úspěšně porvat,“ řekl Hašek pro Právo s tím, že výběr hráčů je momentálně hodně úzký.

Reklama

Související témata: