Hlavní obsah

Srbské fotbalisty by mohl posílit Brazilec Cléo, získal občanství

BĚLEHRAD

Srbská vláda ve čtvrtek udělila státní občanství brazilskému fotbalistovi Cléovi. Zatím však není jisté, zda opora Partizanu Bělehrad a nejlepší střelec srbské ligy, bude moci posílit srbskou reprezentaci už v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2012. Podle pravidel FIFA totiž musí strávit v nové zemi nejprve pět let, hrát by tak mohl až v roce 2013.

Článek

Pětadvacetiletý útočník přišel do Srbska v roce 2008 jako posila Crvené Zvezdy Bělehrad. Po roce se stěhoval do Partizanu, kde dosud odehrál 75 zápasů a vstřelil 46 gólů. Má také velký podíl na postupu Partizanu do tohoto ročníku Ligy mistrů, když v kvalifikaci zaznamenal osm branek.

V šanci na nominaci do brazilské reprezentace nevěřil, a tak v srpnu vyjádřil touhu hrát za Srbsko. Na začátku září pak oficiálně podal žádost o srbské občanství a ministerstvo vnitra mu vyšlo vstříc. Cléo tak jde mimo jiné ve stopách svého krajana Eduarda, který přijal chorvatské občanství.

Vedení srbského svazu nyní čeká boj o to, aby FIFA umožnila Cléovi reprezentovat dříve než za tři roky. Prezident FIFA Sepp Blatter se však v minulosti nechal slyšet, že chce zamezit přílivu Brazilců do ostatních národních týmů.

Reklama

Související témata: