Hlavní obsah

Polsko prozradilo podobu maskotů Eura 2012, Ukrajinci se zlobí

VARŠAVA

Mezi Polskem a Ukrajinou, které společně připravují fotbalové Euro 2012, to v posledních dnech skřípe. Ukrajinci se urazili poté, co polský ministr sportu Adam Giersz prozradil, jak budou vypadat maskoti šampionátu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Oficiální logo mistrovství světa ve fotbale pro rok 2012.

Článek

Giersz uvedl, že maskoty Eura budou dva fotbalisté představující Poláka a Ukrajince. "Chování polského ministra sportu, který i přes dohodu prozradil, jak budou vypadat maskoti šampionátu, je nekorektní," postěžoval si šéf ukrajinského přípravného výboru Markijan Lubkivskyj v prohlášení, které citují polská média.

Giersz se ale brání a tvrdí, že na otázku, zda Euro 2012 budou symbolizovat rostlinné motivy, odpověděl jen, že to budou dva fotbalisté.

O nijak originální nápad nejde: minulé mistrovství Evropy v roce 2008 reprezentovali Trix a Flix, postavičky v národních barvách obou pořadatelských zemí Rakouska a Švýcarska - červené a bílé.

O tom, jak budou maskoti příštího fotbalového mistrovství Evropy vypadat a kdy budou představeni veřejnosti, rozhoduje UEFA.

Další svár: rozdělení zápasů

Maskoti však nejsou jediným důvodem, proč to mezi Poláky a Ukrajinci skřípe. Giersz prý naznačil, že čtvrtfinálové zápasy by se mohly hrát výhradně v Polsku. "Chci upozornit, že Ukrajina si nikdy nedovolila a nedovolí mít nekorektní komentáře na adresu Polska. Očekáváme, že naši vážení polští kolegové budou jednat stejně," prohlásil Lubkivskyj.

Podle polského ministra sportu ale Ukrajinci všechno zveličují. Popírá, že by chtěl, aby se čtvrtfinálová utkání hrála v jeho zemi. "Vždycky jsem byl pro spravedlivé rozdělení zápasů Eura 2012 s tím, že Varšava bude hostit zahajovací zápas a Kyjev finálový," tvrdí Giersz.

Fotbalové Euro se v roce 2012 bude konat od 8. června do 1. července. Pokud přípravy v Polsku, ale hlavně na Ukrajině půjdou podle plánu, bude se hrát ve čtyřech městech v každé zemi.

Reklama

Související témata: