Hlavní obsah

Kadlec si doletěl pro nominaci do Moskvy a může trumfnout Rosického

Zatímco ostatní účastníci zájezdu vyplňovali imigrační formuláře, on přijímal gratulace. Právě v Moskvě se osmnáctiletý sparťan Václav Kadlec dozvěděl, že je poprvé povolán do fotbalové reprezentace. Nějaké signály měl, přesto zůstal příjemně opařený. „V takovém věku začínal v áčku snad jen Tomáš Rosický,“ tetelil se útočník, jehož ve čtvrtek čeká bitva s CSKA v Evropské lize.

Foto: Aleš Krecl

Zázračný kluk Václav Kadlec (vpředu) může oslavovat svoji první velkou nominaci.

Článek

Sotva jste na letišti Domodědovo vystoupil z autobusu, dostihla vás velká novina, že si možná zahrajete proti Skotsku. Jste příjemně šokovaný?

Je to pro mě určitě velké překvapení. A velký skok, v osmnácti letech jsem s něčím takovým určitě nepočítal. Ale nebojím se, sebevědomí mi nikdy nechybělo. V základu nebudu, to je blbost, takže se pojedu hlavně učit.

Před odletem z Prahy jste však připustil, že jisté náznaky přece jen máte.

S trenérem Bílkem jsem nemluvil, ale manažer Paska mi naznačoval, že bych mohl být v nominaci jedenadvacítky. Nebo i výš... Být v osmnácti v áčku, to je perfektní. Hned jsem si vzpomněl na Tomáše Rosického, který byl také povolán v takovémhle věku a v další kariéře mu to pak hodně pomohlo. (Rosickému bylo v době debutu devatenáct let - pozn. red.)

Pikantní je, že v Moskvě bude soupeřem Sparty i Tomáš Necid, s nímž můžete časem vytvořit útočnou dvojici v národním týmu.

Tomáš je zatím o hodně výš než já, však je také o tři roky starší. Ale myslím, že typologicky bychom si vyhovovali. Jeden běhající a druhý, co sklepává balony a vyhrává hlavičky. Takový je teď ve Spartě Bony Wilfried, k němu bych Tomáše přirovnal. Bylo by to krásné, ale ještě jsme dost mladí a oba musíme hodně pracovat. V juniorských výběrech jsem hrával s Matějem Vydrou, tomu Necid podobný není.

Když vidíte, jak se Vydra pachtí o místo v Udine, asi můžete být rád, že jste prodloužil smlouvu ve Spartě a hrajete...

Matěj zatím nenastoupil a jednou byl na lavičce. Bylo jasné, že začátek v Itálii bude mít těžký. Přesto věřím, že se i tam časem prosadí.

Reklama

Související témata: