Hlavní obsah

Kadlec a Necid - dnes soupeři, už brzy možná spasitelé reprezentace

Pavel Dosadil, MoskvaSport.cz

Mladý (21) a ještě mladší (18). Velký (193 cm) a menší (179 cm). Slávista a sparťan. Co právě dnes Tomáše Necida a Václava Kadlece rozděluje, bude je již příští týden spojovat. Ve večerním duelu fotbalové Evropské ligy mezi CSKA Moskva a Spartou (od 19:00 SELČ) vyrukují proti sobě, na srazu reprezentace se už budou společně chystat na Skotsko. Možná právě na nich bude, aby útok nároďáku spasili.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Necid (vpravo) oslavuje svůj gól.

Článek

Pokud se Tomáš Necid dostane na trávník stadiónu v Chimkách, bude to pikantní souboj. Když nastoupil proti Spartě naposledy, vyhrála jeho Slavia na podzim 2008 na Letné 4:1. Tentokrát bude mít na sobě dres CSKA Moskva.

„Ve Slavii jsem vyrůstal, takže je jasné, co pro mě souboje se spartou znamenají. Bude to pro mě hodně prestižní a navíc se těším, že se při odvetě podívám domů,“ mnul si Necid ruce hned po losu.

V létě se však z Brazílie vrátil kanonýr Vágner Love a na Necida nezbývá místo v základní sestavě „vojáků“. O víkendu v Tomsku se český kanonýr trefil poprvé po dvou měsících. „Musím trenéra přesvědčit, že s Brazilcem klidně můžeme hrát spolu,“ touží Necid.

Postupné kroky se Kadlecovi vyplácejí

Baroš se zranil, další útočníci ve svých klubech nehrají. Z této situace vytěžil první pozvánku do reprezentace Václav Kadlec. Další „mladá puška“, o niž se zajímají velké kluby. Sparta mu však obezřetně dávkovala přechod mezi dospělé a útočník se jí odměnil prodloužením smlouvy.

Václav Kadlec oslavuje branku Spartyfoto: Právo/Petr Hloušek

„Dnes mají hráči ve čtrnácti agenty, v osmnácti hvězdné manýry, a když jsou nespokojení, odcházejí z klubů pryč,“ poukazuje manažer reprezentace Vladimír Šmicer. „Ven chodí zbytečně brzy. Podívejte se na Matěje Vydru. Šel do Udine a nehraje tam, přitom tady v lize by měl za sebou další půlrok na hřišti. To třeba Vašek Kadlec je příklad, jak by to asi mělo být. Šel přes Spartu, pravidelně hraje a má blízko k reprezentaci,“ avizoval Šmicer nominaci sparťanského střelce.

Kadlec přeskočil jedenadvacítku a rovnou povýší do reprezentace dospělých. „Je to hráč velice silný ve vápně soupeře, umí si najít v šestnáctce míč. Své kvality potvrdil i proti Palermu, což nás přesvědčilo, že zvládne mezinárodní úroveň,“ vysvětluje svoji volbu trenér Michal Bílek.

Na hřišti si mohou vyhovět

Kadlec je po Necidovi dalším příslibem, že se nároďák v dohledné době zase může trochu zvednout. „V osmnácti letech jsem s nominací určitě nepočítal. Ale nebojím se, sebevědomí mi nikdy nechybělo. V základu nebudu, to je blbost, takže se pojedu hlavně učit.“

Necid dostal do vínku, aby časem nahradil „Dina“ Kollera. A Kadlec mu v tom může pomáhat. „Tomáš je zatím o hodně výš než já, však je také o tři roky starší. Ale myslím, že typologicky bychom si vyhovovali,“ těší se letenský talent.

Reklama

Související témata: