Hlavní obsah

Skotové: Češi jsou pod velkým tlakem, to je naše výhoda

PRAHA

Skotští fotbalisté před zápasem evropské kvalifikace s českým týmem v Praze považují za svoji výhodu, že domácí budou v pátek nuceni odčinit úvodní selhání a nečekanou prohru s Litvou. Podle jejich trenéra Craiga Leveina by soupeři druhá ztráta za sebou v domácím prostředí prakticky zavřela dveře na Euro v roce 2012.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Trenér skotských fotbalistů Craig Levein na čtvrteční tiskové konferenci v Praze.

Článek

Skotové ale také podle všeho nejsou v ideálním rozpoložení: Levein se hodně zlobí na bulvární tisk, protože zpochybňuje nasazení nejzkušenějšího útočníka Kennyho Millera, jehož místo má prý zaujmout nováček Jamie Mackie.

Prohra s Litvou se prý na hráčích podepíše

Kouč Levein před zápasem s českým výběrem věří, že na domácích se úvodní prohra s Litvou podepíše. "Na Češích je veškerý tlak, protože nemůžou chtít nic jiného než vítězství, aby odčinili zápas s Litvou. Bude to pro ně velký zápas. Když nezískají tři body, dostanou se už do velkých problémů. Když doma někdo dvakrát za sebou ztratí, je skoro nemožné dostat se na šampionát," prohlásil Levein na čtvrteční tiskové konferenci v pražském hotelu Hilton, kde se skotská výprava po svém středečním příletu do české metropole ubytovala.

"Pro nás by mohla být výhoda, že Češi už opravdu musí vyhrát," souhlasil záložník Darren Fletcher z Manchesteru United, největší hvězda současného skotského výběru.

Levein si v březnu v přípravném duelu s českým týmem odbyl premiéru na skotské lavičce, kdy český tým v Glasgow podlehl 0:1, některé poznatky si prý přenese i do taktické přípravy na páteční kvalifikační duel. "Hodně hráčů na obou stranách bylo stejných, ale teď to přece jen bude něco jiného. Už to není o nějakém zkoušení, Češi u nás nebyli nucení vyhrát. Teď jsou v jiné pozici," řekl Levein.

Hráčům dal před zápasem v Praze za příklad jejich krajana a slavného golfistu Colina Montgomerieho, který před několika dny pomohl výběru Evropy jako kapitán k výhře v prestižním Ryder Cupu proti americkým hvězdám.

"My také musíme zkusit hrát na tři body, také nejsme úplně v jednoduché situaci," připomněl Levein, že jeho tým v premiéře v Litvě uhrál bezbrankovou remízu a ve druhém duelu s Lichtenštejnskem strhl výhru na svoji stranu až v sedmé minutě nastavení. Po něm byli Skotové pod palbou kritiky, Fletcher však na duelu s Lichtenštejnskem spatřil i pozitiva. "Ukázali jsme naši vůli a odhodlání, prali jsme se až do posledního hvizdu, nedali jsme se zlomit. Z toho chceme vycházet i dál," prohlásil Fletcher.

Facka od bulváru

Skotové se tváří soudržně, atmosféru v jejich táboře však prý rozjitřila zpráva ve středečním vydání bulvárního deníku The Sun. Ten napsal, že podle důvěryhodných informací nebude hrát na hrotu útoku nejzkušenější forvard Miller z Glasgow Rangers, ale úplný nováček Jamie Mackie z druholigového anglického Queens Park Rangers.

Na zprávu hned reagovali čtenáři, podle 84 procent z nich by v Praze měl hrát v základní sestavě právě Miller, který v sedmi zápasech skotské ligy letos nasázel už deset branek. Podle Leveina bulvár zbytečně jitří rozpoložení skotských fotbalistů.

"Je to otravné, jako bychom dostali facku, vůbec nám to nepomáhá. Nechápu, kde na takovou informaci přišli. O základní sestavě jsem ještě nerozhodl, udělám tak až dnes večer po posledním tréninku, kdy se ji dozví i hráči," prohlásil rázně Levein.

Když byl ale Fletcher tázán, zda by Mackie mezinárodní premiéru zvládl, odpověděl v optimistickém tónu. "Je jasné, že skok z druhé ligy do reprezentace je veliký. Nejprve zápas s Čechy, kteří ještě nedávno byli druzí ve světovém žebříčku, a pak hned mistři světa a Evropy Španělé. Není to nic jednoduchého, ale já věřím, že by to (Mackie) zvládl," uvedl Fletcher.

Hlavní cíl ubránit Rosického

"Má v sobě entuziasmus, chuť hrát za Skotsko. I z tréninků jsem si všiml, že v něm je slušný potenciál," líčil Fletcher. Sám považuje za jeden z klíčů k možnému skotskému úspěchu ubránění českého tvůrce hry Tomáše Rosického, kterého zná dokonale ze vzájemných zápasů v anglické lize.

Reklama

Související témata: