Hlavní obsah

Rosický: Nejhůř mi bylo po prohrané baráži, teď ještě není konec

Je čerstvým třicátníkem a jako dodatečný dárek si objednal tři body z kvalifikační bitvy se Skotskem. Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický však bude muset vlastně obdarovat sám sebe, protože se znovu očekává, že potáhne mužstvo, které nastoupí s nožem na krku. „Všichni si moc dobře uvědomujeme, že by mohl nastat rychlý konec nadějí, pokud zápas nezvládneme,“ ujišťuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Bednář (vlevo) a Tomáš Rosický na srazu české fotbalové reprezentace

Článek

Připouštíte si vůbec konec postupových nadějí?

Po porážce s Litvou jsem opravdu říkal, že pokud nezvládneme ani druhý zápas se Skotskem, může to znamenat rychlý konec nadějí. Utkání je však zároveň možností k nápravě a ze všech kluků je cítit, že si to moc dobře uvědomují. A já jen věřím, že se to ukáže také na hřišti.

Cítíte tedy z mužstva větší zaujetí, než jaké mělo v Olomouci při utkání s Litvou?

Tak jsem to vůbec nemyslel. V přístupu k utkání nebyl v Olomouci absolutně žádný problém. Já jen říkám, že nám je moc dobře jasné, že by mohl přijít rychlý konec nadějí.

Stojíte teď před nejsložitější chvílí svojí reprezentační kariéry?

To bych zase netvrdil. V národním týmu jsem za deset let zažil krásné chvíle, ale i špatné. Asi nejhůř mi bylo, když jsme v roce 2001 prohráli s Belgií baráž o postup na mistrovství světa. Určitě je to teď složitá chvíle, ale ne nejtěžší.

Tomáš Rosický zpracovává míč v kvalifikačním utkání proti Litvě.foto: Právo/Jan Handrejch

Ve středu pole zase budete často narážet na Fletchera z Manchesteru United. S ním bude těžká práce.

Určitě, stejné to bylo v letošním přátelském zápase ve Skotsku, navíc ho dobře znám z Premier League. Je to řízný hráč, s tím musím počítat.

Tři body z Edenu si přejete jako největší dárek ke třicátým narozeninám. Jaký to bude zápas?

V první řadě hodně důležitý. Půjde o to, jak dokážeme zareagovat na porážku s Litvou. Třeba Francie také prohrála první domácí zápas s Běloruskem, hned poté dokázala vyhrát v Bosně. Přesně to bychom také potřebovali. Teď se ukáže, jaká je skutečná síla týmu. Já věřím, že na to kvalitu máme.

Co čekáte od Skotů?

Po dvou zápasech mají čtyři body. Nepředpokládám, že by hru příliš otevírali.

Nemůže být na vašem mužstvu ještě znát porážka s Litvou?

Nesmíme skládat zbraně. Je to pořád jenom začátek. Musíme prostě doufat, že chytneme nějakou sérii. Je však jasné, že zápas se Skotskem je klíčový. Vstup s Litvou jsme nezvládli, ale konec to ještě není.

Reklama

Související témata: