Hlavní obsah

Šéf obrany Hubník věří, že český tým Skoty vygumuje

Je nabuzený skvostným tažením slavné Herthy Berlín letošní sezónou. Po loňském trápení, které vyvrcholilo sestupem z bundesligy, zahájil obránce Roman Hubník s klubem tažení za návratem mezi německou elitou sérií bez prohry. V sedmi zápasech v klubu nepoznal hořkost porážky, slavil pět vítězství a v posledních třech zápasech jeho tým neinkasoval. „Věřím, že stejně dobře zvládneme v defenzivě i kvalifikační zápas se Skotskem,“ prohlásil odhodlaně šestadvacetiletý obránce.

Foto: ČTK/AP

Roman Hubník (vlevo) v souboji s Darrenem Fletcherem.

Článek

Dnes večer proti Skotsku nastoupíte teprve do desátého zápasu v reprezentaci, ale už podruhé proti tomuto ostrovnímu soupeři. Co si vybavujete z březnového utkání v Glasgowě, které jsme prohráli 1:0?

Předvedli jsme tam kvalitní výkon, ale doplatili na špatné zakončení. Oni se dopředu neženou nijak bezhlavě, spíše vyčkávají. Vždy hrozí, že utečou z brejku. A nemyslím, že by v Edenu vyrukovali s jiným stylem. Znovu budou nepochybně zalezlí. My prostě musíme zlepšit koncovku a míč do sítě třeba i donést...

Je jasné, že obrana dozná přeskupení proti předchozím zápasům. Váš tradiční partner ve stoperské dvojici Kadlec se přesune na levý kraj a vy budete mít nového parťáka. Představuje taková změna problém?

Pro mě rozhodně ne. Samozřejmě, že s Michalem jsme hráli už v mládežnických výběrech a teď pravidelně i v áčku, tudíž jsme byli sehraní, ale vypořádám se s tím. Michalovi pozice vlevo naopak prospěje, protože je na místo beka zvyklý z Leverkusenu. Může vyrážet dopředu a podporovat ofenzivu, což budeme potřebovat. A jestli vedle mne nastoupí Honza Rajnoch, nebo Marek Suchý, neřeším.

Sledujete výkony obou hráčů v evrpských soutěžích?

S Rajnochem jsem odehrál poločas proti Lotyšsku. Jinak nic. Ale tureckou ligu moc nesleduji. Nemám o jeho výkonnosti přehled. Marka Suchého jsem ve Spartaku viděl. Patří mezi nejlepší hráče. Nastupuje pravidelně, má za sebou i zápasy v Lize mistrů, je v herním rytmu. I přes svůj věk je zkušený. Ale nehráli jsme spolu ani minutu.

Co je při takové rošádě nejdůležitější?

Komunikace. Všechno se pak zjednoduší. Klíčové je mluvit na sebe. Člověk třeba neví, jaké má jeho nový spoluhráč návyky, jak se pohybuje v prostoru.

Cítíte se i přes pouhých devět startů v národním týmu jako šéf obrany?

Možná to tak trenér bere. A asi i lidé kolem týmu. Je pravda, že pořád nastupuji na jednom postu a kolem mě se hráči mění. Na hřišti hodně mluvím a diriguji obranu. Vlastně i střední záložníky. Ze zkušenosti vím, že pokud přestanu na hřišti komunikovat, můj výkon jde o dvacet či třicet procent dolů. Hodně mi s tím pomáhá brankář Petr Čech, který nás hodně řídí.

Roman Hubník a Jan Rajnoch při obědě během reprezentačního srazu.foto: Jan Tauber

Zatímco v reprezentaci je situace hodně napjatá, v klubu se vám daří. Hertha Berlín je v čele druhé bundesligy, v žádném ze sedmi utkání jste neprohráli a nastoupil jste ve všech zápasech.

A až na poslední utkání, kdy jsme uhráli bezbrankovou remízu a hra byla dost rozpačitá, byly naše výkony kvalitní a stříleli jsme hodně gólů. Navíc jsme v posledních třech duelech neinkasovali. Byl bych rád, kdybychom čisté konto udrželi i v pátek s reprezentací proti Skotsku. Všichni si uvědomujeme, že musíme zvítězit a odčinit výpadek z duelu s Litvou.

V Edenu jste s reprezentací už jednou nastoupil. Poslední kvalifikační bitva o MS 2010 se Severním Irskem skončila v říjnu loňského roku bezbrankovou remízou. Jaké máte na ten duel vzpomínky?

Stejně jako nyní jsme potřebovali vyhrát. Takže vzpomínky jsou spíše rozpačité. Doufám, že nás přijde podpořit hodně fanoušků a my se jim odměníme vítězstvím.

Reklama