Hlavní obsah

Skotové mohou mít při vstupu na stadion problémy s noži

Někteří skotští fotbaloví fanoušci, oblečení do tradičních krojů, mohou mít problémy při vstupu na stadion v Edenu. Součástí skotského kroje, jehož dominantním prvkem je skládaná sukně kilt, jsou totiž i nože zastrkávané do pravé podkolenky. S noži však fanoušky pořadatelská služba na stadion, kde se večer hraje kvalifikační utkání mezi českou reprezentací a Skotskem, nevpustí. ČTK to dnes potvrdil Miloslav Rýdl z pořadatelské agentury.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Skotští fanoušci se bavili 8. října na Staroměstském náměstí v Praze.

Článek

Podle jeho slov se skotskými fanoušky přicestovali také čtyři inspektoři, kteří pořadatelům budou u vchodu na stadion asistovat. "Slíbili, že sami zabrání vstupu těm, co budou mít nůž u sebe," dodal Rýdl s tím, že ale fanouškům povolili mít sebou dudy.

Povinnými doplňky kiltů, které pocházejí ze 16. století, jsou opasek, sako, váček na věci zvaný sporran, podkolenky a právě nůž v pouzdře. Podle Rýdla však byli skotští příznivci fotbalu už dopředu upozorněni, že s noži je na stadion nepustí. Dostali i letáčky, ve kterých jsou informováni, jaké předměty na stadion vzít nesmí.

Stovky skotských fotbalových fanoušků oblečených do skotských kiltů dnes po poledni zaplavily pražské Staroměstské náměstí. Další skupiny obsadily zahrádky restaurací na Václavském náměstí nebo si prohlížely centrum metropole. Kolem 17:00 by se Skotové měli společně vydat ze stanice metra Staroměstská do Edenu.

Podle odhadů policie je v metropoli přes 5000 skotských fanoušků. Dohlíží na ně několik stovek policistů. Dopravní podnik pro Skoty vypraví i speciální vlaky v metru, které pojedou bez zastavení mezi stanicemi Staroměstská a Strašnická.

Reklama