Hlavní obsah

Skotská skála bez útoku české fotbalisty šokovala

PRAHA

Urvali vítězství a získali povinné tři body. I proto v kabině vesele juchali a útroby stadiónu v Edenu opouštěli fotbalisté české reprezentace rozesmátí od ucha k uchu. Nikterak přitom netajili, že ustát tlak za situace, kdy sokové prakticky rezignovali na útočnou snahu, bylo mimořádně obtížné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Necid (uprostřed) se snaží projít mezi skotskou dvojicí Weir, Caldwell.

Článek
Fotogalerie

„Předem jsem říkal, že duel bude i ukazatelem naší morální síly. A ukázalo se, že náš tým za něco stojí,“ rozplýval se kapitán Tomáš Rosický. „Čelili jsme obrovskému tlaku. Předvedli jsme nesmírně takticky vyspělý výkon. I za bezbrankového stavu v poločase jsme se neuchýlili k nakopávání míčů a dál hráli po zemi. Byli jsme nesmírně trpěliví, za což se nám dostalo gólové odměny. Vítězství představuje velké uvolnění a psychické povzbuzení, ale ještě je třeba vydolovat tři body i v Lichteštejnsku,“ přemítal brankář Petr Čech.

Hrdina zápasu obránce Roman Hubník bezprostředně po utkání v šatně bojoval s bolestí hlavy. Po mnoha tvrdých soubojích dostal závrať. Ale zdravotní trable mu radost z vítězné trefy a zisku tří bodů nezkazili. „Po zklamání z Olomouce, kde jsme nestačili na Litvu, jsme tentokrát výhru doslova vydřeli. Samozřejmě mě nesmírně těší, že jsem rozhodl, ale vůbec není podstatné jméno střelce. Hlavní je naše stoupající forma,“ vykládal šestadvacetiletý stoper, který hrál desátý zápas v národním dresu.

Všichni borci byli šokování z pasivního projevu Skotska. „Dlouho se mi nestalo, že bychom drželi soupeře tak daleko od branky a já byl bez práce. Počítal jsem, že budou hrát defenzivně, ale že prakticky rezignují na útok, mě vážně překvapilo,“ usmíval se Čech.

Rosický: Něco podobného jsem ještě nezažil

„Vždyť oni vůbec neměli snahu hrát dopředu. Na takovéto úrovni jsem podobně laděný defenzivní způsob hry ještě nezažil. Systém rozestavení čtyři šest nula je pro mě nepochopitelný,“ kroutil hlavou Rosický. „Byli jsme odsouzení jen k dobývání jejich obranného valu. I když vlastně šlo o skálu vystavěnou z deseti lidí,“ přitakával útočník Tomáš Necid, který mohl odpor ostrovního týmu zlomit už v prvním poločase, ale stoprocentní šanci nevyužil. „Michal Kadlec mi míč skvěle dal pod sebe a já měl prakticky prázdnou branku, ale brankář stačil míč zablokovat,“ posteskl si Necid.

S povděkem kvitoval i podporu fanoušků, byť české vlajky v hledišti nebyly v převaze. „Skotským fanouškům bylo na tribunách hodně a rozhodně dodali zápasu skvělou atmosféru,“ říkal Necid. „Že bude na tribunách hodně příznivců soupeře jsme věděli předem, ale naši fanoušci byli výborní a hodně nám pomohli,“ tvrdil Hubník. „Rozhodně jsme si tu kulisu užili,“ vyprávěl Čech.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články