Hlavní obsah

Tenhle tým za něco stojí, vyzdvihl kapitán Rosický

Opožděného dárku ke třicátým narozeninám se nakonec přece jen dočkal. Fotbalová reprezentace Skoty v Edenu porazila 1:0 a kapitán mužstva Tomáš Rosický mohl jásat. Potěšily ho nejen první tři body v kvalifikaci EURO 2012, ale také odhodlání a nasazení, s jakými národní tým šel za svým cílem. „Ukázalo se, že tenhle tým má vnitřní sílu a za něco stojí!“ vyzdvihl kapitán.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zarputilý výraz Tomáše Rosického (vlevo) v duelu se Skotskem.

Článek

Skoty jste nakonec udolali. Po úvodní porážce s Litvou si tak můžete na chvíli oddechnout.

Je to velká úleva. Měli jsme v prvním poločase nějaké šance, které jsme zase nedali, ale musím kluky pochválit, jak za tím vítězstvím šli. Myslím, že to bylo vidět.

Je cenné, jak mužstvo výhru vydřelo.

V každé kvalifikaci můžete klopýtnout jen jednou a to jsme si už vybrali. Před zápasem se Skoty jsem proto říkal, že se ukáže, zda tenhle tým za něco stojí. A stojí!

Neztrácel jste už pomalu naději, že gól přece jenom dáte?

Rozhodující bylo, že jsme za bezbrankového stavu nepanikařili. V poločase jsme si říkali, že do toho musíme jít. Důležité bylo, že jsme neznervózněli.

Tomášové Necid (vlevo) a Rosický v kvalifikačním duelu se Skotskem.foto: Právo/Jan Handrejch

Hubníkův gól nakonec padl po rohu, který jste rozehrál právě vy.

Z té strany je do té doby kopal Jarda Plašil. Já předtím nastřelil ruku skotského obránce, což podle mě měla být penalta. U praporku jsem tedy zůstal a roh kopl sám. Nebyl to žádný signál. Roman Bednář centr prodloužil a Roman Hubník si skvěle naběhl z hloubky a výborně se tam natáhl. Možná je trochu paradoxní, že proti ostrovnímu soupeři vyhrajeme gólem ze standardky, ale nějak extra jsme s tím nepočítali.

Hrál jste vůbec někdy proti soupeři, který by zvolil prešovský beton s rozestavením 4-6-0 jako Skotové?

Tohle jsem asi ještě nezažil... Počítali jsme s tím, že budou hrát podobně jako Litva. Chtěli hrát na kontry, ale je pravda, že byli hodně zalezlí. Hráli v podstatě bez útočníků a my museli hodně chodit do soubojů i za cenu toho, že ztratíme míč.

V čem byl největší pokrok proti utkání s Litvou?

V Olomouci jsme často špatně vystupovali, chodili jsme tři hráči na jednoho. Když jsme ztratili míč se Skoty, tak jsme je okamžitě výborně napadali. Tenhle živelný presink výborně fungoval, nevěděli si s ním rady. Navíc jsme se jim vyrovnali i v tvrdosti.

Dokážete tak hrát i v úterý v Lichtenštejnsku?

Musíme! Všichni kluci viděli, kudy vede cesta, a teď je třeba v tom pokračovat. V Lichtenštejnsku to asi taky žádná procházka nebude, Skotové jim dali vítězný gól až v 97. minutě. My musíme každopádně navázat na náš páteční výkon.

V sobotu prý před nedělním odletem vyrazíte na hokejový duel profíků z NHL.

Abych pravdu řekl, nejsem si tím jistý. Zatím na to moc chuti nemám, těším se hlavně do postele, abych si odpočinul.

Reklama

Související témata: