Hlavní obsah

Podle britského tisku se Skotům nevyplatil příliš defenzivní styl

Podle britských médií doplatili skotští fotbalisté v pátečním utkání kvalifikace proti české reprezentaci na čistě defenzivní taktiku. Tisk se shodl, že domácí tým byl rozhodně zranitelný, a po výhře Čechů 1:0 vyzdvihl jen výkony Tomáše Rosického a Tomáše Necida.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Pospěch (vlevo) sprintuje za míčem po boku skotského reprezentanta Iweluma.

Článek
Fotogalerie

"Žádní útočníci, žádné šance, žádné body," napsal deník The Scotsman, podle něhož byli Skotové bezzubí již v sedmém zápase na cizí půdě po sobě. Podobně se vyjadřovala i ostatní média.

Podle Daily Mail nechtěl "neústupný" trenér Craig Levein připustit, že se mýlil, když vyslal Skoty do bitvy bez útočníka, a jeho "ultradefenzivní systém" Čechy nezastavil. "Pro zbývající milovníky skotského fotbalu to byla depresivní záležitost," dodal The Guardian.

Právě tvrdohlavost byla trenérovi Leveinovi vyčítána nejčastěji. Poukázal na to i The Sun, který se již před zápasem dostal s trenérem do roztržky poté, co informoval o trenérově úmyslu nepostavit útočníka Kennyho Millera. "Risk nechat takového útočníka na lavičce se Leveinovi nevyplatil. Výkon Tomáše Rosického a gól Romana Hubníka rozbily jeho kontroverzní plán," uvedl The Sun s tím, že Skotové nyní mají za sebou "661 depresivních minut, kdy nedali venku gól".

Skupina je opět zcela otevřená 

Média také poukázala na to, že Skotsko propáslo šanci zbavit se jednoho ze soupeřů v boji o postup. "Skotsko mělo šanci víceméně zlikvidovat šance Čechů v kvalifikaci. Ale nepodařilo se mu to, protože bylo svázáno systémem, který měl předejít porážce, ale ne tvořit," napsal The Sun. "Zdálo se, že je jen otázkou času, než Češi skórují - a také skórovali. Škoda byla napáchána a skupina je opět zcela otevřená."

Pro The Herald je stále obtížnější sledovat zápasy skotské reprezentace a také si zachovat naději. Porážka v Praze prý byla předvídatelná. "Skotsko nikdy Čechy neohrozilo a jeho výkon postrádal jakýkoli útočný důraz," uvedl deník.

Češi prý nebyli lepším týmem

Pozitivněji, či spíše neutrálně, psal o výkonu Skotů jen The Daily Telegragh. Podle něj rozhodčí Skoty poškodil, když odmával podle něj neexistující ofsajd ve chvíli, kdy se dostal do šance Graham Dorrans.

"Neutěšený skotský tým zaplatil velkou cenu za opatrnost Craiga Leveina," napsal list The Times. Češi podle něj nebyli výrazně lepším týmem. "Skotsko podlehlo odhodlanému, ale sotva nebezpečnému českému mužstvu."

Ani další listy český tým nepřesvědčil o své kvalitě. "Češi se zdáli v obraně nápadně zranitelní. Tuto slabinu ale tým, který nenasadil jediného útočníka, nikdy nepotrestal," napsal The Guardian. "Češi nejsou moc dobří. Měli dva vynikající hráče, ale celkově nepředvedli nic pozoruhodného. Necid podal živý výkon, ale vysloužil si žlutou kartu za dva pády. Jejich skutečný klenot Rosický pokrýval hrací plochu jako motýl," přidal se Daily Record, který si stejně jako všechny deníky všiml menšího zájmu českých fanoušků a prázdných míst na stadiónu.

Reklama

Související témata: