Hlavní obsah

Čech: Porážka s Litvou nás poučila, proti Skotům jsme zachovali klid

Moc toho na něj v pátečním večeru nešlo, nejvíc ho paradoxně ohrozil vlastní spoluhráč Suchý. Brankář fotbalové reprezentace Petr Čech si tak zápasu se Skotskem mohl náležitě užít. Tím spíše, že se spolu s celým národním týmem nakonec dočkal vydřené výhry 1:0. Češi tak v kvalifikaci EURO 2012 stále dýchají a gólman Chelsea se soustředí na úterní duel v Lichtenštejnsku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Brankář Petr Čech se raduje z vítězství nad Skotskem.

Článek

Hráli jste proti skotskému betonu. Čekal jste, že soupeř vyrukuje s tak defenzivní taktikou?

Defenzivní pojetí se dalo tušit, ale nečekal jsem, že budou hrát v podstatě systémem 4-6-0 a vysloveně na bod. Myslel jsem si, že mají dost kvalitních útočníků na to, aby aspoň jeden z nich hrál. Bod by pro ně byl zlatý. Všechno tomu podřídili a málem jim to vyšlo. Byl to zápas jen o tom, abychom byli trpěliví. A my nakonec jejich tvrz dobyli.

Dalo to však spoustu práce.

Podobně jako v minulém utkání s Litvou. Zase jsme měli šance, které jsme zahazovali. Naštěstí se nám podařilo zachovat trpělivost. Dokázali jsme i ve druhém poločase kombinovat a přečíslovat je a nakonec jsme míč do brány dotlačili.

Co jste si říkali v kabině, když úvodní gól pořád nepřicházel?

Museli jsme zůstat u své hry z první půle. Dostávali jsme se po zemi do šancí a Skotsko s tím mělo velké problémy. Takže jsme za každou cenu chtěli hrát stejně. Nenakopávat míče, což by byla voda na jejich mlýn. Takticky to byl z naší strany velice vyspělý výkon.

Nebyli jste přesto nervózní?

Cítili jsme, že hrajeme dobře. V závěru posledního utkání s Litvou jsme začali hrát trochu hekticky a myslím, že v tomto ohledu nám tato zkušenost pomohla. Tentokrát jsme zachovali klid a vyplatilo se nám to. Když jsme pak gól vstřelili, mohli jsme hrát zodpovědněji dozadu a držet míč.

Nevadilo vám, že polovinu hlediště obsadili Skotové?

Právě naopak. Vytvořili skvělou atmosféru a naši fanoušci se k nim přidali, vydrželo to až do konce. Zápas jsme si tedy jak se patří užili.

Před dalšími zápasy se vám už může lépe dýchat.

Zvládli jsme první krok, ale klíčový je pro nás celý dvojzápas, takže musíme zvládnout i souboj v Lichtenštejnsku, to je teď to nejdůležitější. Duel se Skoty byl velkým náporem na nervy. Nepoložilo nás to, což je pro mě hlavní poznatek.

Reklama

Související témata: