Hlavní obsah

Fotbalisti si užili hokej a odletěli do Vaduzu

PRAHA

Podle vlastních slov prožili po pátečním vítězství 1:0 nad Skotskem příjemný víkend. V sobotu večer se šli podívat na hokejové utkání týmu NHL Bostonu s Phoenixem (2:5). Po nedělním tréninku a obědě pak odletěli do Vaduzu, kde je v úterý čeká třetí díl kvalifikace o postup na EURO 2012 s Lichtenštejnskem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Roman Bednář si lebedí na nedělním tréninku v Praze.

Článek

Hokejový zápas dvou týmů kanadsko-americké NHL dostal fotbalisty, usazené v jednom ze sky boxů O2 Areny do varu. „Pokřikovali jsme na sebe jako správní fanoušci. Část fandila Phoenixu a druhá Bostonu. Samozřejmě nic vážného to nebylo, hecovali jsme se. Vždyť jde o sport a my se jím jednou za čas taky mohli sami bavit. Všechno to bylo z legrace. Já jsem fandil slabšímu, takže Bostonu, který prohrával už 0:4. A „fanoušci“ Phoenixu v našem sky boxu z nás měli legraci, jak tlačíme Boston. Fakt jsme si to perfektně užili,“ prozradil Roman Bednář.

„Podle mne to na oba týmy bylo moc široké kluziště. Chtělo by to menší, aby docházelo k více střetům. Nějaká bitka na ledě taky byla, což zápas oživilo. Do našeho sky boxu se ale nepřenesla,“ dodal s úsměvem.

„Já fandil Phoenixu. Byl to super zážitek, vidět takový hokej naživo,“ liboval si Roman Hubník. „Už jsem v pořádku, v sobotu ráno jsem prakticky po té ráně do hlavy už nic necítil, takže jsem si hokej užíval bez mžitek před očima,“ říkal spokojeně autor vítězného gólu proti Skotům.

„Fandil jsem Bostonu, ale ono je to těžké si vybrat, když v obou týmech hrají Češi. V každém případě to byl mnohem lepší hokej, než jaký tu předvedla mužstva NHL před dvěma roky,“ přidal se manažer reprezentace Vladimír Šmicer. Chuť na hokej si musel nechat zajít kouč Michal Bílek... „Připravovali jsme sestřih ze zápasů Lichtenštejnska, který hráčům promítneme ve Vaduzu,“ přiznal.

Fotbaloví reprezentanti v čele s kapitánem Tomášem Rosickým (druhý zleva) se na utkání NHL dobře bavili.foto: O2 arena

Znovu budou dobývat

V neděli před polednem vyběhl tým, s výjimkou Jiřího Štajnera, který byl na rozlučce v Hannoveru, na strahovský trávník. „V týmu vládne po pátečním vítězství nad Skotskem spokojenost, to je bez debat. Teď je před námi další zápas a v něm musíme získat zase tři body. Lichtenštejnsko nebude lehký soupeř. Co dovedou, ukázali v utkání ve Skotsku, kde prohráli až gólem v nastavení. Favoritem zápasu jsme ale my, a to musíme potvrdit. Na video se podíváme až ve Vaduzu. Určitě nehrozí, že bychom soupeře podcenili," slibil kapitán Tomáš Rosický.

Hráči očekávají od Lichtenštejnců opět defenzivní taktiku. „Asi to bude podobný zápas, jako ty dva předchozí s Litvou a Skotskem. Zase budeme dobývat úpornou obranu. Soupeř bude hlavně bránit a hrát na brejky. Rozdíl očekávám v tom, že se hraje v Lichtenštejnsku, takže by nemuseli být tolik zalezlí. Nesmíme tam ale ztratit žádné body,“ zdůraznil Roman Bednář.

Se Skotskem nastoupil v průběhu zápasu, ale hlavou si připsal asistenci na jediný gól zápasu. „Cítil jsem se na trávníku dobře. Jestli budu na hřišti od začátku proti Lichtenštejnsku, to je otázka pro trenéra. Je pravda, že ta nevyhranost je na mně trochu znát. Třeba při šanci v závěru zápasu se Skoty. To se musí dávat. V každém případě chci pomoct týmu, ať už to bude od začátku, nebo z lavičky,“ dodal útočník West Bromwiche.

Kouč Bílek zvažuje, že od začátku nasadí do útoku mladého sparťana Václava Kadlece. „Nelze to vyloučit, složení útoku opravdu zvažuju,“ přiznal Bílek. „Jsem připravený nastoupit od začátku. Na trávník půjdu samozřejmě kdykoliv mi trenér řekne. Bedýnka naskočil proti Skotům a hrál výborně, přihrál i na gól a měl jednu velkou šanci. Moc bych si přál, abych mohl nastoupit alespoň na pár minut," přál si Kadlec v neděli v poledne. „Jediné, co mi kazí radost, je vyřazení Sparty v poháru se Sokolovem. To je špatné, měli jsme postoupit,“ přiznal.

Brankář Petr Čech na tréninku národního týmufoto: Právo/Jan Handrejch

Petr Čech také čeká v úterý podobný zápas, jako byl ten páteční. „Znovu jsem se podíval na utkání v sobotu a musím říct, že náš výkon se mi líbil víc než bezprostředně po utkání. Skotové bránili v deseti lidech, a přesto jsme se jim dokázali do šestnáctky dostat. Hráli jsme koncentrovaně a trpělivě. Neztráceli jsme míče, měli šance a dali i gól. Lichtenštejnsko bude hrát podobně. Budou bránit a čekat na brejk. My už jsme si to zkusili, takže víme, co nás čeká. Věřím, že budou mít alespoň jednoho útočníka vpředu, který se bude pokoušet o brejky,“ nabídl svůj pohled gólman.

„Rozdíl bude v tom, že třeba Skoty sudí nenechá záměrně zdržovat, nedovolí jim, aby se moc váleli po trávníku nebo dvě minuty hledali míč. K trpaslíkům, jako je Lichtenštejnsko, jsou sudí benevolentnější. Ty zdržovat nechají, takže pak zjistíte, že se z poločasu odehrálo jen patnáct minut. Na to sibudeme muset dát pozor, nesmíme podlehnout téhle uspávací taktice,“ dodal Čech.

Zvykali si na Jabulani

Ve Vaduzu se bude hrát s neslavně proslulými míči Jabulani, které na červnovém mistrovství světa dělaly problémy i největším hvězdám. „V letu mění směr, jsou nepříjemné hlavně pro gólmany, ale normálně se s nimi hraje, takže je určitě zvládneme. Na míče se vymlouvat nemůžeme,“ slíbil gólman Petr Čech. „Jsou nepříjemné při výkopech brankářů. V závěrečné fázi najednou změní směr, to si musíme vzadu pohlídat a naopak vpředu toho musíme využít,“ přidal se Roman Hubník.

„Pro mne je Jabulani trošku problém, protože lítá úplně jinak, než jsem zvyklý. Mění směr a rychleji odskakuje. Ale nevidím problém, proč bychom ho neměli zvládnout,“ dodal Lukáš Magera. „Míče Jabulani moc neznám, ve West Bromwich Albion hrajeme s míči Nike. Tohle byl asi druhý trénink s tímhle míčem. Ale problém v tom nevidím,“ zdůraznil Roman Bednář.

Kolem 16. hodiny odstartoval speciál s českou fotbalovou výpravou z Ruzyňského letiště. O hodinu později má letadlo přistát v Rakousku, odkud to bude do Vaduzu ještě půl hodiny autobusem.

Reklama

Související témata: