Hlavní obsah

Rosický a spol. mají výhled na zámek

VADUZ

Staveniště připomíná okolí Park Hotelu Sonnenhof ve Vaduzu, kde se v neděli krátce po osmnácté hodině ubytovala česká fotbalová reprezentace. V hlavním městě lichtenštejnského knížectví absolvuje v úterý večer s domácím výběrem třetí díl kvalifikace o evropský šampionát, který se bude hrát v roce 2012 v Polsku a na Ukrajině. „Okolí tomu nenasvědčuje, ale na hráče v hotelu doslova dýchá rodinná atmosféra,“ líčil Petr Svěcený, tiskový mluvčí reprezentace.

Foto: Jan Tauber

Záložník Mario Holek (vpravo) s Miroslavem Bauerem, který se o české reprezentanty ve Vaduzu stará.

Článek

Výběr trenéra Michala Bílka si ještě před polednem krátce zatrénoval v Praze, poté už zamířil do Lichtenštejnska. Krátce před nedělní osmnáctou hodinou dosedl speciál s českou fotbalovou reprezentací na švýcarské letiště Altenrhein.

„Cesta autobusem k hotelu nám zabrala čtyřicet minut. Všechno bylo pohodové,“ tlumočil dojmy výpravy Svěcený. Tým vyrazil k zápasu netradičně už dva dny před utkáním. V případě pondělního přesunu by výprava musela cestovat do Curychu a odtud dvě hodiny autobusem.

„Letěli jsme menším letadlem pro sto třicet lidí, ale na palubě mohlo být jen čtyřicet lidí, protože přistávací dráha byla velmi krátká. Šlo o váhový limit. Pilot musel ihned po dosednutí brzdit,“ vyprávěl Svěcený. „Jde o malé letiště, na kterém se smí přistávat jen do šesti hodin večer. A třeba přes poledne je letiště devadesát minut mimo provoz, protože zaměstnanci mají přestávku na oběd,“ vykládal Miroslav Bauer z agentury zajišťující pobyt výpravy v Lichtenštejnsku.

Dorazil už i Štajner

Do Vaduzu dorazil autobusem z Curychu, kde trvale žije. Přivezl Jiřího Štajnera, který v sobotu hrál exhibiční utkání v Hannoveru a odsud letěl v neděli ráno do největšího města Švýcarska.

Na Bauerových bedrech byla i rezervace ubytování. Z hotelu mají reprezentanti hlavní město lichtenštejnského knížectví jako na dlani. Výše nad Vaduzem je už pouze knížecí palác. Je poslední zastávkou na klikatící se cestě nad městem.

Tou předposlední je právě hotel Bílkova výběru. „Nebylo jednoduché splnit přání českého realizačního výběru, protože v Lichtenštejnsku není mnoho vhodných kapacit. Většinou bylo limitující malé množství ubytování, jindy zase chyběla regenerace. Jediný Sonnehof má vše. Ale původně byl zamluvený, takže hrozilo, že česká reprezentace bude muset spát v rakouském Feldkirchu stejně jako Španělsko,“ vyprávěl Bauer. „Nakonec ale původní rezervace jistá zahraniční výprava odřekla, a tak s výjimkou jediného pokoje obsadil celý hotel český tým.“

Oázu klidu ruší stavební ruch

Jindy oázu klidu na kraji lesa však nyní ruší stavební ruch. Prostředí kolem hotelu připomíná spíše pražský tunel Blanka. Příjezdová cesta je vyfrézovaná a prosypaná štěrkem. Parkoviště lemují bezpečnostní kužely a zátarasy.

Ve stráni u hotelu za stavební buňkou jsou uložené lampy, hned vedle vydlážděného chodníčku k hlavnímu vchodu stojí malý bagr s valníkem. Z druhé strany je opřená sbíječka, nedbale přikrytá kolečkem. Z terasy, kde budou hoteloví hosté od příštího léta využívat nový bazén, mají Rosický a spol. výhled přímo na knížecí zámek.

A vidí také stožáry umělého osvětlení fotbalového stadiónu Rheinpark s kapacitou šest tisíc sedadel, kde budou v úterý večer bojovat o druhé vítězství v kvalifikaci.

Reklama

Související témata: