Hlavní obsah

Reprezentaci varuje portugalský kolaps! Z knížectví odjel potupen i slavný Ronaldo

VADUZ

Miliónový chlapec s kouzelnýma nohama Cristiano Ronaldo byl u potupy portugalského týmu v Lichtenštejnsku. Před šesti lety tehdy ve Vaduzu borci z pyrenejského poloostrova coby čerství vicemistři Evropy měli shrábnout povinné tři body na cestu k branám mistrovství světa v Německu. Jenže tým nabitý hvězdami si na domácích outsiderech vylámal zuby. Přestože v poločase vedl o dvě branky, zápas skončil remízou 2:2.

Foto: Jose Manuel Ribeiro, Reuters

Cristiano Ronaldo na tréninku se spoluhráči Almeidou (vlevo) a Betem

Článek

„Pro českou reprezentaci půjde o velkou zkoušku trpělivosti,“ důrazně varuje Miroslav Jirkal, pozorovatel českého reprezentace před zítřejším kvalifikačním utkáním Česka v Lichtenštejnsku, které začne ve Vaduzu ve 20 hodin.

„Většina z domácích reprezentantů má sedmdesát osmdesát zápasů na mezinárodní scéně. Jsou takticky na výši, vpředu mají rychlé hráče na brejky, kterou jsou v jejich podání strašně nebezpečné. Jsou velmi obětaví. Půjde o zkoušku trpělivosti,“ varuje Miroslav Jirkal, pozorovatel českého týmu.

„Lichtenštejnsko nebrání tak urputně jako Skotsko. Domácí mají zažité bleskové výpady, které podnikají hodně často,“ předkládá další z poznatků ostřílený spolupracovník hlavního reprezentačního trenéra Michala Bílka. „A hlavně doma před vlastními fanoušky dělají hodně faulů, z čehož vzniká poměrně velké množství standardních situací. Ale právě publikum je pro ně obrovským hnacím motorem. Ani nemusí být vyprodáno. Stačí, když slyší ojedinělou pochvalu či potlesk a bojují na hranicí sebeobětování.“

Skotský záložník Jamie Mackie (vlevo) se snaží zastavit pronikajícího Michala Kadlece.foto: Právo/Jan Handrejch

Je jisté, že reprezentaci nečeká žádná selanka. Dávno pryč jsou doby, kdy ve Vaduzu fotbalisté Hradce Králové vyplenili tehdy v Poháru vítězů pohárů stadiónek s dřevěnou tribunou na úrovni našeho oblastního přeboru. Po vítězství 5:0 pod knížecím palácem tehdy východočeští fotbalisté zničili nebohého soupeře doma výpraskem 9:1.

Ale když dorazil před rokem do Vaduzu Liberec v předkole Evropské ligy, vyhrál o jediný gól a doma lopotně potvrdil postup vítězstvím 2:0.

„Pokud pomineme San Marino a Andorru, už v Evropě nejsou týmy, jimž byste nasázeli osm branek. Lichtenštejnsko neprohrává o více než jeden dva góly,“ varuje Tomáš Hübschman, záložník české fotbalové reprezentace.

„Česká reprezentace vyhraje, ale nebude to nijak suverénní vítězství,“ přitakává Patrik Gedeon, bývalý hráč Vaduzu. Jako jeden z mála byl profesionálem v týmu tehdy působícím v druhé švýcarské lize. Smlouvy měli jen reprezentanti a zahraniční hráči.

Borci Lichtenštejnska mají na svém kontě cenné skalpy. Nejen že před šesti lety remizovali s Portugalskem 2:2, pár měsíců předtím se Slováky 0:0, porazili Island, Lotyšsko či Ázerbájdžán, s nímž český tým před necelým rokem prohrál.

„Pokud chceme dát váhu pátečními vítězství nad Skotskem, musíme bezpodmínečně zvítězit v Lichtenštejnsku. Tři body z minulého zápasu představují psychické povzbuzení,“ říká brankářská jednička reprezentace Petr Čech. „Dočkali jsme se jistého uvolnění po prohře v úvodním zápase kvalifikace s Litvou a teď musíme vše prodat na hřišti,“ potvrdil Čech, že nic jiného než vítězství si prostě Bílkův výběr ve Vaduzu dovolit nemůže.

Reklama

Související témata: