Hlavní obsah

I trpaslíci dovedou uštknout, pocítili Češi v Lucembursku a na Maltě

Pavel Dosadil, Zdeněk PavlisSport.cz

Okřídlené rčení tvrdí, že ve fotbalové Evropě už není slabých soupeřů. A také že zázraky na trávníku se čas od času dějí. Česká reprezentace si v Lichtenštejnsku rozhodně nechce jeden takový připsat na svůj účet. Ve třetím dílu kvalifikace EURO 2012 je ostražitá, přestože její soupeř patří na starém kontinentu ke čtyřem největším trpaslíkům. Právě s nimi už národní tým ztratil pár bodů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Se San Marinem si Milan Baroš (druhý zleva), Tomáš Necid a spol. snadno poradili.

Článek

Jen tři evropské týmy se v aktuálním světovém žebříčku fotbalových reprezentací dívají Lichtenštejnsku na záda. K ještě větším břídilům se řadí Malta, Andorra a San Marino.

Neporazit největšího outsidera skupiny, to je v bitvě o postup jako nechat se uštknout kobrou. Ztracené body mohou nenávratně chybět, tím spíše, že český tým vstoupil do kvalifikace EURO 2012 domácí porážkou s Litvou a v jeho skupině úřadují mistři světa Španělé.

Nejhorší z Evropanů podle žebříčku FIFA
130. Lucembursko 153 bodů, 138. Faerské ostrovy 132, 149. Lichtenštejnsko 102, 150. Malta 96, 202. Andorra 2, 203. San Marino 0.
Češi jsou aktuálně na 37. místě se ziskem 717 bodů

Jenže pozor, Lichtenštejnci nedávno málem dokázali zabodovat ve Skotsku, kde padli až v 7. minutě nastavení. A také česká reprezentace už podobné vzpoury fotbalových trpaslíků zažila. Šéf svazu Ivan Hašek by třeba mohl svým nástupcům vyprávět o tom, jak ho až z japonské Hirošimy povolal tehdejší kouč národního týmu Dušan Uhrin ke kvalifikačnímu zápasu na Maltě, on z druhého konce zeměkoule přiletěl a asistoval v říjnu čtyřiadevadesátého u bezgólové remízy, která byla jeho reprezentační derniérou. Další blamáže v bojích o EURO 1996 na hřišti Lucemburska, kde český tým prohrál gólem Hellera z předposlední minuty, byl naštěstí ušetřen.

Uhrin zeleněl, Chvalovský sršel blesky a hromy

„Hrozná ostuda, jak jsme tam dostali na prdel. Celý zápas jsme je mleli, měli šanci za šancí, kopali snad třicet rohů, ale gól ne a ne dát. Dvacet minut před koncem mě poslal trenér na plac místo Skuhravého, jenže já na tom byl stejně jako ostatní. Taky jsem se netrefil... A v poslední minutě nám ten jejich frajer utekl, dal gól a všechno se zdálo v tu chvíli ztracené. Nezapomenu na trenéra Uhrina, který na tom pidistadiónku střídavě zeleněl, blednul a šedivěl a tehdejšího šéfa našeho fotbalu Chvalovského rázujícího chodbou a sršícího blesky a hromy,“ vzpomíná na nejpotupnější výprask české reprezentace tehdejší kanonýr Radek Drulák, mimochodem právě v roce 1995 vyhlášený Fotbalistou roku.

Nakonec se ale všechno v dobré obrátilo, neboť zdánlivě zpackanou kvalifikaci pomohli Čechům zachránit Bělorusové, kteří senzačně porazili hvězdný tým Nizozemska. Uhrinův výběr se do Anglie dostal a za La Manchem v roli naprostého outsidera vítězně kráčel až k finálovým branám londýnského Wembley.

A pak že se zázraky zázraků ve fotbale nedějí... Češi v poslední době utkání s outsidery o body zvládali. V minulé i předminulé kvalifikaci narazili na San Marino. Venku dvakrát vyhráli 3:0 a rovněž doma dvakrát shodně koncertovali 7:0. Mají tedy ještě v dobré paměti, že pokud dají brzy gól, je klid a vzpurný trpaslík dá pokoj.

České kvalifikační propadáky s trpaslíky
1. Lucembursko - ČR 1:0 (7. června 1995, kval. ME 1996)
Tehdy to byl v Lucemburku pořádný šok, ale všechno dopadlo dobře. Uhrinův tým nakonec v kvalifikaci předstihl Nizozemce i Nory a na šampionátu v Anglii pak senzačně došel až do finále...
2. Malta - ČR 0:0 (11. října 2000, kval. MS 2002)
Jeden z „vrcholů“ neúspěšné kvalifikace. Řepka viděl v La Vallettě červenou kartu a tým pak nebyl schopný vstřelit byť jen jeden potřebný gól.
3. Malta - ČR 0:0 (12. října 1994, kval. ME 1996)
Hned druhý kvalifikační duel samostatného českého výběru skončil nečekanou ztrátou. V 58. minutě byl vyloučen obránce Novotný a gól nepadl. Na postup to však nakonec nemělo vliv.
4. Island - ČR 3:1 (1. září 2001, kval. MS 2002)
Začátek krachu v neúspěšné kvalifikaci. Koller se nechal vyloučit ve 40. minutě a Islanďané vedli již o tři góly, takže Jankulovski v závěru jen zmírnil hrozící debakl.

Reklama