Hlavní obsah

Lichtenštejnsko pro mě není fotbalovým trpaslíkem, tvrdí Bílek

VADUZ

Krizovou situaci česká reprezentace ustála a dál živí postupovou naději na finálový turnaj mistrovství Evropy 2012, když v druhém kvalifikačním vystoupení udolala Skotsko. V úterý večer ve 20 hodin musí bezpodmínečně zvládnout souboj ve Vaduzu s domácím Lichtenštejnskem. Úkol bezpochyby podle většiny fandů snadný, neboť i přes veškerý pokrok nejde o soupeře, jenž by se měl českému výběru rovnat. Nicméně trenér Michal Bílek odmítá, že by utkání mělo být jen formalitou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Michal Bílek na tréninku reprezentace

Článek

„Mají vyšší úroveň než kupříkladu národní výběry San Marina či Andorry. Jen s Německem a Španělskem prohráli vyšším rozdílem. Jinak dostávají jeden dva góly,“ upozorňuje Michal Bílek, trenér reprezentace.

Co na tom, že v širším kádru lichtenštejnské reprezentace najdete i poloprofesionály, z nichž se někteří živí jako podnikatelé, instruktoři v posilovně či automechanici. „Mají skvěle organizovanou obranu a nesmírně zkušené hráče, kteří spolu nastupují delší dobu, z čehož pochopitelně těží. Hlavně si musíme dát pozor na jejich skvělé rychlostní předpoklady,“ vypočítával Bílek přednosti soka. Označit protivníka pojmem fotbalový trpaslík pro něj bylo nepřípustné. „Jejich reprezentanti nastupují v první či druhé švýcarské lize, hrají nejvyšší rakouskou soutěž. Pro mě rozhodně nejsou trpaslíkem,“ kroutil hlavou trenér české reprezentace.

Můžeme Čechy překvapit, zní z lichtenštejnského tábora

Jako trenér má zatím s reprezentací zápornou bilanci. Z osmi zápasů tři vyhrál a čtyři prohrál. Do kolonky nezdarů si hned po nástupu připsal právě nezdar s týmem nehodným konfrontace s českým týmem. Na turnaji v Emirátech totiž prohrál s Ázebájdžánem. Této blamáži přitom předcházela remíza s domácím výběrem. „Ale tehdy šlo o jinou situaci. Zkoušeli jsme adepty reprezentace a nebyli v nejsilnějším složení,“ připomínal Bílek, že tentokrát s výjimkou zraněného Baroše přivezl do Vaduzu nejsilnější možné mužstvo a tudíž není třeba se strachovat.

A zatímco český tým přistupoval k soupeři snad až s přehnanou pokorou, domácí borci neskrývali, že je žádné obavy netíží. „Můžeme Bílkův tým překvapit. V kvalifikaci se určitě postaráme o překvapení. A Češi už rozhodně nenahání hrůzu jako v minulosti. Mají velké osobnosti, ale už nejsou tak špičkovým týmem,“ citoval deník Liechtensteiner Vaterland obránce Martina Stocklasu, který má české předky.

Nicméně pro Bílkův výběr není jiné volby, než ve Vaduzu získat tři body a podzim zakončit s bilancí dvou vítězství a jedné prohry s Litvou. „Po vítězství nad Skotskem jsme se malinko nadechli. Ten předcházející tlak byl veliký. Zápas s Lichtenštejnskem musíme zvládnout, aby ta naše situace byla ještě veselejší,“ vypočítával Bílek.

Zápas Lichtenštejnsko - Česko začne ve Vaduzu ve 20 hodin, přímý přenos vysílá Sport 1 a Sport.cz přinese zápas v podrobné on-line reportáži. Hlavním rozhodčím je Rus Stanislav Suchina.

Předpokládané sestavy:
Lichtenštejnsko: Jehle - Rechsteiner, Michael Stocklasa, Martin Stocklasa, Oehri - Burgmeier, Erne, Wieser, Polverino - Frick, D. Hasler.
Česko: Čech - Pospěch, Hubník, Suchý, M. Kadlec - Rosický, Hübschman, Plašil, Polák - Necid, V. Kadlec.

Reklama

Související témata: