Hlavní obsah

Brankář Čech: Spokojený nejsem, chtěli jsme devět bodů

Radek Malina (Vaduz)Právo

Druhou nulu si připsal český brankář Petr Čech ve třetím díle fotbalové kvalifikace ME 2012. Po čistém kontu se Skotskem přidal v úterý nulu i v Lichtenštejnsku. Hlavně v úvodu však český tým po standardních situacích čelil dvěma kritickým okamžikům. „Zřejmě to vypadalo nebezpečnější, než ve skutečnosti bylo,“ prohlásil brankář Chelsea, jemuž dojmy z podzimního průběhu kvalifikace kalí prohra s Litvou v Olomouci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Brankáře Petra Čecha mrzí prohra s Litvou.

Článek

Jak hodnotíte zápas s Lichtenštejnskem, které jste na jeho půdě porazili 2:0?

Když hrajete s týmem, který je outsider, tak všichni čekají, že ho od první minuty budete válcovat a jasně vyhrajete. Ale snad všichni viděli, že hráči Lichtenštejnska kopat umějí. Navíc dobře brání, mají nebezpečné standardní situace a rychlý protiútok. Samozřejmě nás mrzí, že jsme nedali víc gólů. Šancí jsme měli dost, mohli jsme dát klidně pětbranek.

Neměl jste v úvodu o výsledek obavy, když se soupeř dostal do dvou velkých šancí a jednou dokonce trefil tyčku vaší branky?

Tyč byla, protože jsem míč nechal. Mohl jsem na něj sáhnout, ale věděl jsem, že jde ven. Nakonec se balón otřel o vnější tyč. Mnohem nebezpečnější byla předcházející situace, kdy míč prolétl přes všechny a hlavičkující Martin Stocklasa už byl blízko. Zřejmě to vypadalo nebezpečnější, než to ve skutečnosti bylo. Velmi důležité bylo, že jsme hned odpověděli gólem.

Nebál jste se dalších standardních situací?

Ne, ale musíte počítat s tím, že mají takové situace precizně nacvičené. Z čeho jiného mohou udeřit? Co jiného mohou natrénovat?

Domácí trenér tvrdil, že jste nehráli horší fotbal než Španělsko a ve skupině budete určitě druzí.

Ztratili jsme doma tři body s Litvou, což je velká komplikace. Ale hrajeme ve Skotsku a v Litvě, kde si musíme tři body vzít zpátky. Pro nás je dobře, že Španělsko vyhrálo ve Skotsku.

Jak hodnotíte kvalifikační podzim v podání českého týmu?

Nejsem spokojený. Právě kvůli zápasu s Litvou. S ohledem na dva domácí zápasy a vystoupení v Litvě jsme kalkulovali s devíti body. Ale máme jich šest.

Odsuzuje vás porážka s Litvou jen k boji o druhé místo?

Matematicky je možné všechno. Když všechno vyhrajeme, jsme v pohodě první. Podívejte se na Turecko v Ázerbájdžánu. Taky nikdo nepočítal, že tam prohraje. Takové zápasy vypadají jednoduše, ale možná jsou nejtěžší. Každý počítá, že tam vyhrajete.

Po podzimní zkušenosti už můžete posoudit, jestli je silnější Litva nebo Skotsko. Jaký je váš závěr?

Jde o srovnatelné soupeře. Ale na každého se hraje jinak. S Litvou jsme měli strašně moc šancí a nedali jsme je, což zavinilo naši porážku. Každopádně jde o soupeře, které musíte respektovat. Když jim zápas vyjde, jsou schopni o body obrat kohokoli. Stoprocentně jsem přesvědčený, že jsme lepší než Skotsko i Litva. Máme na to, abychom s každým soupeřem vyhráli.

Má česká reprezentace problém v koncovce? Ani v Lichtenštejnsku totiž váš tým nedokázal využít hodně výborných příležitostí.

I jednoduchá šance není až tak jednoduchá, ale důležité je, že jsme teď něco dali a dvakrát vyhráli. Bylo by určitě lepší, kdyby narostlo i skóre, protože se může v závěru kvalifikace počítat. Ale hlavní je vítězství.

Reklama

Související témata: