Hlavní obsah

Nakročil skvěle, říká o útočníkovi Kadlecovi hvězdný kapitán Rosický

Netajil, že česká reprezentace dvěma výhrami v říjnovém pokračování kvalifikace o ME 2012 jen splnila povinnost. Kapitán Tomáš Rosický přijal vítězství nad Skotskem a v Lichtenštejnsku spíše s úlevou. „Ustáli jsme psychický tlak, jemuž jsme čelili po prohře s Litvou. Tři body nám chybí, ale ukázala se soudržnost a odolnost týmu,“ přemítal třicetiletý záložník Arsenalu, který pochválil po utkání ve Vaduzu i reprezentačního debutanta Václava Kadlece.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Václav Kadlec (uprostřed) děkuje za přihrávku Tomáši Rosickému (vpravo). Ke gólu mu gratuluje také Tomáš Hübschman.

Článek

Česká reprezentace uzavřela první část kvalifikace o mistrovství Evropy vítězstvím v Lichtenštejnsku a na kontě má šest bodů. Jak jste spokojený s dosavadním vývojem bojů o finálový turnaj v Polsku a na Ukrajině?

Pro mě je nejdůležitější zjištění, že naše mužstvo je živé. Drželi jsme i v hodně těžkých chvílích vážně pohromadě. A není žádným tajemstvím, že psychický tlak byl před zápasem se Skotskem obrovský. Někteří kluci ještě tak velké napětí nezažili. Hrálo se o všechno. Reálně hrozilo, že můžeme být vyřazeni z postupové hry. Ale všechno jsme zvládli.

Překrylo tedy šest bodů z říjnového dvojzápasu úvodní kvalifikační kolaps s Litvou?

S vystoupením a zejména bodovým ziskem ze soubojů se Skoty a v Lichtenštejnsku můžeme být spokojeni. Ale předchozí zápas nelze smazat. Ten nás všechny velmi mrzí. A na druhou stranu je také třeba vidět, že duel v Lichtenštejnsku nebyl skutečným měřítkem. Do jisté míry jím byl pražský souboj se Skoty.

Tomáš Rosický (vlevo) se snaží sebrat míč Philippe Erneovi z Lichtenštejnska.foto: Reuters/Arnd Wiegmann

Jak se vám líbil výkon debutanta Václava Kadlece, který první start v reprezentaci vyšperkoval gólovým zásahem?

Myslím, že je hodně talentovaný. Umí si najít prostor. Má velmi dobrý pohyb po hřišti, skvělý výběr místa. Ještě je třeba, aby zlepšil držení míče. Ale nakročil skvěle. Uvidíme, jak se mu bude dařit v dalších zápasech.

V tabulce skupiny I je český tým na druhém místě.

Je úplně jedno na jaké jsme nyní pozici. Teprve zápasy v příštím roce budou důležité. Ale nechtějte po mně, abych řešil utkání ve Španělsku. To je tak daleko, že se tím vůbec nezabývám.

Trenér Lichtenštejnska po úterním utkání tvrdil, že mezi hrou Česka a Španělska nevidí žádný dramatický rozdíl. Můžeme se tedy měřit s úřadujícími mistry Evropy a světa?

Španělé mají lepší techniku. My si někdy zápas zbytečně komplikujeme. Můžeme si utkání ulehčit, ale neučiníme tak. V Lichtenštejnsku jsme mohli vyhrát větším rozdílem. Mohli jsme vstřelit třetí gól a měli jsme klid. Na druhou stranu na domácích bylo strašně sympatické, že chtěli hrát fotbal a nebyli jen zalezlí na vlastním pokutovém území.

Co je tedy potřeba zlepšit před pokračováním kvalifikace, aby český tým na evropském šampionátu 2012 nechyběl?

V naší hře bylo v obou zápasech z mého hlediska hodně dobrých věcí. Třeba presink. Nebo to, jak jsme byli kompaktní a nehráli tak roztaženě, což nám chybělo v zápase s Litvou. Na druhou stranu musíme lépe držet balón. Už před utkáním ve Vaduzu jsem říkal, že je třeba pokaždé hodně trpělivosti. Držet míč, neztrácet ho zbytečně.

Reklama