Hlavní obsah

VIDEO: Pod tlakem budeme až do konce kvalifikace, má Bílek jasno

PRAHA

Stále jsou ve hře, i když vstupní domácí porážka s Litvou nadále znamená velký problém. Fotbalová reprezentace však na ni v kvalifikaci EURO 2012 dokázala zareagovat, doma porazila Skotsko 1:0 a vyhrála v Lichtenštejnsku 2:0. „Naším cílem bylo devět bodů, takže zcela spokojeni být nemůžeme. Pod tlakem budeme až do konce kvalifikace,“ uvědomuje si trenér Michal Bílek.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Michal Bílek

Článek

Povinné tři body jsou doma, outsider skupiny národnímu týmu život nezkomplikoval. „Měli jsme zápas v Lichtenštejnsku po celou dobu pod kontrolou, ale po pauze hra upadala. Přesto jsme měli tři brankové možnosti a nějaký gól jsme měli přidat,“ hodnotí kouč Michal Bílek druhou kvalifikační výhru svého týmu.

Pořád ho však trápí úvodní porážka s Litvou, která může být v konečném účtování klíčová. „Naším cílem bylo získat na podzim devět bodů, takže zcela spokojeni být nemůžeme,“ souhlasí trenér, jehož tým už letos čeká jen listopadový přípravný zápas v Dánsku.

Do duelu se Skotskem šel kouč s nožem na krku. A nejen on, celý tým. „Neúspěšné výsledky se spojují s odchodem trenéra. Věděl jsem, že to může nastat, ale zajímal jsem se především o to, abychom vyhráli. Kdybychom ani druhý zápas nezvládli, už by to mohlo znamenat konec postupových nadějí. Díky příkladnému nasazení jsme Skoty zdolali, v takových výkonech musíme pokračovat,“ přeje si Bílek. „Ale že by se nám nějak zvlášť ulevilo, to zase ne. Vzhledem k porážce s Litvou budeme pod tlakem až do konce kvalifikace,“ dodává hned vzápětí.

Útočníci potěšili, Baroš však mezi nimi zůstává jedničkou

V Lichtenštejnsku se o góly postarali oba útočníci Necid s Kadlecem, přitom osmnáctiletý sparťan teprve debutoval a stal se tak nejmladším střelcem v historii české reprezentace. „Spoléhal jsem na Kadlecovu rychlost, jeho zrychlení v kombinaci je důležité. Nebylo to pro Vaška jednoduché, ovšem on si s tím poradil včetně bravurního zakončení. Jeho reprezentační rozjezd je hodně slibný,“ těší Bílka, který na pár závěrečných minutek poslal na hřiště také dalšího debutanta, plzeňského záložníka Petrželu.

Tomáš Necid v utkání proti Lichtenštejnskufoto: ČTK/AP/Ennio Leanza

Ve třech zápasech ve skupině vstřelili Češi celkem jen tři góly. „Produktivita nás zatím trápí. Kdyby byla lepší, mohli jsme mít o tři body víc,“ trápí kouče ještě dnes především neplodná převaha proti Litvě.

Herní projev kvarteta útočníků přitom nebyl v posledním dvojzápase špatný. „Rozhodně ne. Magera odvedl se Skotskem dobrou práci, Bednář dokázal hru mužstva oživit. Hodně nahoru šel Necid, přestože v CSKA teď moc nehraje. A mladý Kadlec zvládl v premiéře přesně to, co jsme po něm chtěli, a dal gól.“ Zraněný Baroš však má v útoku dál své místo jisté. „Milan pro mě zůstává útočníkem číslo jedna. Už jen počet vstřelených gólů v mezistátních zápasech o něčem svědčí,“ potvrzuje kouč.

Mistři světa mimo soutěž, rivaly jsou Litevci a Skotové

Pro přátelský duel v Dánsku chce povolat co nejsilnější kádr, další experimenty neplánuje. „Nějaké změny v sestavě budou, chci do hry dostat třeba Holka, který potřebuje získat zkušenosti. Ale moc jich nebude.“ Třeba na přechod hráčů z úspěšné jedenadvacítky do áčka je podle Bílka ještě příliš brzy. „Vzali jsme už Marka Suchého. Dvojzápas zvládl, ale nebyl tak pevný, jak bych si u stopera představoval. Skok mezi jedenadvacítkou a áčkem je přece jen obrovský,“ vysvětluje trenér.

Příští kvalifikační duel čeká národní tým v březnu ve Španělsku. Mistři světa zatím neztratili ani bod, proto Bílek na rovinu říká, že o prvním místě ve skupině vůbec neuvažuje. „Jsme realisté, mistři světa mají nadále skvělou formu. Ale podíváme se na jejich vyrovnaný zápas ve Skotsku, který pro nás může být vodítkem, že i ve hře Španělů nějaké mezery jsou. Pokusíme se tam uspět, pro nás však budou klíčové zápasy ve Skotsku a v Litvě. Přes tyto dva týmy se chceme dostat na druhé místo,“ potvrzuje kouč, že jeho tým se reálně upíná na bitvu o postup do baráže.

Reklama