Hlavní obsah

VIDEO: Srbský kápo Ivan, janovský šok a skandál, jaký Evropa už dlouho nepamatuje

JANOV

Jmenuje se Ivan a je to chlapík, který v černé kukle na stadiónu uřezal bezpečnostní síť a házel světlice na hřiště. Italská policie jej nakonec našla v zavazadlovém prostoru autobusu, který odjížděl z Janova. Ivan Bogdanov je pyšný na svoje tetování - to ho ale nakonec zradilo, protože právě podle něho jej identifikovali. Hlavní osoba obrovského skandálu při středečním kvalifikačnm boji na janovském Marassi, neboli Stadio Comunale Luigi Ferraris, mezi Itálií a Srbskem. Zápas se nedohrál, zraněno bylo dvacet lidí.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Jeden ze Srbů šplhá po bezpečnostní bariéře na stadiónu v Janově.

Článek

Ivan je všeobecně považován za kápa srbských ultras, kteří hráli hlavní roli v kvalifikačním zápase Itále - Srbsko, protože italskou policii svojí agresivitou zaskočili. Podle listu Gazzeta dello Sport bezpečnostní složky o srbských ultras informace měly, i když částečné. Zápas policie vyhodnotila jako vysoce rizikový, ale jak uvedl Roberto Massucci z ministerstva vnitra, policie prostě neměla sílu na to, aby davu dvou tisíc lidí zabránila pronést na stadión balíky pyrotechniky. Soustředila se na úkol zabránit řádícím fanouškům vstoupit na hřiště.

„Oni nepřijeli do Janova fandit, ale řádit. A negativně reagovali i na vlastní hráče, kteří se je pokoušeli uklidňovat,“ připomněl. Bezpečnostní šéf ale také ostře kritizoval srbskou policii. "Tak nebezpeční fanoušci vůbec neměli do Janova přijet. Vzhledem k našim zkušenostem jsme byli připraveni, ale nikdy bychom neočekávali tak vysoký stupeň agresivity," řekl Massucci. "Navíc do Itálie nikdo ze srbských policistů nepřijel, aby s námi spolupracoval, jak je v takových případech obvyklé," postěžoval si.

Ivan Bogdanov, zatčený předák srbských ultras, jehož prozradilo tetování.foto: Gazzetta dello Sport

Policie nezasáhla dostatečně

O nedostatečné práci policie, ale nejen srbské, hovořil i prezident Srbské fotbalové federace Tomislav Karadžič. "Celá Evropa viděla tuhle srbskou ostudu. Fanoušci nás navíc obléhali v hotelu celé dva dny," uvedl.  "Měli jsme informace, že tihle lidé sem přijedou s úmyslem předčasně ukončit zápas, a informovali jsme o tom italské úřady," dodal.

Srbští fanoušci se už v průběhu dne střetli s policií a před plánovaným výkopem ve 20:50 zapalovali na tribuně světlice. Někteří z nich navíc vylezli na plot a vyřezali díry v síti, která jim měla zabránit v házení předmětů na hřiště a na italské protějšky.

Italský fotbalista Gianluca Zambrotta (vpravo) se dívá na světlici, kterou likviduje hasič.foto: Reuters/Aelssandro Garofalo

Krátce poté, co hráči přišli na trávník a zazněly hymny, hrací plocha opět osiřela - všichni prchli do kabin. Před zápasem chtěli pořadatelé uctít památku čtyř italských vojáků, kteří padli v Afghánistánu. Žel, místo minuty ticha jim dali ultras pouhých pět sekund... Policie a pořadatelé se pak snažili uklidnit srbské příznivce, v italském sektoru navíc museli zasahovat hasiči, kteří na sedačkách likvidovali světlice hozené od hostů.

Konec po sedmi minutách

Duel nakonec začal se zpožděním zhruba 35 minut, ale po sedmi minutách, kdy Srbové roztrhali síť na plotě, která je měla oddělovat od hřiště a od Italů, házeli na trávník a do ostatních sektorů světlice a v hledišti zapalovali ohně a pyrotechniku. Zkušený skotský rozhodčí Craig Thomson zápas nejdříve přerušil a hodinu poté pak ukončil.

"Rozhodčí měl pocit, že není zajištěna bezpečnost hráčů. Nyní je to na UEFA a její disciplinární komisi," řekl k osudu zápasu generální sekretář italského svazu Antonello Valentini. Že se hrát nemohlo, tvrdil i italský gólman Emiliano Viviano. "V brance se nedalo stát. Musel bych se totiž neustále otáčet a hlídat, aby mě do hlavy netrefila nějaká světlice," řekl brankář z Boloni.

Policie brání nastoupena sleduje řádění ultras.foto: ČTK/AP/Carlo Baroncini

Janov se vzpamatovává z šoku

Po řádění srbských fotbalových fanoušků, kteří způsobili předčasné ukončení kvalifikačního zápasu v italském Janově, zůstalo minimálně dvacet zraněných lidí. Nejhůře dopadl policista, jemuž přímo před obličejem explodovala pyrotechnika. Zranění ve tváři má podle středeční zprávy policie také jeden Srb. Podle policie bylo zadrženo celkem 17 chuligánů.

Podle tisku se ještě sčítají škody nejen na stadiónu, ale i ve městě, jehož obyvatelé jsou řáděním srbských ultras šokováni. Nepokoje v Janově pokračovaly dlouho do noci, policie pak všechny Srby v autobusech, které začaly odjízdět kolem jedné hodiny v noci z města, doprovázela až na hranice.

Srbský svaz se veřejně omluvil

Server dnevnik.rs informuje o reakci srbského fotbalového svazu, jeho jménem se za incident fanoušků veřejně omluvil šéf Karadžič. Jaké bude stanovisko UEFA se  neví. Vedení evropského fotbalu totiž zatím nemá pohromadě všechny podklady, důležité pro rozhodování. Podle zdrojů z UEFA má disciplinární komise svoje zasedání naplánované na 28. října, ale to neznamená, že by nemohla zasednout dříve.

Rozsah možných sankcí je od citelné pokuty, přes odečet bodů, utkání bez diváků až k vyloučení týmu z kvalifikace. Utkání v Janově je historicky teprve druhým zápasem evropské kvalifikace, který musel být předčasně ukončen. Poprvé se tak stalo v červnu 2007 v utkání Švédska s Dánskem, kdy v závěru za stavu 3:3 napadl dánský příznivec rozhodčího. Švédsko tehdy kontumačně vyhrálo 3:0.

Rowdies chtěli lynčovat i Stojkoviče

Srbští ultras vedle řádění na stadionu dokonce před utkáním napadli autobus srbské reprezentace. Skupina zhruba 30 chuligánů podle srbských médií autobus obklíčila a někteří z fandů dokonce vtrhli dovnitř a napadli brankáře Vladimira Stojkoviče, který následně odmítl k utkání nastoupit. Nenávist ze strany fanoušků si Stojkovič vysloužil tím, že ač odchovanec Crvené Zvezdy Bělehrad odešel ze Sportingu Lisabon na hostování do kádru úhlavního rivala Partizanu Bělehrad.

Fanoušci nejprve kolem autobusu obcházeli a výhružně směrem k brankáři skandovali: "Stojkoviči, Stojkoviči, přejeme ti hodně štěstí. Dřevěná bedna, dřevěná bedna a na ní svíčky." Následně prý za použití dýmovnic vtrhli do autobusu s úmyslem brankáře napadnout. Ostatním hráčům se však povedlo útok zastavit a utéct ze zakouřeného autobusu do útrob stadionu.

Reklama

Související témata: