Hlavní obsah

Bílek nominoval do Dánska i desetigólové kanonýry Rezka s Hubníkem

Pavel DosadilSport.cz

Úvodní blok kvalifikace EURO 2012 česká fotbalová reprezentace již uzavřela. Čeká ji ještě poslední zápas v letošním roce, který sehraje 17. listopadu v Aarhusu proti domácímu Dánsku. Na svůj mezistátní debut se mohou těšit dva nováčci. Trenér Michal Bílek povolal olomouckého Michala Hubníka a plzeňského Jana Rezka, tedy dva kanonýry, kteří na podzim v lize nastříleli po deseti gólech.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Olomoucký Michal Hubník se může radovat z nominace do národního týmu.

Článek

To podstatné už má národní tým na podzim za sebou. Na vstupní domácí porážku s Litvou zareagoval výhrou 1:0 nad Skotskem a vítězstvím 2:0 v Lichtenštejnsku. „Naším cílem bylo devět bodů, takže zcela spokojeni být nemůžeme. Pod tlakem budeme až do konce kvalifikace,“ uvědomuje si trenér Michal Bílek.

V Dánsku sice jeho soubor nastoupí bez nutnosti získat body do tabulky, přesto kouč nepočítá s žádnými experimenty. „V nominaci chybí několik zraněných hráčů, mladý útočník Kadlec si zahraje s jedenadvacítkou, protože by s ní mohl jet na mistrovství Evropy,“ předeslal kouč áčka.

Je tu tedy šance pro Rezka s Hubníkem. „Oba jsou již delší čas v pohodě. Rezek je rychlý, je mu jedno, z jaké strany nastupuje, daří se mu v zápasech venku. Také Hubník je použitelný na více místech.“

Olomoucký útočník může jen litovat, že nebyl povolán jeho zkušenější bratr Roman, který má náročný zápasový program s Herthou Berlín.

Plzeňský Jan Rezek (vlevo) v souboji se sparťanem Tomášem Řepkoufoto: ČTK/Petr Eret

Plzeňáci budou mít v závěru podzimu honičku

Po delším čase se do národního týmu vrací Mario Lička, jemuž se daří ve Francii. Stejně tak Limberský, takže Plzeň má spolu s Petrželou a Rezkem v reprezentaci tři hráče. To je pro Viktorii problém, protože dva dny po utkání v Dánsku ji čeká poslední duel ligového podzimu na Bohemians 1905...

„Chápu, že je to pro ně problém. Na druhou stranu je to pro klub také vyznamenání. Na klubový kalendář však nemůžeme brát zřetel. Mluvil jsem s kolegou Vrbou, aby televizní zápas nehráli, ale přeložit už to prý nešlo,“ podotkl Bílek.

V nejbližších dnech by měl být potvrzen únorový přípravný zápas v Chorvatsku (9. února v Pule nebo Rijece). Příští kvalifikační duel čeká národní tým v březnu ve Španělsku. Mistři světa zatím neztratili ani bod, proto Bílek na rovinu říká, že o prvním místě ve skupině vůbec neuvažuje.

„Jsme realisté, mistři světa mají nadále skvělou formu. Ale podíváme se na jejich vyrovnaný zápas ve Skotsku, který pro nás může být vodítkem, že i ve hře Španělů nějaké mezery jsou. Pokusíme se tam uspět, pro nás však budou klíčové zápasy ve Skotsku a v Litvě. Přes tyto dva týmy se chceme dostat na druhé místo,“ potvrzuje kouč, že jeho tým se reálně upíná na bitvu o postup do baráže.

Nominace české fotbalové reprezentace na přípravný zápas s Dánskem (17. listopadu v Aarhusu):
Brankáři
Petr ČechChelsea770
Jan LaštůvkaDněpropetrovsk00
Obránci
Zdeněk PospěchKodaň222
Michal KadlecLeverkusen191
David LimberskýViktoria Plzeň40
Jan RajnochAnkaragücü90
Marek SuchýSpartak Moskva20
Daniel PudilGenk152
Záložníci
Mario LičkaBrest20
Tomáš RosickýArsenal7619
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck320
Jaroslav PlašilBordeaux594
Jan PolákAnderlecht Brusel547
Milan PetrželaViktoria Plzeň10
Útočníci
Roman BednářWest Bromwich71
Michal HubníkSigma Olomouc00
Tomáš NecidCSKA Moskva197
Jan RezekViktoria Plzeň00

Reklama

Související témata: