Hlavní obsah

Bílek vyznamenal Plzeň nominací tří hráčů - a způsobil jí tak problém

Za jiných okolností by byli ve Štruncových sadech nadmíru spokojeni, že mají tři fotbalisty v reprezentaci. Viktorii Plzeň však tentokrát vyvstal problém. Kdokoliv z trojlístku Petržela, Limberský, Rezek může teoreticky sehrát 17. listopadu celý mezistátní zápas v Dánsku, přitom již o dva dny později hraje Plzeň na Bohemians 1905. „Chápu, že je to pro klub nepříjemné,“ říká v rozhovoru trenér reprezentace Michal Bílek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér národního týmu Michal Bílek (vlevo) se svými svěřenci

Článek

Národní tým hraje pouhé dva dny před posledním letošním zápasem Plzně. Zohledníte to při vytížení jejích tří hráčů?

Pro Plzeň je to vyznamenání, protože hraje velice dobře a její bilance je naprosto famózní. Nemohu však zohledňovat, že budou hrát hned v pátek mistrovské utkání, to si měli vyřídit. Nevím, kolik odehrají plzeňští hráči času, ale může se stát, že některý z nich nastoupí na celý zápas. Chápu, že je to pro Plzeň nepříjemné, ale jejich hráči byli nominováni pro reprezentaci.

Posunutí ligového zápasu nebylo možné?

Mluvil jsem s kolegou Vrbou a doporučoval mu, ať se vyhnou pondělnímu zápasu v době reprezentačního srazu. Jenže on pak na ně připadl pro změnu páteční televizní zápas a přeložit už to prý bohužel nešlo.

Rezek je spolu s dalším útočníkem Hubníkem z Olomouce nováčkem. Co si od nich slibujete?

Oba jsou již delší čas v pohodě. Rezek je rychlý, v koncovce se uklidnil, je mu jedno, z jaké strany nastupuje, je velice platný v zápasech venku. Také Hubník je použitelný na více místech.

Co by vám měl zápas v Aarhusu ukázat?

Jsem rád, že budeme hrát zrovna v Dánsku. Je to účastník posledního mistrovství světa a dobře vstoupilo také do evropské kvalifikace, prohrálo akorát v Portugalsku. Poslední zápasy jsme navíc sehráli proti soupeřům, kteří se zaměřili především na obranu. Nyní nás prověří úplně jiný soupeř, který bude hrát ofenzivně a pro nás to bude důležitá prověrka i směrem dozadu. Zvědavý jsem třeba na stoperskou dvojici Suchý - Rajnoch, která pravděpodobně nastoupí.

Již dříve jste vyloučil další experimenty a předeslal stabilizaci základní sestavy. Při pohledu na nominaci to ovšem tak docela neplatí...

Máme některé vynucené ztráty. Holek má problémy s achilovkou, Romana Hubníka čeká v pondělí a hned v pátek zápas s Herthou Berlín, proto jsme ho nepovolali. Štajnera nemusím zkoušet, je velmi dobrý hráč, který kdykoli bude povolán, odvede maximum. Magera má zdravotní problémy, v nejbližší době se podrobí atroskopii kotníku. Zraněný je také Baroš. A mladý Kadlec byl povolán do jedenadvacítky, protože je šance, že by mohl odjet na mistrovství Evropy. Proto je dobré, aby s týmem chvíli byl.

Reklama

Související témata: