Hlavní obsah

Najde manažer následníka? Šmicer dokázal odpálit dánský dynamit tuplovaně

AARHUS

Dokázal jim dát dva góly v jednom zápase. Dokonce na mistrovství Evropy. A přesto když se řekne Dánsko, vybaví si Vladimír Šmicer spíš šance, které později proti tomuto soupeři spálil a fotbalovou reprezentaci to pak v konečném důsledku stálo postup na mistrovství světa. Manažer národního týmu by byl každopádně rád, kdyby se také ve středu v Aarhusu našel pořádný český střelec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer na tréninku před zápasem v Dánsku.

Článek

Je to určitý paradox jeho kariéry. Na EURO 2000 dal Dánsku v Lutychu dva góly a zajistil Chovancovu týmu výhru 2:0. Pyrrhovu, protože Češi pak stejně jeli domů. „Už to nic neřešilo, postoupit ze skupiny jsme nemohli ani my, ani Dánové,“ připomíná Vladimír Šmicer, který přiletěl do Aarhusu jako manažer národního týmu.

Vzpomíná-li na své bitvy s dánskou reprezentací, vybaví se mu spíše nešťastná kvalifikace MS 2002. V ní Češi doma remizovali 0:0 a v Kodani prohráli 1:2. Museli tedy do baráže, kde pohořeli na Belgii.

„Já měl v obou zápasech proti Dánům na noze vítězné góly, ale nedal jsem. Tyhle neproměněné šance se mi vybavují mnohem víc než dva góly tenkrát v Belgii,“ přiznává Šmicer.

Slavné čtvrtfinále v Portugalsku

Přitom tuplovaný zásah na evropském šampionátu, to je vizitka kanonýra. Psalo se, že Šmicer dokázal odpálit populární dánský dynamit hned dvakrát. „Nikdo ten závěrečný zápas ve skupině nevypustil. Ani my, ani oni. Nepostoupili jsme, ale propadák to nebyl. S Francií jsme mohli uhrát remízu 1:1, ale ta nám nestačila, tak jsme riskovali a prohráli. Francouzi pak získali titul - a podle výkonů měli ve finále hrát správně s Holanďany, s nimiž jsme nešťastně prohráli první zápas,“ vzpomíná.

Vladimír Šmicer proti dánskému dynamitu
ČR - Dánsko 1:0  (přátelský, 19. srpna 1998 v Praze)
V základní sestavě odehrál 78 minut, vítězný gól dal Karel Rada.
ČR - Dánsko 2:0 (ME, 21. června 2000 v Lutychu)
V základní sestavě odehrál 79 minut, vstřelil oba góly - v 64. a 67. minutě.
ČR - Dánsko 0:0 (kvalifikace MS, 28. března 2001 v Praze)
V základní sestavě odehrál 67 minut.
Dánsko - ČR 2:1 (kvalifikace MS, 2. června 2001 v Kodani)
V základní sestavě odehrál celý zápas, jediný gól dal Roman Týce.
ČR - Dánsko 3:0 (ME, 27. června 2004 v Portu)
Do hry nezasáhl, zápas prožil na lavičce. První gól dal Jan Koller, další dva přidal Milan Baroš.

Také na skvělém mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku nároďák na Dány narazil. A ve čtvrtfinále je smetl 3:0! „Měli jsme formu, jen nám celý poločas trvalo, než jsme se srovnali s rolí favorita. Po přestávce se trefil Honza Koller a zápas jsme jednoznačně ovládli, takže Milan Baroš přidal další dva góly. Na to vzpomínám moc rád,“ líčí Šmicer slavnou bitvu, kterou prožil na lavičce.

Bude i ve středu do třetice tutovkou remíza 1:1?

Když pak kvůli zraněním v reprezentaci chyběl, sehrála s Dány dva přátelské duely. Oba skončily 1:1. V roce 2006 se na Letné trefil Loevenkrands a vyrovnával Baroš, o dva roky později v Herningu skóroval Bendtner a vyrovnával pro změnu Koller.

Že by i pro středeční přípravný duel v Aarhusu byla tutovkou remíza 1:1...? „Mohlo by se to klidně stát. Myslím, že obě země mají momentálně velmi vyrovnané týmy, což naznačují i jejich výkony v kvalifikaci EURO 2012,“ usmívá se manažer.

Bude to poslední letošní mezistátní zápas - a každý se chce s kalendářním rokem loučit vítězně. „Nemá být vyprodáno, ale čeká nás tady kvalitní soupeř. V únoru ještě budeme na 95 procent hrát v Chorvatsku a v obou těchto utkáních se chceme připravit na to, jak bychom pak měli v březnu hrát v kvalifikaci ve Španělsku,“ připomíná Šmicer.

Reklama

Související témata: