Hlavní obsah

Maskoty ME 2012 jsou postavičky hráčů, kteří čekají na jména

VARŠAVA

Maskoty fotbalového Eura 2012 jsou dvě postavičky fotbalistů v barvách Polska a Ukrajiny, tedy zemí, jež evropský šampionát pořádají. O jejich jménech rozhodnou fanoušci v internetovém hlasování, které skončí 4. prosince. Maskoti byli představeni dnes, 570 dní před začátkem šampionátu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Maskoti mistrovství Evropy ve fotbale

Článek

Polští a ukrajinští pořadatelé se rozhodli jít ve stopách svých předchůdců z Rakouska a Švýcarska, kteří si pro mistrovství Evropy v roce 2008 za maskoty také vybrali dva fotbalisty v červených a bílých národních barvách. Postavička zastupující Rakousko se jmenovala Trix, maskotem Švýcarska byl Flix.

Figurka symbolizující Polsko nápadně připomíná rakouského Trixe - stejně jako on má bílé tričko s číslem dvacet a červené trenýrky. Od Trixe se liší především barvou vlasů, má je červenobílé, rakouský maskot je měl jen červené.

Fotbalová bratři z Polska a Ukrajiny zatím nemají jméno. O tom, jak se jim bude říkat, budou lidé rozhodovat například na internetové stránce www.uefa.com. Na výběr mají ze tří variant: Slavko a Slavek, Siemko a Strimko, Klemek a Ladko. Polský mluvčí UEFA Juliusz Gluski řekl, že maskoti poslouží hlavně pro zábavu dětem. "Tátové se spíše dívají na to, co se děje na stadionech, děti si budou moci pohrát s maskoty," uvedl.

Dvojice fotbalistů byla maskoty i mistrovství světa 1974 v Německu. Ti se jmenovali Tip a Tap.

Euro se v roce 2012 bude konat od 8. června do 1. července. V obou zemích se zápasy mají hrát ve čtyřech městech. V Polsku ve Varšavě, Poznani, Gdaňsku a Vratislavi, na Ukrajině v Kyjevě, Doněcku, Charkově a ve Lvově.

Reklama

Související témata: