Hlavní obsah

Konečně útočný fotbal, těší se Rosický. Nováček Rezek jde na hřiště „umřít“

Pavel Dosadil (Aarhus)Sport.cz

Pět stupňů nad nulou a slunečno, víc asi od Dánska v půlce listopadu čekat nelze. Přesně takové počasí přivítalo českou fotbalovou reprezentaci v přístavním Aarhusu, kde ve středu od 20:15 sehraje poslední zápas letošního roku. Po krátkém odpoledním odpočinku se národní tým vypravil na trénink do NRGI Parku, kde se pokusí navázat na dvě výhry v posledních kvalifikačních duelech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Polák, Tomáš Hübschman a Tomáš Rosický na tréninku národního týmu.

Článek

Průvodce Zdeněk Pospěch už byl nachystaný. Obránce, který s FC Kodaň suverénně kráčí za dalším mistrovským titulem, nemusel na sraz do Prahy a čekal na mužstvo v hotelu Radisson SAS v centru Aarhusu. „Určitě si s ním sednu, jaké poslední poznatky o dánském soupeři má,“ konstatoval kouč Michal Bílek před tréninkem.

„Nějaké hecování s Dány proběhlo, vyhrožují mi, že prohrajeme. To si ale nemyslím,“ ušklíbl se Pospěch. „Každopádně od nich čekám svižný technický fotbal.“

Sestavu trenér neoznámil, ale mnohé naznačil. „Jediným útočníkem bude Tomáš Necid, do hry od začátku půjde i Honza Rezek. Jednou z variant je, že by se v základní sestavě mohl objevit také Michal Hubník. Petr Čech by měl odchytat celý zápas, kromě druhého brankáře Laštůvky by se na trávníku měli vystřídat všichni ostatní hráči,“ předeslal Bílek.

Ach ty přelety, povzdychl si kapitán Rosický

Kapitán národního týmu Tomáš Rosický je s trenérem zajedno v tom, že po třech kvalifikačních zápasech, v nichž museli Češi dobývat hradbu úporně bránících soupeřů, by si tentokrát měli také zahrát. „Na podzim jsme hráli pořád do plných, ve středu by měly oba týmy útočit. Čekám zajímavý fotbal.“

Fotbalová reprezentace na tréninku před zápasem v Dánsku.foto: Právo/Jan Handrejch

Záložník Arsenalu stejně jako gólman Petr Čech neuvažoval o tom, že by se z přípravného duelu omluvil. Pár dnů volna by mu přitom přišlo více než vhod.

„Jsem zdravý, takže k omluvě nebyl důvod. Fotbal mě pořád baví, ale to cestování je ubíjející. Vezměte si jen můj program, šest dnů v kuse v letadle. V sobotu odlet na zápas s Evertonem, v neděli let zpátky. V pondělí odlet do Prahy, dnes odlet do Dánska. Ve středu let do Prahy a ve čtvrtek přelet do Londýna. To je hrozné...“ kabonil se Rosický.

Rezek se v letadle kochal sestavou v novinách

Ani plzeňský Jan Rezek nepatří mezi milovníky létání. Navzdory mírné nejistotě při vzletu a přistání však plzeňský nováček v národním týmu měl příjemnou cestu. Během letu se mohl kochat novinami, v nichž všude figuroval v předpokládané základní sestavě.

„Trenér mi zatím nic nenaznačoval, čtu to až teď. Pokud bych opravdu hrál od začátku, jsem na hřišti ochotný v uvozovkách ‚umřít‘,“ ujišťoval jeden z podzimních kanonýrů české ligy.

Nebyl by to šprýmař Pavel Horváth, plzeňský kapitán, aby si do svého spoluhráče nerýpl. „Horvy mou nominaci do reprezentace okomentoval slovy, že fotbal nemá logiku... A nakázal mi, že hlavně nesmím udělat ostudu,“ smál se Rezek.

Plzeňský kouč Vrba pro změnu trojlístku svých reprezentantů nakázal, ať se především nezraní. Vždyť 44 hodin po závěrečném hvizdu v Aarhusu nastoupí Viktoria v Edenu proti klokanům k poslednímu utkání ligového podzimu. „V přípravě je to běžné, ale k soutěžnímu utkání hned po dvou dnech jsem v mužích ještě nikdy nenastoupil. Ale fyzičku máme, zvládneme to,“ věří Rezek.

Reklama

Související témata: