Hlavní obsah

Rosický druhý poločas neviděl, trápil se v kabině s fyzioterapeutem

Pavel Dosadil (Aarhus)Sport.cz

Stará pravda se i v Aarhusu potvrdila. Jakmile české fotbalové reprezentaci chybí záložník Tomáš Rosický, kompaktnost celého týmu trpí. Zatímco v prvním poločasu utkání v Dánsku ještě Češi dokázali předvést několik kombinačních akcí, po přestávce, kdy už kapitán zůstal v kabině, byla jejich hra rozháranější a vedla k bezbrankové remíze. „Táhl mě trochu sval, nechtěl jsem riskovat,“ vysvětlil Rosický.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáše Rosický (vlevo) v duelu se Skotskem.

Článek

Středeční prověrka v Dánsku měla být jednou ze dvou generálek na březnovou kvalifikaci ve Španělsku. Myslíte, že splnila účel?

Každý mezistátní zápas splní nějaký účel, i když jarní utkání budou o něčem jiném. Ale určitě to trenérovi pomůže v nějakých věcech, to vám nejlépe řekne on. Já si myslím, že to určitě byla dobrá příprava. Mohu hodnotit jen první poločas. Druhý jsem neviděl, dělal jsem si z fyzioterapeutem v kabině své věci.

Jako by výkonu mužstva celkově chyběla větší šťáva.

Chyběl nám větší klid, hlavně odzadu. Protože já i Jarda Plašil se musíme dostat víc do hry. Pokud ne, tak se následně nedostane do hry útočník. Musíme mnohem lépe rozehrávat už od obránců. Tyhle zápasy jsou o tom, že pokud se prováhá první moment přihrávky, je to pak těžké. Kluci se musí učit, že v nároďáku je fotbal mnohem rychlejší. Každá vteřina práce s míčem je strašně důležitá.

Sraz před zápasem byl krátký, měli jste hodně cestování. Poznamenala utkání na obou stranách také únava?

Roli to hrát může. Abych pravdu řekl, opravdu jsem čekal od obou týmů větší tempo.

Přitom jste se těšili na ofenzivní fotbal. Toho však k vidění moc nebylo...

Je to tak. Místo otevřené partie to byl spíš boj, své udělal i těžký terén. Otevřené to moc nebylo. Ani Dánové se nikam vyloženě nehnali, bylo znát, že ani oni nechtějí dostat gól.

O remíze tak rozhodl brankář Čech, který chytil penaltu. Jak k ní došlo?

Petr nás podržel, chytal perfektně. Taková věc se vůbec nesmí stát. Věděli jsme, že jediné, co Dánové dělají, je, že vezmou míč a dají diagonální pas na Rommedahla, který tam třikrát takhle uteče. Vůbec nerozumím, jak se tohle může stát.

V Dánsku jste zakončili podzim, v němž jste rozehráli kvalifikaci EURO 2012. Jaké bude vaše stručné hodnocení?

Platí to, co jsem řekl již po posledním kvalifikačním dvojzápase. Prohráli jsme v Olomouci s Litvou, takže nemůžeme být spokojení. To je bez debat.

Reklama

Související témata: